Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΓΙΑ S-300 Β.Πούτιν: "Η Ρωσία είναι έτοιμη να δράσει αποφασιστικά στο θέμα της Συρίας"

«Η Μόσχα είναι έτοιμη να δράσει αποφασιστικά», επισήμανε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε περίπτωση που η Δύση αποφασίσει ένα χτύπημα κατά της Συρίας χωρίς να έχει αποδειχθεί πώς το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσσαντ έχει κάνει χρήση χημικών. Δεν ανέφερε πάντως λεπτομέρειες για το πώς σκέφτεται να δράσει, αν και παραδέχθηκε πώς η Ρωσία έστειλε τμήματα S-300 στη Συρία.
Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ria Novosti», ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξη που παραχώρησε άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συμφωνούσε σε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για ανάληψη δράσης εναντίον του Άσσαντ εάν αποδεικνυόταν πέραν αμφιβολίας ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα. Ενδεχόμενο πάντως που χαρακτήρισε «απολύτως παράλογο».
«Οποιεσδήποτε άλλες αφορμές και τρόποι, που θα δικαιολογούσαν την άσκηση βίας έναντι ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, είναι ανεπίτρεπτοι και δεν μπορεί να θεωρηθούν παρά μόνον επιθετική ενέργεια», τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος.
Επιβεβαίωσε επίσης ότι η Μόσχα έχει στείλει τμήματα S-​​300 στη Συρία, αλλά πρόσθεσε ότι οι παραδόσεις δεν είχαν ολοκληρωθεί και εξετάζεται επί του παρόντος την επόμενη κίνησή του. Δεν απέκλεισε δηλαδή το ενδεχόμενο να συνεχιστούν οι παραδόσεις υλικών προκειμένου τα αντιαεροπορικά συστήματα να είναι επιχειρησιακά. Αν δεν είναι ήδη.
Ο Ρώσος Πρόεδρος επιμένει δηλαδή στη θέση του και υποστηρίζει πώς ένα χτύπημα από τους Δυτικούς μπορεί να γίνει μόνο αν αποδειχθεί πώς ο Άσσαντ ευθύνεται για τη χρήση των χημικών στις 21 Αυγούστου και υπάρξει σχετική απόφαση του ΟΗΕ. Σε διαφορετική περίπτωση θα είναι «απέναντι».
Μέχρι στιγμής πάντως οι ΗΠΑ αποφασίζουν να δράσουν χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις και ενώ ο ΟΗΕ δεν έχει ολοκληρώσει την έρευνα του. Μάλιστα ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μούν αμφισβήτησε επι τους ουσίας τα στοιχεία που επικαλείται η Ουάσιγκτον και τόνισε πώς δεν υπάρχει νομιμοποίηση για ένα χτύπημα κατά της Συρίας.
Το γεγονός των μη αποδείξεων φέρνει Ρωσία και ΗΠΑ σε ευθεία αντιπαράθεση για το θέμα της Συρίας. Ήδη αυτό φαίνεται και από την ενίσχυση των ναυτικών δυνάμεων των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις Πούτιν, η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει τη Συρία.
Κάτι που διαβλέπει ακόμη και ο επικεφαλής των αμερικανικών Ένοπλων Δυνάμεων στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσει. «Υπάρχει κάποια ένδειξη ότι οι Ρώσοι έχουν διαβεβαιώσει το καθεστώς της Συρίας ότι αν καταστρέψουμε κάτι, μπορούν να το αντικαταστήσουν», είπε.
Σημειώνεται πώς η στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ έχει εκφράσει σφοδρές αντιρρήσεις στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, φοβούμενη κυρίως ανάφλεξη στην περιοχή, ενώ αμερικανοί στρατιώτες εναντιώνονται, θεωρώντας πώς ένα χτύπημα ενισχύει την Αλ Κάιντα.
Η αντιπαράθεση μεταξύ Πούτιν και Ομπάμα, Ρωσίας και ΗΠΑ αναμένεται να συνεχιστεί και στη Σύνοδο των G-20 που θα γίνει στην Αγία Πετρόπουλη. Είδωμεν…
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr