Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Σε “αναμμένα κάρβουνα” η Ελλάδα εν όψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής


Οικονομία


23/03/2011 

Η αυριανή συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, εξακολουθεί να έχει πρωτεύουσα σημασία για την Ελλάδα. Κι αυτό γιατί, μπορεί εκτός μιας μεγάλης ανατροπής, της τελευταίας στιγμής, η χώρα να μη χάνει το προνόμιο της επέκτασης κατά 7 χρόνια της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ ευρώ, ούτε το πλεονέκτημα της μείωσης κατά 1% του επιτοκίου του.
Όμως, η Ελλάδα “καίγεται” κυριολεκτικά για το τι θα γίνει με την υπόθεση του EFSF, δηλαδή του προσωρινού μηχανισμού διάσωσης της Ευρωζώνης και του ESM, του αντίστοιχου μόνιμου. Ειδικά σε ότι αφορά στην αύξηση του αποθεματικού τους.
Κι αυτό γιατί μέσω αυτών των δύο διόδων, θα διασφαλίσει στο άμεσο μέλλον τη στήριξη της πρωτογενούς αγοράς ομολόγων της. Δηλαδή, θα διασφαλίσει τις νέες εκδόσεις της, που θα γίνουν εν μέσω μιας εξαιρετικά κρίσιμης περιόδου. Οταν η ύφεση θα βαθαίνει ακόμα περισσότερο και η επιστροφή της χώρας στις ελεύθερες αγορές θα καθυστερεί.
Αν λοιπόν τα EFSF, ESM δεν είναι άμεσα διαθέσιμα και σε εγρήγορση, τότε κανείς δεν θα μπορεί να εγγυηθεί για κανέναν τίποτα.
Κι αν οι αποφάσεις μετατεθούν για τον Ιούνιο, κανείς δεν μπορεί να είναι σε θέση να γνωρίζει για το πως θα αντιδράσουν από την ερχόμενη Δευτέρα οι αγορές. Η αντίδραση των spreads πάντως δεν προδιαθέτει για θετικές εξελίξεις στις επόμενες ώρες. Κι αυτή τη φορά το πρόβλημα δεν θα επικεντρώνεται μόνο στην Ελλάδα αλλά θα επεκτείνεται και στην Ιρλανδία αλλά και στην Πορτογαλία.

Η αντζέντα
Τα οικονομικά θέματα, η Λιβύη και η Ιαπωνία είναι τα βασικά θέματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην καθιερωμένη επιστολή του προς τους 27 ευρωπαίους ηγέτες. Στη διάρκεια του δείπνου εργασίας, θα εξεταστούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη και τις νότιες γειτονικές χώρες.  Την Παρασκευή το πρωί, η συζήτηση των «27» θα επικεντρωθεί στην εξέταση του σχεδίου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.
http://www.newscode.gr/oikonomia/story/24062/se-anammena-karboyna-h-ellada-en-opsei-ths-ayrianhs-synodoy-koryfhs