Οξύτατη ήταν η αντίδραση των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών στο αίτημα της υπουργού Παιδείας κ. Αννας Διαμαντοπούλου να καταθέσουν τις προτάσεις για τον τρόπο αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων ή μαθητικών καταλήψεων. Οι δύο ομοσπονδίες χαρακτήρισαν απαράδεκτο και υποκριτικό το αίτημα της υπουργού, ενώ η κόντρα μεταφέρθηκε και στους απλήρωτους συμβασιούχους του ΕΣΠΑ, οι οποίοι πρόκειται να καταθέσουν αίτημα για επίσχεση εργασίας.
Ειδικότερα, για προσπάθεια εκφοβισμού των εκπαιδευτικών και στοχοποίηση των απεργιακών κινητοποιήσεων κατηγορούν την κ. Διαμαντοπούλου η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ. Ενδεικτική είναι η χθεσινή δήλωση του προέδρου της ΟΛΜΕ κ. Δημήτρη Πεππέ: «Επειδή το υπουργείο δεν κατάφερε να πείσει για την αναγκαιότητα της κατάργησης σχολικών μονάδων, έρχεται σήμερα να στοχοποιήσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών. Εκεί που μας χρώσταγαν, μας πήραν και το βόδι». «Η υπουργός ανακάλυψε τον “ένοχο” για την απώλεια διδακτικών ωρών στις απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν φέτος οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και όχι στα εκατοντάδες κενά που υπάρχουν, με ευθύνη της, από την αρχή της χρονιάς στα σχολεία», ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Κομνηνός Μαντάς. Σύμφωνα με τον ίδιο η αποστολή της επιστολής λίγο μετά την ανακοίνωση των ομοσπονδίας για πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων «έχει ως στόχο τον εκφοβισμό των συναδέλφων και τη συκοφάντηση του κινήματος των εκπαιδευτικών». «Αντί άλλης απάντησης η εισήγησή μου προς το δ. σ. της ΔΟΕ θα είναι η επιστροφή της επιστολής ως απαράδεκτης, γιατί αν μη τι άλλο ξεχειλίζει από υποκρισία», συμπλήρωσε.
Η ένταση στις σχέσεις υπουργείου - εκπαιδευτικών ομοσπονδιών καταδεικνύεται και από την αντίδραση της ΔΟΕ στο θέμα των απλήρωτων συμβασιούχων που αναφέρει ότι αναπληρωτές με σύμβαση ΕΣΠΑ δέχθηκαν πιέσεις από μέλη της διοίκησης όταν κατέθεσαν δηλώσεις επίσχεσης εργασίας. «Αναγκάζονται να προβούν σε επίσχεση για δεύτερη φορά φέτος, επειδή η κυβέρνηση καθυστερεί να πληρώσει τους πενιχρούς μισθούς τους», λέει η ΔΟΕ σε επιστολή προς την κ. Διαμαντοπούλου.
Την ίδια στιγμή, αυξομειώσεις παρουσιάζει ο αριθμός των υπό κατάληψη σχολείων από μαθητές που αντιδρούν στη συνένωση του σχολείου τους με γειτονικό. Οι περισσότερες (περίπου 50) βρίσκονται στη Θεσσαλία, αλλά αυξήθηκαν και οι αντιδράσεις στη Μακεδονία. Από την άλλη, υπάρχουν σχολεία που ενώ δεν είναι υπό κατάληψη, κάποιοι μαθητές με την έγκριση των γονιών τους απέχουν από τα μαθήματά τους.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_23/03/2011_436707 |
|