Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

O Ρ.Μόρνιγκσταρ με στόχο τη Ρωσία μίλησε με ΥΠΕΞ



"Τα ενεργειακά αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου και ο ρόλος της Ελλάδος ως κόμβου μεταφοράς αποτελούν πολύ ευχάριστες εξελίξεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και ουσιαστικά διαμορφώνουν την πρώτη αμιγώς ευρωπαϊκή πηγή και οδό μεταφοράς ενέργειας στην περιοχή". Αυτές οι διαπιστώσεις του ειδικού απεσταλμένου της Χίλαρι Κλίντον του περίφημου Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ μετά τις συναντήσεις του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, είναι όλο το "ζουμί" της επίσκεψης του στην Ελλάδα και της παρουσίας του στην αυριανή υπογραφή της ενεργειακής συμφωνίας Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου.


Ο ειδικός απεσταλμένος του Στέητ Ντιπάρτμεντ για θέματα ενέργειας στην Ευρασία και στενός συνεργάτης της Χίλαρι Κλίντον συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Στ. Δήμα και τον Γενικό Γραμματέα κ. Ι. Ζέπο.
Στο τραπέζι των συνομιλιών βρέθηκαν τρία ζητήματα: οι εξελίξεις στην ενεργειακή σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου, τα νέα δεδομένα με τους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κασπία προς την Ευρώπη και τα όσα συμβαίνουν με το θέμα του εμπάργκο στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου. Βασικός στόχος του η μείωση της ρωσικής επιρροής στην περιοχή και της εξάρτησής της Ευρώπης από τα ρωσικά ενεργειακά αποθέματα.


Η κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν επέλεξε τον αγωγό ΤΑΡ έναντι του ITGI για τη μεταφορά του αζερικού φυσικού αερίου στην Ιταλία. Η απόφαση αυτή δεν ήταν η καλύτερη δυνατή για την Αθήνα, από τη στιγμή που είχε επενδύσει στον ITGI τον οποίο θεωρεί ωριμότερο έργο (καθώς έχει διασφαλίσει τις απαραίτητες περιβαλλοντικές άδειες κλπ).

Πρόκειται για ήττα των εν Ελλάδι φιλοαμερικανικών δυνάμεων που εκφράζονταν συνολικά από την κυβέρνηση Παπανδρέου και ειδικά τον Γ.Παπακωνσταντίνου, αλλά και της πλιεοψηφίας της ηγετικής ομάδας της ΝΔ.

Ο Σ.Δήμας από την πλευρά του έδωσε μεγάλη έμφαση στις μεγάλες δυνατότητες που δημιουργεί η ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Το τι ρόλο θα παίξει βέβαια η Ελλάδα, εξαρτάται από το τι είδους κυβέρνηση θα έχει και κυρίως από το τι είδους Ένοπλες Δυνάμεις θα έχει...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr