Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Τόμσεν: Στοχευμένα μέτρα την περίοδο 2014-2016 Προκειμένου να μην πληγούν οι πιο αδύναμες ομάδες του πληθυσμού

Νέα μέτρα, τα οποία ωστόσο θα είναι στοχευμένα και όχι οριζόντια, θα χρειαστεί να λάβει η Ελλάδα κατά την περίοδο 2014 – 2016, δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν.
Σε συνέντευξή του στη «Καθημερινή της Κυριακής», ο κ. Τόμσεν τόνισε ότι τα μέτρα θα πρέπει να είναι στοχευμένα ώστε να μην πληγούν οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
«Θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα κατά την περίοδο 2014 - 2016. Αλλά αυτή η ανάγκη για άλλα μέτρα είναι αρκετά μικρή σε σχέση με το παρελθόν. Κατανοούμε ότι τα νέα δημοσιονομικά μέτρα είναι πολύ δύσκολα, πολιτικά και κοινωνικά. Και συμφωνούμε με την κυβέρνηση ότι πρέπει να αποφευχθούν οριζόντια μέτρα, και αντίθετα τα μέτρα να επικεντρωθούν σε τομείς όπου παραμένουν σπατάλες ή υπερβολικές δαπάνες, και να είναι προσεκτικά στοχευμένα, ώστε να προστατεύονται οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες» επεσήμανε.
Ο κ. Τόμσεν έκανε λόγο για «άνευ προηγουμένου» δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας, σύμφωνα με όλες τις διεθνείς συγκρίσεις και πρόσθεσε ότι έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος προς την αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας. Παράλληλα, έκανε λόγο για σημαντικό ορόσημο, καθώς αυτή τη χρονιά αναμένεται να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα.
Ο επικεφαλής του προγράμματος του ΔΝΤ στην Ελλάδα επιμένει στις απολύσεις στο Δημόσιο, ενώ δηλώνει έκπληκτος από το ότι σε μια χώρα με 60% περίπου ανεργία στους νέους και με «συχνά κακές δημόσιες υπηρεσίες», το πολιτικό σύστημα είναι απρόθυμο να αποδεχτεί ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν αποδίδουν μπορούν να αντικατασταθούν από νέους, μορφωμένους ανθρώπους που «αγωνιούν να τους δοθεί μια ευκαιρία». Σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν, η ευελιξία στην εφαρμογή υποχρεωτικών απολύσεων, όταν αυτό είναι αναγκαίο, αποτελεί μια κρίσιμη πτυχή του προγράμματος, τόσο από οικονομική άποψη, όσο και από άποψη κοινωνικής δικαιοσύνης.
Απελευθέρωση συλλογικών απολύσεων – άρση απαγόρευσης πλειστηριασμών
Ο κ. Τόμσεν επίσης επέμεινε στην απελευθέρωση των συλλογικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και στη αναγκαιότητα άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι πολλοί «έχοντες» εκμεταλλεύονται την υπάρχουσα νομοθεσία για να μην αποπληρώνουν τα δάνεια που έχουν λάβει.
Ακόμη, ζήτησε από την κυβέρνηση να θεσπίσει μέτρα στήριξης αυτών που πραγματικά αδυνατούν να πληρώσουν.
Παράλληλα, κάλεσε την ευρωζώνη να τιμήσει τη δέσμευσή της σε ό,τι αφορά στην απομείωση του ελληνικού χρέους.
«Υφίσταται ένα πλαίσιο που συμφωνήθηκε πέρυσι με το Eurogroup για να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας, με την πρώτη δόση στα μέσα του 2014, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην σωστή κατεύθυνση με το οικονομικό πρόγραμμα. Αναμένουμε το Eurogroup να επαναβεβαιώσει αυτό το πλαίσιο» κατέληξε.
Πηγή: ΑΜΠΕ