Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

ΔΙΚΑΙΩΣΗ! Για κακούργημα καλείται ο Γιάννος Παπαντωνίου!

giannosΓια ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες σε βαθμό κακουργήματος καλείται από την εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Ράικου, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας

Σύμφωνα με πληροφορίες η ανακριβής δήλωση αφορά στο έτος 2010 όποτε άλλαξε ο νόμος και έκτοτε η απόκρυψη στοιχείων άνω των 500.000 ευρώ διώκεται σε βαθμό κακουργήματος.

Πρόκειται ουσιαστικά για συμπληρωτική έρευνα, στην υπάρχουσα ποινική δίωξη του πρώην υπουργού για το πόθεν έσχες του 2008 , για την οποία τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου, έχουν απολογηθεί και αφεθεί ελεύθεροι με εγγυήσεις 50.000 και 200.000 ευρώ αντίστοιχα τον Απρίλη του 2013.

Η κλήση αφορά το ποσό των περίπου 1,33 εκατομμυρίων ευρώ που εντοπίστηκαν μέσω της λίστας Λαγκάρντ σε τράπεζα της Ελβετίας και δεν είχαν δηλωθεί ούτε το 2008, ούτε τα επόμενα έτη.

 Η εισαγγελέας Παπανδρέου μελέτησε το πόρισμα και κατέληξε ότι σε βάρος του πρώην υπουργού πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή κατ´ εξακολούθηση σε βαθμό πλημμελήματος και κατά της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου σε βαθμό κακουργήματος για το ίδιο αδίκημα εξαιτίας του 1,33 εκατ. ευρώ που εντοπίστηκαν μέσω της λίστας Λαγκάρντ σε τράπεζα της Ελβετίας.

O σχετικός νόμος ορίζει ότι για να ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος θα πρέπει το αποκρυβέν εισόδημα ετησίως να ξεπερνά τις 150.000 ευρώ. Ο κ. Παπαντωνίου φέρεται να απέκρυψε κάθε χρόνο ποσά άνω των 80.000 ευρώ.

Επίσης ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του δεν διώκονται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος αν και μέσω της λίστας Λαγκάρντ εντοπίστηκαν 1,333 εκατ. ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία το 2000. Ωστόσο η φοροδιαφυγή αποτελεί βασικό αδίκημα σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από το 2005 και μετά που άλλαξε ο σχετικός νόμος.