Πριν αλέκτορα φωνήσαι σχετικά με το ύψος των περιστάσεων για τους συνδικαλιστές ήρθε η επιβεβαίωση του ξεπουλήματος των εργαζομένων. Η σύσκεψη που έγινε το απόγευμα στο Μαξίμου υπό τη φωτισμένη προεδρία του πρωθυπουργού και των “πράσινων” συνδικαλιστών ΓΣΕΕ και ΓΣΕΒΕ, Παναγόπουλου και Ασημακόπουλου, έβγαλε ειδήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές προχώρησαν σε συμφωνία ντροπής καθώς η κυβέρνηση έδωσε λίγα ψίχουλα και με εκβιαστικό τρόπο απέσπασε τη συμφωνία των συνδικάτων για τις άλλες ρυθμίσεις του ασφαλιστικού που επιφέρουν καίριο χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση.
Φέρεται να συμφωνήθηκε να μην πάμε σε τριετές πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, αλλά σε πάγωμα για φέτος και αυξήσεις στα όρια του ευρωπαϊκού πληθωρισμού τα επόμενα δύο έτη. Να θυμίσουμε μόνο ότι ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός κινείται στα όρια του 1%-1,5% ενώ ο ελληνικός τρέχει με ρυθμό 6%.
Το… δωράκι του κ. Παπανδρέου ήταν ότι θα σωθούν ο 13ος και 14ος μισθός, ένα θέμα που πάντως δεν είχε τεθεί διότι δεν πρόκειται για μέτρο που θα βοηθήσει τα κρατικά έσοδα, αλλά τις τσέπες των εργοδοτών. Όσο για τη διαιτησία αποφασίστηκε να συγκροτούνται μικτές επιτροπές όταν δεν υπάρχει συμφωνία.
Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση προσπαθεί να κάμψει τις σφοδρές αντιδράσεις τόσο των συνδικαλιστών όσο και των δικών της βουλευτών. Κάποιοι από αύριο θα βγουν να πανηγυρίζουν ότι σώθηκαν τα δώρα ή ότι δεν θα παγώσουν οι μισθοί. Φυσικά η απώλεια του εισοδήματος είναι τεράστια μόνο και μόνο από τον πληθωρισμό που έχει εκτοξευτεί με ευθύνη της κυβέρνησης που αυξάνει συνεχώς του φόρους.
Ούτε κουβέντα βεβαίως για συνολική απόσυρση του νομοσχεδίου που αυξάνει ανεξέλεγκτα τα όρια ηλικίας, μειώνει έως 30% τις συντάξεις, καταργεί στην ουσία τις επικουρικές, ρίχνει στον Καιάδα γυναίκες με ανήλικα, βαριά επαγγέλματα, καταλύει κάθε έννοια εργατικής κατάκτησης.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουμε τις δικαιολογίες των συνδικαλιστών που θα βάλουν την υπογραφή τους στο οριστικό… κηδειόχαρτο του ασφαλιστικού συστήματος.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εργασίας κατέθεσε το μεσημέρι σειρά αλλαγών, ήσσονος σημασίας στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Μεταξύ αυτών είναι:
*Το όριο ηλικίας των 60 ετών (ή μικρότερο αυτού) που προβλέπεται από τις γενικές καταστατικές διατάξεις ταμείων που εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας από την 1/1/2011 αυξάνει κατά ένα έτος κάθε χρόνο μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας.
* Όπου από τις διατάξεις των ταμείων προβλέπεται χορήγηση μειωμένης σύνταξης στις γυναίκες σε όριο ηλικίας μικρότερου του 60ου από την 1/1/2011 το όριο αυτό αυξάνεται κατά ένα χρόνο για κάθε έτος μέχρι τη συμπλήρωση του 60ου.
* Το όριο ηλικίας που προβλέπεται για την συνταξιοδότηση μητέρων ανηλίκων τέκνων ασφαλισμένων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ καθορίζεται από 1/1/2011 στο 57ο έτος της ηλικίας, από 1.1.2012 στο 60 και από 1/1/2013 στο 65 έτος.
* Όπου από τις διατάξεις του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων (ΕΤΑΑ) προβλέπεται συνταξιοδότηση σε ηλικία 60 ετών με 35 έτη ασφάλισης από το 2011 αυξάνει σε 36 και για κάθε επόμενο έτος σταδιακά κατά ένα χρόνο μέχρι την συμπλήρωση των 40 ετών ασφάλισης.
* Όπου στο ΕΤΑΑ προβλέπεται συνταξιοδότηση σε ηλικία 58 ετών με 35 έτη ασφάλισης από το 2011 αυξάνει σε 36 και για κάθε επόμενο έτος αυξάνει σταδιακά κατά ένα χρόνο μέχρι τη συμπλήρωσης 40 ετών ασφάλισης.
* Σχετικά με τους υπαλλήλους της Βουλής τα θέματα του νέου ασφαλιστικού θα κανονιστούν από τον κανονισμό της Βουλής.