Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Πλησιάζει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στη Συρία

Πλησιάζει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στη Συρία
Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Σουηδό πρωθυπουργό, ο Μπαράκ Ομπάμα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία ακόμα και μετά από άρνηση του Κονγκρέσου

«Να μη μείνουμε σιωπηλοί μπροστά στη βαρβαρότητα» της συριακής επίθεσης με χημικά, κάλεσε ο  Ομπάμα από τη Σουηδία όπου βρέθηκε, λίγο πριν από τη Σύνοδο της G20 στη Ρωσία.
Ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το Κογκρέσο θα ψηφίσει υπέρ της πρότασής του για στρατιωτικό πλήγμα στη Συρία, άφησε, όμως, ένα παράθυρο ανοιχτό και για στρατιωτική δράση ακόμα και μετά από άρνηση του Κογκρέσου.
Μιλώντας μετά από τη συνάντησή του με τον Σουηδό πρωθυπουργό, ο Ομπάμα τόνισε: «Εάν αποτύχουμε να δράσουμε στη Συρία, θα αυξηθούν αυτού του είδους οι επιθέσεις».
«Δεν έβαλα εγώ την κόκκινη γραμμή, ο κόσμος έβαλε την κόκκινη γραμμή» κατά της χρήσης χημικών όπλων, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ενώ στο Αμερικανικό Κογκρέσο επιτροπή της Γερουσίας συζητά και ψηφίζει την Τετάρτη το ψήφισμα του Ομπάμα για στρατιωτική δράση στη Συρία που αποκλείει την παρουσία Αμερικανών στρατιωτών, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι διακυβεύεται η αξιοπιστία των ΗΠΑ και του Κογκρέσου εάν δεν υπάρξει αντίδραση κατά του Άσαντ.
«Όχι η δική μου προσωπικά» διευκρίνισε. «Η αξιοπιστία της διεθνούς κοινότητας διακυβεύεται».
«Δεν ήμουν υποχρεωμένος να καταθέσω πρόταση στο Κογκρέσο για στρατιωτική δράση στη Συρία και να περιμένω να εγκριθεί» είπε, αλλά τόνισε ότι η απόφασή του δεν ήταν μια άσκηση «κενή περιεχομένου».
Ο Μπαράκ Ομπάμα εκτίμησε ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει την πρόταση, αλλά ως διοικητής των δυνάμεων των ΗΠΑ, διατηρεί το δικαίωμα να δράσει σύμφωνα με τα συμφέροντα του έθνους.
Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα του ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα αλλάξει την άποψή του και θα σταματήσει να στηρίζει τον Άσαντ και τόνισε ότι θα εξακολουθήσει να έχει επαφές με τη Ρωσία για το θέμα.


Read more: http://www.newsbomb.gr/diethnh/story/342550/plisiazei-to-endehomeno-stratiotikis-epemvasis-ton-ipa-sti-syria#ixzz2dxHSSbZf