Αυξήσεις έως και 20% προωθούνται για διοικητές επιχειρήσεων και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Εν μέσω άγριας οικονομικής κρίσης και δραστικού περιορισμού του εισοδήματος εργαζόμενων και συνταξιούχων η κυβέρνηση φαίνεται πως προχωρά στην ενίσχυση των απολαβών υψηλόβαθμων στελεχών και λειτουργών φορέων και οργανισμών του Δημοσίου
Μέσω τροπολογίας που συμπεριελήφθη στο φορολογικό νομοσχέδιο ανοίγει «παράθυρο» για υπέρβαση, όπως αναφέρεται σχετικά, «του ορίου που καθορίζεται στην παράγραφο 1 και μέχρι ποσοστού 20% ανάλογα με τα ειδικά προσόντα και τις ειδικές συνθήκες απασχόλησης, στον πρόεδρο και στον αντιπρόεδρο Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής και στον πρόεδρο Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου».
Επί της ουσίας αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια των συναρμόδιων υπουργείων να εγκρίνουν την υπέρβαση του ανώτατου ορίου (όπως ορίζεται σχετικά από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, γενική διεύθυνση Μισθών) της αμοιβής των 5.981,4 ευρώ.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως στη σχετική τροπολογία έχει συμπεριληφθεί άλλη μία «πονηρή» πρόνοια για «διπλασιασμό του ανώτατου ορίου αμοιβής στον πρόεδρο ή στον διευθύνοντα σύμβουλο Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου».
Πίσω από αυτή την αναφορά μπορεί να κρύβεται, όπως υποστηρίζουν, ένα δεύτερο «παράθυρο» για οργανισμούς και φορείς που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά θα μπορούσαν να χρεωθούν στο καθεστώς των ανωνύμων εταιρειών ιδιωτικού χαρακτήρα. Με βάση άλλη διάταξη της ίδιας τροπολογίας, από την περιοριστική πολιτική εξαιρούνται και οι εν ενεργεία λειτουργοί και το κύριο προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, για τους οποίους ως ανώτατο όριο μεικτών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών ή απολαβών ορίζονται (από 1/1/2010) οι εκάστοτε αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου χωρίς οικογενειακή παροχή, ήτοι 8.594,4 ευρώ.
Σημειωτέον πως στον υπολογισμό του ανώτατου ορίου αποδοχών δεν συνυπολογίζεται το επίδομα για υπηρεσία στην αλλοδαπή, όπως προβλέπεται από τις κάθε φορά ισχύουσες διατάξεις.
Μ. ΓΕΛΑΝΤΑΛΙΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ