Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Κάλπες – δόλωμα

2012

Γράφει η Κωνσταντίνα Παλαιολόγου
Βρυξελλες

Τον Πάγκαλο τον αντιπαθώ και φυσικά δε δικδικώ τα πρωτεία σε αυτό. Όχι μόνο γι αυτά πού λέει, αλλά για τον τρόπο που σκέφτεται. Ένας πλήρως ασύδοτος, εμπαθής, αλαζονικός, άπατρις τρόπος σκέψης. Αλλά δεν μπορώ να μην του καταλογίσω (ναι ακριβώς έτσι, μ’ αυτό το ρήμα) ότι μια κάποια εξυπνάδα την έχει. Αυτή η παγκάλεια εξυπνάδα (πληθ. εξυπνάδες) έστω κι ως ηθική προβοκάτσια, ακονίζει τη δική μου κρίση, ή έτσι εικάζω.

Πιο συγκεκριμένα: βγήκε τις προάλλες σαν ψάρι (ή σαν Λεβιάθαν) έξω απ το νερό και εξαπέλυσε νέο θέσφατο: “οι παρελάσεις είναι γελοίες”. Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι. Πέρασε η ώρα και επανήλθε η πίεσή μου στα φυσιολογικά, αλλά η φράση δεν έλεγε να φύγει. Τι ασχολήθηκα στη συνέχεια με άλλα, τι βγήκα, τι έφαγα, τι έπεσα με τα μούτρα στη δουλειά, τίποτα, η φράση εκεί, καρφωμένη στο μυαλό μου .

Και μετά, υπό μορφή υποψίας έγινε αίφνης η μεγάλη συσχέτιση με τις . επερχόμενες εκλογές.

Έχουμε να κάνουμε με μια ψευδεπίγραφη “κυβέρνηση”-διάδοχο και οργανική συνέχεια μιας άλλης, της οποίας ο Πάγκαλος υπήρξε μέλος, η οποία συστηματικά καταστρατηγεί κάθε έννοια Δημοκρατίας, και μάλιστα αντιστρέφοντάς την ως καρικατούρα: ελεύθεροι σκοπευτές για την ”προστασία” των πολιτών από τους ΜΑΤ-ατζήδες κουκουλοφόρους. Μνημόνια που εγγυώνται τον επιθανάτιο ρόγχο της οικονομίας αλλά παρουσιάζονται κάθε ζυγό μήνα ως “σωτήρια λύση”. Εκλογές, ύψιστο δικαίωμα και υποχρέωση ταυτόχρονα, που θα χρησιμοποιηθούν ως κολυμπήθρα του Σιλωάμ για να κρατηθεί αυτή η Εξουσία στη θέση της. Κι όχι μόνο: για να κρατηθεί στη θέση της, μεταθέτοντας ΣΕ ΜΑΣ τις ευθύνες. Ακόμη χειρότερα, συνέλαβαν την εξαιρετική καινοτομία να διαμοιράσουν τα ιμάτια της εξουσίας, στέλνοντάς μας το λογαριασμό. Ισως μέσω ΔΕΗ, ποιος ξέρει.

Μόνο που ξέχασαν το “δε πληρώνω”…

Κατ’ αυτήν την έννοια, μπορώ να παραφράσω το Λεβιάθαν, αυτή την πολιτική μαρίδα: “(αυτές) οι εκλογές είναι γελοίες”. Έρχονται εκλογές και ψάχνω μαργαρίτες. Θα γίνουν, δεν θα γίνουν; Τι άλλο θα σκαρφιστεί η σαπίλα για να στεριώσει; Τι θα κάνει για να μην καρπίσουν τα παλιά καινούργια χώματα;

Οι εκλογές -λέει- θα γίνουν, αρχές Μαίου. Ο Πάγκαλος -λέει- δεν θα κατέβει σ’ αυτές. Δήλωσε ότι “θα κρεμάσει τα παπούτσια”, αυτός ο .μαραθωνοδρόμος του πολιτικού στίβου. Πάλι ψέματα, και ψέματα. Έχω την αίσθηση πως ορθά κοφτά ο διαιτολόγος τού απαγόρευσε την … κάθοδο, διότι οι εκλογές δεν είναι συμβατές με το αυστηρό πρόγραμμα απίσχνασης.

Το λοιπόν, αν δω τον Πάγκαλο να κάνει νέα κωλοτούμπα και κατέβει σαν παλιός υποσχόμενος το νέο, θα ξέρω ότι θα γίνουν σίγουρα οι εκλογές. Αν πάλι επιμείνει στην αυτο-απόσυρση, γιατί οι πολιτικές μαρίδες έχουν λόγο και μπέσα -λέει-, θα ξέρω ότι αρχίσανε τα μαγειρέματα…. Αλλά δεν κάνουν δίαιτα έτσι Πάγκαλε. Το στρίβειν δια της αποφυγής της κάλπης δε περνάει.. Δε τσιμπάμε το δόλωμα.

Κοντός ψαλμός αλληλούια.

Προετοιμάζομαι και θα είμαι εκεί στις 6 Μαίου, ανεξαρτήτως Παγκάλου.

http://olympia.gr/2012/03/27/%ce%ba%ce%ac%ce%bb%cf%80%ce%b5%cf%82-%ce%b4%cf%8c%ce%bb%cf%89%ce%bc%ce%b1/