Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Το συνταξιοδοτικό θα κρίνει τη μοίρα του Έλληνα πρωθυπουργού

«Οι συντάξεις σημείο αντιπαράθεσης», τιτλοφορείται ανταπόκριση του Γκερντ Χέλερ στη Frankfurter Rundschau με αφορμή τη σημερινή απεργία στην Ελλάδα:
«Σήμερα κατατίθεται στην ελληνική βουλή νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό. Το νομοσχέδιο είναι αμφιλεγόμενο και στις τάξεις του κυβερνητικού κόμματος. Γι’ αυτό πολλοί υποστηρίζουν ότι από την ψηφοφορία αυτή εξαρτάται η μοίρα του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και της κυβέρνησής του.
Έτσι τα συνδικάτα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κάλεσαν σε γενική απεργία για 5η συνεχή φορά. Το επιχείρημα; ‘απογυμνώνονται τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων’.
Και όμως όλοι γνωρίζουν ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Τα ταμεία βυθίζονται χρόνο με τον χρόνο στα ελλείμματα. Ήδη σήμερα 100 εργαζόμενοι πληρώνουν εισφορές για 56 συνταξιούχους, σε 50 χρόνια θα πληρώνουν 100 εργαζόμενοι για 102 συνταξιούχους.
Εδώ και χρόνια οι ειδικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το συνταξιοδοτικό πρέπει να μεταρρυθμιστεί τάχιστα, αλλά δεν εισακούονται.
Τώρα πρέπει ο Παπανδρέου υπό τις πιέσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ να περάσει εντός ολίγων εβδομάδων και να εφαρμόσει αυτό που επί δεκαετίες οι πολιτικοί ανέβαλαν συνεχώς.»
Το δημοσίευμα αναφέρει αναλυτικά τις αλλαγές που προτείνει το νομοσχέδιο και καταλήγει: «Ήδη άρχισαν οι εικασίες και η φημολογία στην Αθήνα ότι ο πρωθυπουργός θα κηρύξει πρόωρες εκλογές σε περίπτωση που το κόμμα του δεν ψηφίσει υπέρ των μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό και στις εργασιακές σχέσεις. Εκλογές μεσούσης της κρίσης; Τότε θα έπαιζε την τύχη της χώρας και τη δική του κορώνα-γράμματα.»

Deutsche Welle

http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2010/06/blog-post_8390.html#more