Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

«Καύσωνας» (!) για τα Ταμεία

Η τρύπα των 2,5 δισ. ευρώ που άνοιξε στα ασφαλιστικά ταμεία και στον ΕΟΠΥΥ προοιωνίζεται πρόσθετα μέτρα εφέτος αλλά και το 2014! Στη χθεσινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας εξετάστηκε η διόγκωση των ελλειμμάτων στα ασφαλιστικά ταμεία και στον ΕΟΠΠΥ. Οι τροϊκανοί, που δεν αποκλείουν νέες παρεμβάσεις σε μισθούς και συντάξεις, ζήτησαν από τον Γιάννη Στουρνάρα να παρουσιάσει άμεσα τα πρόσθετα μέτρα που θα καλύψουν τα ελλείμματα των 2,5 δισ. ευρώ.

Με βάση τα νέα δεδομένα, η τρόικα αποφάσισε να παρατείνει για λίγες ημέρες την παραμονή της στην Αθήνα. Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα αμέσως μετά την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία θα παραβρεθούν μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

«Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα παραμένει το δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2013-2014, λόγω του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων. Οπως ανέφερε χθες υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, έχει συσταθεί ειδική επιτροπή της τρόικας στο υπουργείο Υγείας, όπου εξετάζονται τα προτεινόμενα ισοδύναμα μέτρα για το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ, αλλά και στο υπουργείο Εργασίας, για τις ανάγκες χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων.

Την ίδια ώρα όμως στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν εναλλακτικά σενάρια με εφιαλτικά μέτρα όπως τα ακόλουθα:

-Περαιτέρω μείωση των αποδοχών σε μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς στο στόχαστρο μπαίνουν τα επιδόματα που έχουν απομείνει για τους συγκεκριμένους πολίτες.

-Μεγαλύτερες περικοπές σε επιδόματα και πάσης φύσεως βοηθήματα, όπως το ΕΚΑΣ, το επίδομα τέκνων, τα επιδόματα ανεργίας κ.λπ., βάσει επαναξιολόγησης των προγραμμάτων πρόνοιας που ζητά η τρόικα.

-Μεγαλύτερες μειώσεις στα εφάπαξ, κατόπιν αναλογιστικών μελετών στα επικουρικά ταμεία.

-Νέο «ψαλίδι» στις παροχές Υγείας, εάν δεν ελεγχθεί η κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ για την οποία «ανησυχεί» η τρόικα.

-Επέκταση ή και «μονιμοποίηση» της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, όπως προτείνουν οι ελεγκτές του ΔΝΤ, αν και τυπικά λήγει το 2015.

-Επέκταση του χαρατσιού της ΔΕΗ στην περίπτωση κατά την οποία η κυβέρνηση δεν παρουσιάσει σχέδιο για νέο φόρο ακινήτων με απόδοση 3,2 δισ. ευρώ ετησίως.

-Νέες περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που αποδείχτηκε η «εύκολη λύση» για τις κυβερνήσεις όλα τα τελευταία χρόνια.

-Επέκταση ή αύξηση του τέλους επιτηδεύματος σε επαγγελματίες, για αναπλήρωση των χαμένων εισπράξεων λόγω μείωσης του αριθμού τους.

-Νέες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων και των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.

Το οικονομικό επιτελείο έθεσε και το ζήτημα της μείωσης για ένα εξάμηνο του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%, για το οποίο η τρόικα δεν έχει απαντήσει ακόμη, καθώς εξετάζει τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Στέλιος Κράλογλου – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ