Σοβαρό είναι πλέον το ενδεχόμενο κατάρρευσης της κυβέρνησης με αφορμή το θέμα της ΕΡΤ, καθώς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αρνούνται να δεχθούν την απόφαση του ΣτΕ ο πρόεδρος του οποίου Κωνσταντίνος Μενουδάκος τάχθηκε με την κυβερνητική ερμηνεία της απόφασης:
Όλοι οι υπάλληλοι της ΕΡΤ είναι απολυμένοι από τις 11 Ιουνίου και πως αυτό "σφραγίστηκε" από την απόφαση του ΣτΕ και οι συναρμόδιοι υπουργοί δεν υποχρεούνται να τους χρησιμοποιήσουν για την προσωρινή εκπομπή έως ότου προκύψει ο νέος δημόσιος φορέας.
Ο πρόεδρος του ΣτΕ σημειώνει επίσης ότι οι συναρμόδιοι υπουργοί θα αποφασίσουν χωρίς κανένα περιορισμό, πότε, πως και με ποιους όρους και προσωπικό (από τους πρώην εργαζόμενους ή άλλους) θα υλοποιηθεί η απόφασή του.
Δηλαδή κλείνει οριστικά το θέμα της ΕΡΤ με την ερμηνεία που δίνει η κυβέρνηση, η οποία βέβαια τώρα πρέπει να λειτουργήσει την ΕΡΤ με οποιοδήποτε τρόπο, όπως επιτάσσει η απόφαση του ΣτΕ.
Αυτό δεν το δέχονται οι κυβερνητικοί εταίροι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι επιμένουν ότι σΣε περίπτωση που δεν επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ με όλο της το προσωπικό έως ότου γίνει ο νέος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, τότε θα άρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση.
Μάλιστα, ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στην Ιπποκράτους είναι η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ΠΑΣΟΚ:
"Προσβάλλουν την Δικαιοσύνη και παίζουν αφελή κι επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος της πολιτικής σταθερότητας όσοι διακινούν αντισυνταγματικά, παράνομα και πρακτικώς ανεφάρμοστα σενάρια δήθεν «συμμόρφωσης» στην προσωρινή διαταγή του Προέδρου του ΣτΕ για την άμεση επανάληψη των εκπομπών της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.
Κάποιοι νομίζουν ότι το θέμα είναι να βρεθούν κουτοπόνηροι -και παράνομοι- τρόποι εικονικής συμμόρφωσης στην διαταγή του ΣτΕ. Το θέμα όμως είναι ο σεβασμός του δημοκρατικού κράτους δικαίου και η διασφάλιση των προϋποθέσεων ύπαρξης της κυβέρνησης συνεργασίας. Οποίος κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει αυτό, αναλαμβάνει πολύ βαριά ευθύνη".
Στη δε ΔΗΜΑΡ υποστήριζαν: Αν ο Σαμαράς δεν κάνει πίσω τότε μπορούμε να εξετάσουμε όλα τα εναλλακτικά ενδεχόμενα. Και αν δεν υπάρχει άλλη λύση από την παρούσα Βουλή, να πάμε σε εκλογές.
Είναι σαφές ότι μετά τις διευκρινίσεις του κ. Μενουδάκου που ουσιαστικά «δικαιώνει» τις κυβερνητικές απόψεις τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ δεν μπορούν πλέον να ζητούν την πλήρη εφαρμογή της προσωρινής απόφασης του ΣτΕ.
Ετσι, θέτουν πλέον το θέμα με την καθαρά πολιτική του διάσταση και ζητούν την αναστολή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.
Βέβαια με την στάση τους αυτή οδηγούν την κυβέρνηση σε διάλυση και την χώρα σε εκλογές και τα κόμματά τους στην "αυτοκτονία" από τον "αργό" θάνατο του να παραμείνουν σε μια κυβέρνηση που έτσι ή αλλιώς αργοσβήνει. Και τουλάχιστον η ΔΗΜΑΡ, τι είχε και τι έχασε, αλλά το ΠΑΣΟΚ τελείωσε μόλις γράψει το κοντέρ 6 ή 7%...
Για το γεγονός ότι δεν έχει επανέλθει ακόμα το σήμα της ΕΡΤ, διευκρινίστηκε ότι δεν προβλέπεται δικονομικά κάποια ενέργεια του κ. Μενουδάκου. Αντίθετα, όμως, μπορεί η ΠΟΣΠΕΡΤ να προσφύγει εγγράφως στον πρόεδρο του ΣτΕ για το επίμαχο ζήτημα, δηλαδή τη μη εκτέλεση της προσωρινής διαταγής του.
Στην τελευταία αυτή περίπτωση θα εξετασθεί τι δικονομικές δυνατότητες έχει ο κ. Μενουδάκος για να κινηθεί, χωρίς να αποκλείεται και η εισαγγελική επίκληση.
Όμως, ορισμένοι σύμβουλοι Επικρατείας συνδύαζαν το άνοιγμα του σήματος της ΕΡΤ με την απόφαση των δύο συναρμοδίων υπουργών για την τοποθέτηση προσωπικού προσωρινής λειτουργίας της κρατικής τηλεόρασης.
Μάλιστα, θεωρούσαν την καθυστέρηση της άρσης του «μαύρου» της ΕΡΤ δικαιολογημένη, καθώς, όπως έλεγαν αργά χθες το βράδυ, εκδόθηκε η προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου και δεν υπήρξε ο απαιτούμενος χρόνος.
Το ερώτημα είναι αν υπάρχουν "δύο μέτρα και δύο σταθμά" στην υλοποίηση της απόφασης. Δηλαδή πώς από την μία πλευρά η κυβέρνηση δείχνει ικανοποιημένη (και δικαιολογημένα) για το μέρος της απόφασης που την συμφέρει και από το άλλη δεν εφαρμόζει το δεύτερο μέρος, δηλαδή την άμεση εκπομπή σήματος κρατικής τηλεόρασης, κάτι που δεν την συμφέρει γιατί δεν μπορεί να το υλοποιήσει άμεσα...