Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Μόνη ελπίδα, η αλλαγή.



Οι προβλέψεις για την εξέλιξη κρίσιμων οικονομικών δεικτών στο άμεσο μέλλον είναι δραματικές. Η ανεργία στη χώρα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, δηλαδή έως το 2016, θα εκτιναχθεί στο αδιανόητο ποσοστό του 34%, κάτι που ισοδυναμεί με περισσότερους από 2.000.000 ανέργους!

Τα εφιαλτικά αυτά στοιχεία περιλαμβάνονται σε κατά παράδοση επίσημη έκθεση που γίνεται για...
λογαριασμό της ΓΣΕΕ και αποτελούν τη χαριστική βολή για το «success story», που τόσο περίτεχνα και επικοινωνιακά καλλιεργούν η κυβέρνηση και οι απολογητές τής μνημονιακής πολιτικής.

Ηδη η ανεργία στην Ελλάδα, η μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη, κινείται στο 27,9% και αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας που έχει καταγραφεί τα τελευταία 30 χρόνια σε χώρα του ανεπτυγμένου δυτικού κόσμου. Η τραγική αυτή κατάσταση σημαίνει ότι από το 2008, τη χρονιά που ξέσπασε η διεθνής κρίση, έχουν χαθεί 1.000.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.

Είναι προφανές ότι, με αυτά τα τρομακτικά ποσοστά ανεργίας, η κατάσταση είναι αβίωτη στην κοινωνία. Η άγρια λιτότητα, η συνεχής φορολογική επιβάρυνση, οι αλλεπάλληλες περικοπές δαπανών, η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, η κατάργηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων και η ανεξέλεγκτη ακρίβεια έχουν βυθίσει τη χώρα σε μια άνευ προηγουμένου ύφεση και τους πολίτες σε απόγνωση.

Πολλοί αναγνωρίζουν -και δικαίως- στον οικονομικό και κοινωνικό αυτό Αρμαγεδδώνα τις βαθύτερες αιτίες της εκτίναξης των φασιστικών φαινομένων τύπου Χρυσής Αυγής, που αναπτύσσονται σαν γάγγραινα πάνω στον κορμό της κοινωνίας και απειλούν ευθέως την ομαλότητα και τη Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τη μελέτη, δεν υπάρχει καμία ελπίδα εάν συνεχισθεί η σημερινή πολιτική από κυβέρνηση και τρόικα. Οπως αναφέρεται, αυτό θα έχει οδυνηρές συνέπειες στο ΑΕΠ και στην απασχόληση τα επόμενα χρόνια. Μοναδική ίσως διέξοδος, ένα μέγα αναπτυξιακό πρόγραμμα τύπου «Μάρσαλ», με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, που μπορεί να φέρει την οικονομία σε ρυθμό ανάκαμψης.

Αλλά τέτοια προοπτική, προς το παρόν, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Το αντίθετο. Οι δικομματικοί εταίροι διατυμπανίζουν την επερχόμενη επιτυχία του προγράμματος, πανηγυρίζουν για την επίτευξη ενός πλαστού πλεονάσματος και περιμένουν το «πράσινο φως» από τους εταίρους τους για ένα νέο αμφίβολο έως τώρα «κούρεμα» του χρέους, προκειμένου να πάρει ανάσα η καταβαραθρωμένη ελληνική οικονομία!

Με άλλα λόγια, συνεχίζουν ακάθεκτοι, αμετανόητοι την πορεία προς την οικονομική και κοινωνική καταστροφή. Κι ας ξέρουν ότι η μόνη εφικτή λύση είναι η αλλαγή κατεύθυνσης, όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ο χρόνος έχει περάσει προ πολλού.

Πηγή:  enet.gr