Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Προειδοποίηση για «λουκέτα» σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ασφυξίας στα ΑΕΙ-ΤΕΙ είναι το Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Πέρυσι εισήχθησαν 3.700 φοιτητές και φέτος η διοίκηση του ιδρύματος διαμηνύει πως δεν μπορεί να δεχθεί πάνω από 1.8Σήμερα συνεδριάζουν οι πρόεδροι των ΤΕΙ, και θα εξετάσουν.....
αν θα προχωρήσουν σε τριήμερο κλείσιμο των ιδρυμάτων Text Size Με αναστολή της λειτουργίας τους απειλούν πανεπιστήμια και ΤΕΙ, σε ένδειξη αντίδρασης για το «κούρεμα» των κεφαλαίων τους λόγω του PSI.

Σήμερα θα συνεδριάσουν οι πρόεδροι των ΤΕΙ, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε τριήμερο κλείσιμο των ιδρυμάτων, ενώ μεθαύριο θα πραγματοποιήσουν έκτακτη σύσκεψη οι πρυτάνεις στην αίθουσα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου της Αθήνας.
Αναμένεται να ζητήσουν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Οι πανεπιστημιακοί υπογραμμίζουν ότι η χρήση των λογαριασμών των πανεπιστημίων για την ολοκλήρωση του Προγράμματος Αναδιάρθρωσης του Ελληνικού Χρέους (PSI) προκαλεί τεράστια και σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των ιδρυμάτων, για τα οποία υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αναστολής της λειτουργίας τους.
Σε ανακοίνωσή τους οι πρυτάνεις αναφέρουν ότι «τα πανεπιστήμια της χώρας με έκπληξη διαπίστωσαν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ενέταξε σε κοινά κεφάλαια και επένδυσε σε ομόλογα του Δημοσίου τις καταθέσεις των λογαριασμών τους, οι οποίες προέρχονται από επιχορηγήσεις για τη λειτουργία τους και των προσόδων από τη διαχείριση αυτών, χωρίς τη βούληση των Ιδρυμάτων. Αποτέλεσμα των ενεργειών της Τράπεζας είναι η χρήση των λογαριασμών των πανεπιστημίων για την ολοκλήρωση του Προγράμματος Αναδιάρθρωσης του Ελληνικού Χρέους (PSI), δημιουργώντας τεράστια και σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των ιδρυμάτων».
Οι ίδιοι θεωρούν ότι οι ενέργειες της Τράπεζας της Ελλάδος είναι αυθαίρετες και ζητούν την άμεση επιστροφή των αφαιρεθέντων ποσών στους λογαριασμούς των πανεπιστημίων.
Επιπλέον, όπως λένε, παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα της μεταβολής του καθεστώτος για την επιλογή ερευνητικού προσωπικού από τα πανεπιστήμια. διαβάστε επίσης: Χάι τεκ πρωτιές από μαθητές Οι πρυτάνεις διοργανώνουν επίσης επιστημονική διημερίδα με θέμα «Οικονομική και Κοινωνική Κρίση: Προσεγγίσεις και Προτάσεις Ανάπτυξης». Στόχος της είναι να υπάρξουν έγκυρες και επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις σε όλα τα ζητήματα τα οποία απασχολούν την ελληνική κοινωνία. διαβάστε επίσης: Ευκολότερη πρόσβαση στα ΑΕΙ Η επιστημονική διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, σε αμφιθέατρο του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου (Ελ. Βενιζέλου 70, Καλλιθέα) την Παρασκευή 30 Μαρτίου (ώρα 17.00 έως 21.00) και το Σάββατο 31 Μαρτίου (ώρα 9.30 έως 13.30).
Εχουν κληθεί και θα συμμετάσχουν έγκριτοι ακαδημαϊκοί, καθηγητές ελληνικών πανεπιστημίων, οι οποίοι στις 4 συνεδρίες της εκδήλωσης θα αναλύσουν τις αιτίες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και θα προτείνουν τρόπους εξόδου
http://ksipnistere.blogspot.com/2012/03/blog-post_9941.html