Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Σκωτσέζικο ντους για την Αθήνα

Αναγνωρίζει η Μέρκελ τα επιτεύγματα της Ελλάδας, ενώ ο Ρεν βάζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την «πολιτική και κοινωνική παράμετρο». Σε διαφορετική γραμμή οι «τεχνοκράτες». Για «νέες θυσίες» μιλά ο Ντάισελμπλουμ. «Δεν εγκρίναμε τον προϋπολογισμό» λέει ο Ο'Κόνορ.
 
Σκωτσέζικο ντους για την Αθήνα
Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο στην Ε.Ε. για την Ελλάδα πριν από το Eurogroup και το ραντεβού Σαμαρά - Μέρκελ στο Βερολίνο, με τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών να κρατούν το μαστίγιο και τους πολιτικούς τους προϊσταμένους να δείχνουν το «καρότο» στην Αθήνα.
Οι δηλώσεις λαμβάνουν χώρα τη στιγμή που η Αθήνα κατέθεσε έναν φιλόδοξο προϋπολογισμό, με πρόβλεψη για διπλάσιο πρωτογενές πλεόνασμαεφέτος, στα 812 εκατ. ευρώ, και υψηλότερο σε σχέση με τις απαιτήσεις της τρόικας για το 2014.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εμφανίζεται θετική για τις ελληνικές προσπάθειες και χαιρετίζει το πλεόνασμα, ενώ και ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν «κλείνει το μάτι» για πολιτική διαπραγμάτευση με την Αθήνα, λέγοντας ότι η Κομισιόν στην έκθεση που θα συντάξει θα λάβει υπόψη της τις πολιτικές και τις κοινωνικές ιδιαιτερότητες που διαμορφώνονται στην Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή όμως, οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών επιμένουν στη σκληρή γραμμή, ζητώντας από την Αθήνα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προειδοποιεί για «νέες θυσίες», ενώ ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Σάιμον Ο'Κόνορ, υπογραμμίζει ότι η Κομισιόν δεν έχει δώσει το «Ο.Κ.» στον προϋπολογισμό και αν χρειαστεί θα πρέπει να κατατεθεί από την Αθήνα συμπληρωματικός.
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μία μέρα πριν από το ραντεβού Σαμαρά-Μέρκελ και το Eurogroup (στο οποίο πάντως η Ελλάδα δεν είναι στην ατζέντα).
Ο γερμανικός Τύπος σήμερα τονίζει αναφορικά με την επίσκεψη ότι ο Α. Σαμαράς θα ζητήσει τη στήριξη της Μέρκελ, προειδοποιώντας ότι η τρέχουσα διαπραγμάτευση με την τρόικα μπορεί να κρίνει το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού στην Αθήνα.

Μέρκελ: Ποιος θα περίμενε το ελληνικό πλεόνασμα;

Ιδιαίτερα θερμή ήταν η δήλωση της Γερμανίδας καγκελάριου, μετά τη δημοσιοποίηση του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2014, όπου προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 812 εκατ. ευρώ για φέτος.
«Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει αλλαγές τα τελευταία χρόνια που είναι απολύτως αξιοσημείωτες. Ποιος θα περίμενε ότι η χώρα θα κατέγραφε πρωτογενές πλεόνασμα φέτος;», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος μιλώντας στο συνέδριο της Suddeutsche Zeitung στο Βερολίνο.
Στο ίδιο μοτίβο ήταν και οι δηλώσεις της στο γερμανικό εμπορικό συνέδριο. Η καγκελάριος εξήρε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, λέγοντας ότι είναι πραγματικά αξιοπρόσεκτες. «Γνωρίζω ότι μπορεί να πει κανείς πολλά, ότι ενδεχομένως ορισμένα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα φανταζόμαστε από γερμανικής πλευράς. Η αλλαγή όμως είναι σημαντικότατη», υπογράμμισε.
«Πολλοί από την τρόικα δεν είχαν πιστέψει στην Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα παρόλα αυτά τα κατάφερε», σημείωσε η καγκελάριος.

Ντάισελμπλουμ: Έρχονται νέες θυσίες

Σε διαφορετικό τόνο, εχθές το βράδυ ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει επειγόντως τις δεσμεύσεις της. «Η Ελλάδα έχει ακόμη δουλειά μπροστά της», τόνισε, σημειώνοντας ότι έχουν γίνει ήδη σημαντικές προσπάθειες, αλλά υπάρχει η ανάγκη για «νέες θυσίες από τους Έλληνες».
Έκανε λόγο για έλλειψη προόδου από την Ελλάδα στις δεσμεύσεις έναντι των δανειστών και υπογράμμισε ότι η τρέχουσα αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα, καθώς «πολλοί υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους». Επιβεβαίωσε, πάντως, ότι η Ευρώπη θα παράσχει στην Αθήνα νέα βοήθεια μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.

Ο'Κόνορ: Δεν εγκρίναμε τον προϋπολογισμό

Στη σκληρή γραμμή επέμεινε και ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Σάιμον Ο'Κόνορ, στο τακτικό briefing στις Βρυξέλλες, δηλώνοντας ότι ο προϋπολογισμός κατατίθεται «χωρίς την έγκριση της τρόικας».
Πρόσθεσε ότι παραμένουν πολλά ζητήματα ανοιχτά με τα μεγέθη του, κυρίως σε σχέση με το δημοσιονομικό κενό, ενώ υπογράμμισε ότι η Αθήνα εμφανίζεται πρόθυμη να υποβάλει «συμπληρωματικό ή τροποποιημένο προϋπολογισμό». Στην παρούσα φάση, πάντως, ξεκαθάρισε ότι η Κομισιόν «δεν συμφωνεί πλήρως με τον προϋπολογισμό».

Ρεν: Είναι επίπονη η εξυγίανση

Ο πολιτικός του προϊστάμενος ωστόσο, ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν, εμφανίστηκε σίγουρος ότι η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί έως τον Ιανουάριο, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ηπιότερης στάσης των δανειστών, υπογραμμίζοντας ότι στην έκθεση που θα καταρτισθεί θα ληφθεί υπόψη το πολιτικό και το κοινωνικό πλαίσιο που διαμορφώνεται στην Ελλάδα.
«Γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο δύσκολη και επίπονη είναι η διαδικασία εξυγίανσης για την Ελλάδα και για κάθε Έλληνα πολίτη ξεχωριστά», ανέφερε μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο.
http://hfaistos.blogspot.gr/2013/11/blog-post_5557.html