Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ .Ποια ονόματα «παίζουν» για τη νέα κυβέρνηση ποιοι υπουργοί αλλάζουν

YPOYRGIKOSAMARAΜε τον ανασχηματισμό προ των πυλών όπως προανήγγειλε και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών – μετά δηλαδή το συνέδριο της ΝΔ στις 28 Ιουνίου-  και με την προϋπόθεση ότι η τρικομματική θα επιβιώσει από την σύσκεψη της Τετάρτης, ήδη τα πρώτα ονόματα έχουν αρχίσει να συμπληρώνουν τις «λίστες» των τριών αρχηγών.

Αυτές βέβαια είναι υπό συνεχή αναθεώρηση παρόλα αυτά υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις για τους «ενδιαφερόμενους».

Στη λίστα του Αντώνη Σαμαρά υπάρχουν τα ονόματα του Κυριάκου Μητσοτάκη, με κυριότερο υπουργείο αυτό του Περιβάλλοντος, του Άδωνη Γεωργιάδη αλλά μάλλον για θέση υφυπουργού, του Μάκη Βορίδη για τον υπουργείο Ανάπτυξης –εάν αυτό τελικά  «σπάσει» στα δύο με τον Μ. Βορίδη να αναλαμβάνει το κομμάτι των Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, θεωρητικά βρίσκεται πολύ κοντά στην ανάληψη του υπουργείου Ναυτιλίας, του Άρη Σπηλιοτόπουλου αλλά και του Ανδρέα Ψυχάρη ο οποίος έχει θητεία στο διπλωματικό Σώμα και σύμβουλος του Α. Σαμαρά και θα ήθελε να αναλάβει θέση υφυπουργού στο ΥΠΕΞ.

Το σενάριο για το συγκεκριμένο υπουργείο αλλά και το Άμυνας είναι πιο μπερδεμένο καθώς δεν αποκλείεται  «ανταλλαγή» υπουργών με τον Πάνο Παναγιωτόπουλο να μετακινείται στο ΥΠΕΞ και αντίστοιχα τον Δ. Αβραμόπουλου στο Άμυνας.

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρόκειται να προτείνει για συμμετοχή στην κυβέρνηση μιας σειρά από στελέχη του όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, ο Γιάννης Μανιάτης, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος και ο Κώστας Σκανδαλίδης αν και για τον τελευταίο θα υπάρξουν αντιδράσεις από τα άλλα δύο κόμματα και κυριότερα από τη ΝΔ. Επίσης στους “προτεινόμενους” είναι και ο Θ.Μωραΐτης, Σ.Κεδίκογλου.

Η Φώφη Γεννηματά είναι ακόμη ένα όνομα το οποίο φέρεται να συμπληρώνει τη λίστα Βενιζέλου αφού είναι δοκιμασμένη σε διάφορα κυβερνητικά πόστα και στην περιφέρεια και τουλάχιστον δεν τίθεται θέμα πειραματισμών για την συγκεκριμένη.

Τέλος ο  Φώτης Κουβέλης και σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες θα προτείνει τον Δημήτρη Χατζησωκράτη, τον καθηγητή Γιάννη Πανούση, το Νίκο Τσούκαλη και τον εκπρόσωπο του κόμματος Ανδρέα Παπαδόπουλο, ενώ παράλληλα θα ζητήσει να παραμείνουν στη θέση τους οι Μανιτάκης, και Ρουπακιώτης.

Άσχετα από τα ονόματα τα υπουργεία που θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξουν μετακινήσεις είναι αυτά του Εμπορικής Ναυτιλίας και του Εργασίας, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές στο Δικαιοσύνης – παρά την αντίθετη θέση του Φ. Κουβέλη-και στο Εσωτερικών.

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός αναμένεται να προτείνει την Ντόρα Μπακογιάννη στη θέση της Επιτρόπου στην Ε.Ε μετά τη λήξη της θητείας της Μαρίας Δαμανάκη.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr