Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Σόιμπλε>Η Ελλάδα θα χρειασθεί τουλάχιστο 4 δις το 2014! Υπό όρους μια νέα βοήθεια!




Η Ελλάδα χρειάζεται τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ σε νέα χρηματοδότηση για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό το 2014, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός νέου haircut στο ελληνικό χρέος, σύμφωνα με Γερμανούς βουλευτές.

Τα σχόλια του υπουργού Οικονομικών έγιναν σε συνεδρίαση της επιτροπής του γερμανικού κοινοβουλίου για τον προϋπολογισμό, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

"Με βάση τα στοιχεία μέχρι σήμερα, μιλάμε για 4 δισ. με 4,5 δισ. ευρώ", δήλωσε ο Norbert Barthle, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) και εκπρόσωπος σε θέματα προϋπολογισμού.

Ένας δεύτερος βουλευτής, η Priska Hinz των Πρασίνων, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι η Ελλάδα χρειάζεται από 4 δισ. έως 6 δισ. ευρώ. 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον χρήματα, ωστόσο αρνήθηκε να δώσει μια εκτίμηση. Το χρηματοδοτικό κενό είναι αποτέλεσμα των καθυστερήσεων στις αποκρατικοποιήσεις αλλά και της συνεχιζόμενης συζήτησης για τη σχεδιαζόμενη μεταφορά των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα δάνεια που δόθηκαν στην Αθήνα στο πλαίσιο των προηγούμενων προγραμμάτων, αναφέρει το πρακτορείο.

Ο Schaeuble στη σημερινή συνάντηση δήλωσε επίσης ότι είναι αντίθετος στην αναδρομική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κεφάλαια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Το Dow Jones Newswires σημειώνει στο δημοσίευμα του ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η Ελλάδα χρειάζεται πρόσθετα κεφάλαια ύψους 11 δισ. ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια στο πλαίσιο ενός πιθανού τρίτου πακέτου βοήθειας.

J. Dijsselbloem: Υπό όρους μία νέα βοήθεια στην Ελλάδα

Η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί νέα οικονομική βοήθεια από την Ευρωζώνη καθώς υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα η χώρα να μην μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές έως το 2014, αναφέρει σε επιστολή προς το ολλανδικό κοινοβούλιο ο υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.

«Μετά το τέλος της περιόδου του τρέχοντος προγράμματος, έως το τέλος του 2014, υπάρχει μία ρεαλιστική πιθανότητα η Ελλάδα να μην έχει πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και να χρειάζεται επιπλέον βοήθεια,» σημειώνει ο Dijsselbloem, στην επιστολή την οποία απέστειλε απαντώντας σε ερωτήσεις που του έγιναν με αφορμή πρόσφατη συνέντευξή του στην οποία δήλωσε πως η νέα βοήθεια προς την Ελλάδα είναι αναπόφευκτη.

Ο Dijsselbloem προσθέτει πως η κατάσταση της Ελλάδας θα αξιολογηθεί κατά τη διάρκεια του 2014, όπως συμφωνήθηκε το Νοέμβριο από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Προφανώς, ένα νέο πρόγραμμα στήριξης θα περιλαμβάνει επαρκείς όρους,» αναφέρει ο πρόεδρος του Eurogroup.