Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Η αγωνία του Αντώνη Σαμαρά πριν… το πέναλτι - Οι περιπτώσεις Γ.Συμπιλίδη-Ε.Μεϊμαράκη



Μεγαλώνει η αγωνία της ΝΔ λίγο πριν το… πέναλτι των εκλογών καθώς δημοσκοπικά ο κύριος στόχος αυτός της αυτοδυναμίας της δείχνει όλο και πιο απόμακρος ενώ ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν και την «ψαλίδα» που τη χωρίζει από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ να κλείνει, έστω και ελαφρά, χωρίς να απειλείται η πρώτη θέση της ΝΔ σε καμία περίπτωση. Και κλείνει όχι γιατί το ΠΑΣΟΚ του 14-16% ανεβαίνει, αλλά γιατί η ΝΔ του 31% έχει πέσει μέχρι το 21%.

Και αν το εγχείρημα της αυτοδυναμίας ήταν ούτος ή άλλως θνησιγενές, αυτό που προκαλεί ιδιαίτερο εκνευρισμό στη Συγγρού είναι η μείωση της απόστασής της από το ΠΑΣΟΚ, εκνευρισμός ο οποίος μετά «κόπου και βασάνων» κάποιοι προσπαθούν να τον περιορίσουν «εντός των τειχών».

Το θέμα όμως είναι ότι ακόμη και τώρα την ύστατη αυτή στιγμή δεν λείπουν τα λάθη στο «τακτικό» πολιτικό πεδίο της μάχης. Η υποψηφιότητα του Γιώργου Συμπιλίδη στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας – υποψηφιότητα η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο εντός όσο και εκτός ΝΔ - και η παραίτησή του μόλις σήμερα είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα των λαθών στα οποία υποπίπτει σχεδόν καθημερινά η ηγεσία της ΝΔ.

Λάθη τα οποία δεν μπορεί να είναι παρά παιδαριώδη. Πως είναι αλήθεια δυνατό η ηγεσία της ΝΔ και οι πέριξ αυτής να προχωρήσουν σε μια τέτοια υποψηφιότητα χωρίς να έχουν αντιληφθεί τις επιπτώσεις που ήταν σίγουρο ότι θα επακολουθούσαν.

Και ποιος ευθύνεται για αυτά τα λάθη;

Δεν πάει πολύς καιρός, 3 Απριλίου ήταν, από το έντονο φραστικό επεισόδιο –και πρωτοφανές για το κόμμα της ΝΔ- επεισόδιο που επιχειρήθηκε να κουκουλωθεί στη συνέχεια –για χάρη της ενότητας του κόμματος- μεταξύ του γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Λυκουρέντζου και του στενού συνεργάτη του Αντ. Σαμαρά και αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Γιώργου Μουρούτη.

Στη σύσκεψη τότε των συνεργατών του Αντ. Σαμαρά ο τρίτος όροφος των γραφείων του κόμματος, «τινάχθηκε» στον αέρα, αφού η ένταση μεταξύ των δυο ανδρών, κυριάρχησε και επισκίασε τη συζήτηση για την προεκλογική στρατηγική της Ν.Δ.

Οι φωνές είχαν ακουστεί μέχρι τους διαδρόμους φωνές οι οποίες διανθίζονταν από σκληρότατες εκφράσεις του τύπου . «Μας διαλύεις το κόμμα. Τι πράγματα είναι αυτά. Τι κάνετε;» από πλευράς Μουρούτη προς στον Λυκουρέντζο, επιρρίπτοντάς του ευθύνες για την κατάσταση που παρουσιάζει ο κομματικός μηχανισμός, λίγο πριν την τελική ευθεία των εκλογών.

Η μομφή του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου δεν έμεινε αναπάντητη από τον Ανδ. Λυκουρέντζο ο οποίος είχε εκστομίσει εξίσου βαριές εκφράσεις εναντίον του Γ. Μουρούτη.

Και μάλιστα δεν ήταν η πρώτη, αλλά ούτε και η τελευταία που ο Γ. Λυκουρέντζος δεχόταν επίθεση από τον προσωπικό «κύκλο» του Αντ. Σαμαρά.

Η τοποθέτηση του Ε.Μεϊμαράκη ως υπεύθυνου προεκλογικού αγώνα, θυμίζει μάχη του Γ'Π.Π. που προσπαθείς να την κερδίσεις με όπλα του Α'Π.Π.! Ο Ε.Μεϊμαράκης πέρα από τους "σκληρούς" νεοδημοκράτες δεν κάνει "γκελ" σε κανένα άλλο στρώμα ψηφοφόρων του εκλογικού σώματος. Και οι "σκληροί" της ΝΔ, έχουν πάει σχεδόν όλοι στους Ανεξάρτητους Έλληνες του Π.Καμμένου!

Αν η τοποθέτηση Μεϊμαράκη έγινε για να πλαγιοκοπηθούν οι Ανεξάρτητοι, τότε έχει ήδη αποτύχει. Άλλωστε τι να υποσχεθεί ο Βαγγέλης στους ψηφοφόρους; Διορισμούς; Πως; Με 21 ή 25% στην καλύτερη; Ή το παραμύθι περί αυτοδυναμίας που πρακτικά κοροϊδεύουν τον εαυτό του; Επειδή κρύβουν ότι χρειάζονται 40,5% για να συγκεντρώσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση με οκτακομματική Βουλή (με εννέα κόμματα ακόμα περισσότερο) νομίζουν ότι ο κόσμος είναι χαζός;

Έτσι μια από τις παράπλευρες αυτές απώλειες του ενδοκομματικού αυτού πολέμου που έχει ξεσπάσει στα σπλάχνα της ΝΔ ήταν και η υποψηφιότητα Συμπιλίδη, μια «μπανανόφλουδα» που πάτησε ο πρόεδρος της ΝΔ χωρίς κανείς τον προειδοποιήσει.

Παράλληλα τα νέα είναι άσχημα και την συσπείρωση του κόμματος που παρουσιάζει επίσης πολύ χαμηλή δυναμική και η αγωνία δείχνει να μεταβάλλεται σε πανικό, όσο περνούν οι ημέρες και η ημερομηνία των εκλογών φαντάζει περισσότερο απειλητική παρά ελπιδοφόρα για τη Συγγρού.

Οι φυγόκεντρες δυνάμεις που παρουσιάζουν οι διάφορες τάσεις μέσα στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και οι οποίες προσωρινά έδειξαν να καταλαγιάζουν μετά την σταδιακή επανένταξη κάποιων από τους βουλευτές που είχαν εκδιωχθεί εξαιτίας της στάσης και καταψήφισης του δεύτερου μνημονίου, ενισχύθηκαν όμως από τις πρόσφατες αποχωρήσεις δύο βουλευτών από την ΝΔ: Του βουλευτή Μιχάλη Χαλκίδη και του Γιώργου Βαγιωνά.

Το περιβάλλον του Αντ. Σαμαρά για άλλη μια φορά αιφνιδιάστηκε. Και η αγωνία όλων είναι πότε θα έρθει η έκρηξη.

Η Συγγρού ελπίζει αυτή να γίνει τουλάχιστον μετά τις εκλογές ο πανικός όμως μεγαλώνει καθώς τα σημάδια μιας ρήξης μέσα στη ΝΔ πριν τις εκλογές της 6ης Μάιου είναι έντονα και ουδείς γνωρίζει αυτή τη στιγμή πότε θα ξεσπάσει η «μπόρα».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=39713&Itemid=139