Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2013

ΣΟΚ και ΔΕΟΣ: Μέτρα 6,7 δις ευρώ ζητά το ΔΝΤ - Τα 3 δις μέσα στο 2014 - Μηδενικό το πρωτογενές πλεόνασμα

Νέα βόμβα για την κυβέρνηση από την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που απαιτεί νέα μέτρα προβλέποντας την ανάγκη για ένα νέο "κούρεμα"...
 
ΣΟΚ και ΔΕΟΣ: Μέτρα 6,7 δις ευρώ ζητά το ΔΝΤ - Τα 3 δις μέσα στο 2014 - Μηδενικό το πρωτογενές πλεόνασμα

Μέτρα της τάξεως των 6,7 δισεκατομμυρίων ευρώ εκ των οποίων τα 2,9 δισ. ευρώ θα πρέπει να παρθούν μέσα στο 2014, οπότε και η χώρα μας εκτιμάται πως θα καταγράψει έλλειμμα της τάξης του 3,3% του ΑΕΠ, παρά την προβλεπόμενη επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,4%.Η έκθεση έρχεται λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την διευθύντρια του οργανισμού, Κριστίν Λαγκάρντ και θα προκαλέσει σάλο, αφού αναιρεί όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Φυσικά, μπορεί να αποτελεί αυτή η έκθεση και μία προειδοποιητική βολή προς τους Ευρωπαίους, θέλοντας δηλαδή να τους πιέσει για κούρεμα του ελληνικού χρέους.


Το άλλο εκπληκτικό που αναφέρει η έκθεση του Ταμείου είναι πως στην Ελλάδα αναμένεται να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 ΜΗΔΕΝ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 προβλέπει πλεόνασμα 344 εκατομμύρια ευρώ και έτσι αυτή η έκθεση βάζει μπουρλότο στα όσα ανακοινώνει η κυβέρνηση περί πλεονάσματος.


Στην έκθεση αυτή γίνεται σαφής αναφορά για νέα επιπρόσθετα μέτρα ίσα με το 3,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 6,7 δισεκατομμύρια. Το επικαιροποιημένο πάντως Μνημόνιο αξίζει να σημειωθεί ότι γικα το 2014 δεν απαιτούνται νέα μέτρα από την Ελλάδα, ενώ για το διάστημα 2015-2016 τα μέτρα θα ε.ιναι της τάξεως των 4,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.


Για το χρέος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει πως οι δημοσιονομικές προβλέψεις για το 2013 είναι συνεπείς, αλλά οι περαιτέρω προβλέψεις προϋποθέτουν ένα νέο κούρεμα με τη συμμετοχή και του επίσημου τομέα προκειμένου να μειωθεί το χρέος στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.Επίσης, στην έκθεσή του το Ταμείο αναφέρει πως έχει καταγραφεί απόκλιση της τάξης 4,5% του ΑΕΠ στους φόρους έναντι του τι προβλεπόταν να εισπραχθεί. Η απόκλιση αυτή αποδίδεται στην απόκλιση κατά 2% του ΑΕΠ στους φόρους κατανάλωσης, κατά 2,8% του ΑΕΠ στη φορολογία εισοδήματος και κατά 1% του ΑΕΠ από τους φόρους που επιβαρύνουν τη μισθοδοσία. Αντιθέτως, όλοι οι άλλοι φόροι υπεραπόδωσαν κατά 1,3% του ΑΕΠ.


Το Ταμείο σημειώνει επίσης ότι στην Ελλάδα (όπως και σε Ιρλανδία και Πορτογαλία) παραμένει στο επίκεντρο της αναδιάρθρωσης του καθεστώτος φορολόγησης των ακινήτων τόσο οι συντελεστές όσο και η δομή του φόρου.