Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Νέο μέτωπο για την κυβέρνηση: Συγχωνεύσεις σχολείων

Σχετικά με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, να προχωρήσει σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις υπαρχουσών μικρών και μεσαίων σχολικών μονάδων, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Π. Ψωμιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι μια απόφαση απαράδεκτη και αδικαιολόγητη. Η προχειρότητα και η παντελής έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου και ενημέρωσης των αρμοδίων οργάνων της εκπαιδευτικής κοινότητας προκαλούν ερωτηματικά. Αγωνιστήκαμε εδώ και χρόνια να μειώσουμε τη διπλοβάρδια και πετύχαμε να την κατεβάσουμε από το 38% στο 10%. Αγωνιστήκαμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες διδασκαλίας για γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Τώρα έρχεται η κυβέρνηση και ακυρώνει αυτόν τον αγώνα. Χωρίς να ρωτήσει κανέναν, ζητά απλώς να γίνουμε συνένοχοι σε μια απόφαση με την οποία διαφωνούμε κάθετα. Δεν πρόκειται να συναινέσουμε στην υποβάθμιση του ελληνικού σχολείου και της παιδείας γενικότερα». 

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ευθύμιος Φωτόπουλος, τόνισε: 

«Στο βωμό της εξοικονόμησης πόρων που επιβάλει το ΔΝΤ, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε α) αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, β) κατάργηση χρηματοδοτήσεων για υλικοτεχνικές υποδομές – εργαστήρια – αίθουσες, γ) κίνδυνο για την ασφάλεια των μαθητών, δ) δυσκολία στη μετακίνηση τους, ε) επιβάρυνση και προβλήματα στην εφαρμογή της διδασκαλίας, στ) ερωτηματικά για την «τύχη» των εκπαιδευτικών –μονίμων και αναπληρωτών-, ζ) επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού για την κάλυψη και κατανόηση των μαθημάτων, η) επιστροφή στη διπλοβάρδια, θ) υποβάθμιση της ελληνικής παιδείας. 

Τα κονδύλια για την παιδεία, αντί να αυξηθούν, κόβονται. Με τέτοιες τακτικές προσχηματικής διαβούλευσης και τέτοιες πολιτικές υποβάθμισης της παιδείας, να είναι σίγουροι ότι θα μας βρουν απέναντί τους».
http://taxalia.blogspot.com/2011/02/blog-post_9936.html