Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Όχι στο σχέδιο «Καλλικράτης».















Το νομοσχέδιο αυτό που προωθεί το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Παπανδρέου, κάνει το σάπιο πολιτικό σύστημα ακόμα πιο συγκεντρωτικό και ελέγξιμο από το πρωθυπουργοκεντρικό μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας.

Καταργεί στην ουσία τα κύτταρα δημοκρατίας της χώρας, δηλαδή τους ΟΤΑ, δένει την κοινωνία χειροπόδαρα και την παραδίδει στις ορέξεις των μεγαλοεργολάβων. Μέχρι τώρα μπορούσαν να έχουν τύχη και κάποιοι μικρότεροι εργολάβοι και κατασκευαστές των τοπικών κοινωνιών. Από εδώ και πέρα τα πάντα θα....
κανονίζονται από την Περιφέρεια και τους μεγάλους δήμους, άνωθεν κατευθυνόμενους, που στην ουσία σημαίνει ροή των διαθέσιμων κονδυλίων προς κάποιους μεγαλοεργολάβους με άνωθεν εντολές. Η όποια διαδικασία διαγωνισμών ουσιαστικά θα νομιμοποιεί την όλη κατάσταση, αφού κανείς μικρότερος κατασκευαστής δεν μπορεί να συναγωνιστεί τον μεγαλοεργολάβο. Αυτή η απληστία της κρατικοδίαιτης άρχουσας τάξης, νεοφιλελευθεροσοσιαλιστικού προσανατολισμού δεν έχει όρια.

Ταυτόχρονα το σύστημα αυτό θα αποψιλώσει από αρμοδιότητες και εξουσίες τις τοπικές κοινωνίες και θα οδηγήσει σε ένα γραφειοκρατικό τέρας, που δεν θα μπορεί να πάρει καμία απόφαση έστω και για μικροεπισκευές σε τοπικά έργα, αν προηγουμένως δεν έχει την έγκριση της Περιφέρειας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και φυσικά πάντα κατόπιν διαγωνισμών.
Ναι, οι ΟΤΑ υπήρξαν κυψέλες διαφθοράς και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος. Όμως τι έφταιξε γι’ αυτό;;.
Έφταιξε η δημοκρατία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση; Ή έφταιξε η έλλειψη δημοκρατίας; Και εξηγούμαστε. Όταν ένας δήμαρχος εκλέγεται με το 42% του εκλογικού σώματος (νόμος Παυλόπουλου) και ταυτόχρονα παίρνει και την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, τι θέλετε να κάνει;; Εσείς τι θα κάνατε;; Δεν θα διορίζατε όλους τους συγγενείς και τους μεγαλοψηφοφόρους σας; Δεν θα δίνατε τα δημοτικά έργα στους κολλητούς χρηματοδότες σας; Υπάρχει κάποιο όργανο να σας ελέγξει; Εκτός και αν πέσαμε σε αναγνώστη «Άγιο». Είναι όμως αυτό δημοκρατία; Ερωτάται: Φταίει ο άνθρωπος Δήμαρχος ή φταίει ο θεσμός; Τι ψάχνουμε λοιπόν; Ψάχνουμε για "Αγίους" πολιτικούς;;;
Λοιπόν κ. Παπανδρέου αν θέλεις πραγματική δημοκρατία στις τοπικές κοινωνίες και μείωση της σπατάλης, ιδού η λύση: Ο δήμαρχος θα εκλέγεται, όπως παλιά με 50% + 1 και θα υπάρχει ξεχωριστή κάλπη για το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο θα εκλέγεται με απλή αναλογική για να υπάρχει συναπόφαση της τοπικής κοινωνίας και αυτοέλεγχος.
Τα παραμύθια περί ανικανότητας των τοπικών κοινωνιών να παίρνουν αποφάσεις, υπό καθεστώς απλής αναλογικής και να αυτοελέγχονται δεν ταιριάζουν στον ελληνικό λαό και στην έννοια της δημοκρατίας.
Ελπίζουμε η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς να μην συναινέσουν σ’ αυτό το αντιδημοκρατικό έκτρωμα που λέγεται σχέδιο «Καλλικράτης», φτιαγμένο από εγκεφάλους που, στην καλύτερη περίπτωση, δεν εμπιστεύονται τον λαό.

hassapis-peter