Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Στα κοινοβούλια το πακέτο διάσωσης του ευρώ...


Οι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν χθες σε ένα συνολικό πακέτο για το ευρώ που αφορά τόσο το προσωρινό Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όσο και το Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης του ευρώ.

Οι γερμανικές εφημερίδες αναφέρονται στη χθεσινή συμφωνία με τίτλους όπως «190 δισεκατομμύρια από το Βερολίνο για το ευρωπακέτο διάσωσης» ή «Η Γερμανία επωμίζεται πάνω από το ένα τρίτο της συνολικής επιβάρυνσης».

Χαρακτηριστικό είναι το ρεπορτάζ της οικονομικής εφημερίδας....
 Handelsblatt: «Η Γερμανία θα διασφαλίσει στο μέλλον εγγυήσεις για το ευρώ ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων.

Η εισφορά της μεγαλύτερης χώρας της ευρωζώνης στον καινούργιο μηχανισμό διαχείρισης των κρίσεων κυμαίνεται γύρω στα 190 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε χθες στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών ότι το ευρώ συνιστά ζωτικό συμφέρον για τη Γερμανία: ‘η αποτυχία του συνεπάγεται ανυπολόγιστες οικονομικές συνέπειες για τη Γερμανία, για τις οποίες δεν θα μπορούσε κανείς να αναλάβει την ευθύνη’.

Ανοιχτό παραμένει όμως ακόμη πως θα διευρυνθεί το πλαφόν του προσωρινού μηχανισμού στήριξης στα 440 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα μέχρι τώρα 250.
Εάν συνυπολογιστούν μόνον εγγυήσεις, τότε η Γερμανία θα πρέπει να εγγυηθεί 190 δισεκατομμύρια ευρώ αντί των μέχρι τώρα 120.

Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε όλες οι αλλαγές για τη σταθεροποίηση του ευρώ θα πρέπει να εγκριθούν το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης.

Επιπλέον δεν έχει αποσαφηνιστεί τι θα γίνει με το αίτημα της Ιρλανδίας για χαμηλότερα επιτόκια για τις ευρωπιστώσεις της, ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η Γερμανία και η Γαλλία ζητούν από τη κυβέρνηση του Δουβλίνου σαν αντιστάθμισμα την αύξηση του εξαιρετικά χαμηλού φόρου επιχειρήσεων.

Τέλος το μέλλον της Πορτογαλίας, η οποία διστάζει ακόμη να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης παρά τη δραστική αύξηση του κόστους στην εξυπηρέτηση του χρέους της, φαίνεται ότι θα αποσαφηνιστεί την Τετάρτη, όταν η σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας Σόκρατες θα υποβάλει το νέο πακέτο εξυγίανσης στη πορτογαλική βουλή.

Εάν το καταψηφίσουν οι συντηρητικοί, τότε πρέπει να παραιτηθεί ο Σόκρατες και αυτό σημαίνει πιθανότατα αύξηση των επιτοκίων στις χρηματαγορές.
Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός προβλέπει ότι σε μια τέτοια περίπτωση η χώρα του θα προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης.»


Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου