Κυριακή, 6 Οκτωβρίου 2013

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη συγκυβέρνηση

Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη.... Ζητείται επειγόντως ΟΔΥΣΣΕΑΣ!

Πόπη Σουφλή 

Σαμαράς και Βενιζέλος 
  Σαμαράς και Βενιζέλος
“ Μπροστά στα αδιέξοδα, αλλά και στην διαφαινόμενη εκλογική τους συντριβή τα κόμματα της συγκυβέρνησης αναπτύσσουν την επικίνδυνη για την δημοκρατική σταθερότητα "θεωρία των δύο άκρων" ”
 
Του Κώστα Καπνίση

«Για ότι λέω ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, έχω πρώτα μιλήσει με τον πρωθυπουργό», είπε πριν λίγα εικοσιτετράωρα σε γνωστό τηλεοπτικό σταθμό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου. Πρόκειται για τον πρώην τηλεοπτικό σταρ, ο οποίος εμφανιζόταν στο πλευρό της show-woman Ρούλας Κορομηλά, σε τηλεοπτικές εκπομπές αρκετά χρόνια πίσω. Ο άνθρωπος αυτός, σήμερα έχει τοποθετηθεί στη θέση του εκπροσώπου της κυβέρνησης. Είναι με άλλα λόγια το «στόμα» του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, όπως και ο ίδιος παραδέχεται.

Σε αυτό τα πλαίσιο, ο Σίμος Κεδίκογλου, βγήκε να πει ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο συνήγορος της Χρυσής Αυγής», εκφράζοντας την άποψη της κυβέρνησης, του Μεγάρου Μαξίμου και φυσικά του ίδιου του πρωθυπουργού. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός σιώπησε ακούγοντας
για δηλώσεις των στενών συνεργατών του, όπως του Τάκη Μπαλτάκου (διαρροή σεναρίων συνεργασίας ΝΔ-Χρυσής Αυγής), του Χρύσανθου Λαζαρίδη (τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ εκτός "συνταγματικού τόξου), του προσωπικού του φίλου Φαήλου Κρανιδιώτη (δήλωσε ότι δεν βρίζει εθνικιστές και ότι φυλλάει τις "σφαίρες" του για τον αληθινό αντίπαλο). «Η σιωπή καμιά φορά λέει περισσότερα από χίλιες λέξεις», λέει ο λαός. Δεν έχει άδικο. 

Η σιωπή του πρωθυπουργού για την υιοθέτηση της ανιστόρητης «θεωρίας των δύο άκρων», είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική της λογικής και της πολιτικής "αντίληψης" με την οποία προχωρά. Η πλήρης κάλυψη των συμβούλων και φίλων του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος από τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά, αφορά σε μια προσωπική στρατηγική, η οποία δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ. Η επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος της Χρυσής Αυγής, και η προσπάθεια του κυβερνητικού επιτελείου να παρουσιάσει ως «προσωπική νίκη» του Αντώνη Σαμαρά το «στρίμωγμα», γιατί προς το παρόν στρίμωγμα είναι αυτό της Χρυσής Αυγής, μέχρι να αποφανθεί η Δικαιοσύνη, δείχνουν τον πανικό της συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου. Για αυτό άλλωστε ο Αντώνης Σαμαράς, από τις ΗΠΑ, μακριά και εξαφανισμένος για μια ακόμα φορά από τα προβλήματα του ελληνικού λαού, δήλωσε ότι «Να αντιμετωπίσουμε και το άλλο άκρο ,τις δυνάμεις που επιθυμούν την έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ», τοποθετώντας "στο άλλο άκρο" το ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το Σχέδιο Β (του Αλέκου Αλαβάνου) και τις υπόλοιπες οργανώσεις και τα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, οι οποίοι έχουν μια συγκεκριμένη άποψη για το νόμισμα, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Από την άλλη μεριά, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του ιδίου αλλά και των υπολοίπων Ευρωπαίων, στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. «Αυτό που χρειαζόμαστε στην Ελλάδα, είναι δουλειές, ανάπτυξη και πιο δίκαιη κατανομή του πλούτου, κοινωνική δικαιοσύνη», είπε χαρακτηριστικά ο Μάρτιν Σούλτς, επιβεβαιώνοντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μιλά τα τελευταία χρόνια διαρκώς για αυτά τα πράγματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, στις επαφές του με όλους τους θεσμικούς παράγοντες των χωρών που επισκέπτεται. 

Οι δηλώσεις Σούλτς, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν ήταν τυχαίες και δεν εκστομίστηκαν από τα πλέον επίσημα χείλη για να τις ακούσει ο Αλέξης Τσίπρας. Αλλού απευθύνονταν. Το μήνυμα εστάλη προς τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, η οποία δεν κάνει τίποτε για να διορθώσει τα ίδια της τα λάθη και για να κυβερνήσει σωστά και δίκαια τον ελληνικό λαό. Οι δηλώσεις του Μάρτιν Σουλτς όμως σημαίνουν και κάτι άλλο. Ότι πλέον η Ευρώπη, στηρίζει και αυτή, πέρα από τη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού, τις ελπίδες της πάνω στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αλλαγή πορείας της Ευρώπης. 

Οι Ευρωπαίοι, ανοιχτά πλέον, θεωρούν τον Αλέξη Τσίπρα ως τον νέο θεσμικό τους εταίρο, ο οποίος έρχεται σύντομα μετά τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα, που δε θα αργήσουν από ότι φαίνεται, και είναι έτοιμοι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τον επόμενο πρωθυπουργό της Ελλάδας, προκειμένου να βρεθεί μια δίκαιη λύση, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Οι Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία άλλωστε πιέζουν την Άνγκελα Μέρκελ, για τερματισμό των νεοφιλελεύθερων πολιτικών άγριας λιτότητας στην Ευρώπη, προκειμένου να συμμετάσχουν σε έναν μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό. Το ακριβώς αντίθετο από τη συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου και τον εκπρόσωπο της, Σίμο Κεδίκογλου δηλαδή, που δεν βλέπουν καθόλου ως «άκρο» την ανυπαρξία κοινωνικής δικαιοσύνης στην Ελλάδα. Το πράγμα μιλάει μόνο του…