Τι επιδιώκει, τελικά, ο Γιώργος Παπανδρέου ;
Φαντάζει μακρινό παρελθόν, τότε που ο κ. Παπανδρέου, κραύγαζε από τα μπαλκόνια ό,τι «λεφτά υπάρχουν». Μας έλεγε ότι έχει και σχέδιο για τη χώρα! Σε αντίθεση με τον Καραμανλή, που υπόσχονταν διετή λιτότητα, ο Ελληνικός λαός τον πίστεψε και τον αντάμειψε γενναιόδωρα!
Όταν η πολιτική γίνεται εικόνα
Μετά είδαμε τον Πρωθυπουργό, πλέον, κ. Παπανδρέου να ανεβαίνει, με το σακάκι στον ώμο, πέντε-πέντε τα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου.
Με τα μανίκια σηκωμένα, να συνοδεύει τον «αγαπητό φίλο Αθεμπίγιο» στην παραλιακή.
Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε, ανοιχτές συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου παρήλασαν οι πρόεδροι Ανεξάρτητων Αρχών, η ηγεσία της Δικαιοσύνης, ακόμα και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Είδαμε υπουργούς με σακίδια και λάπτοπ!
Ακούσαμε πομπώδεις διακηρύξεις για ανοιχτή διακυβέρνηση!
Εντυπωσιαστήκαμε από την πρόσκληση «προς τους άξιους και τους ικανούς» να στείλουν τα βιογραφικά τους για Γενικοί Γραμματείς!
(Μερικοί καλοπροαίρετοι παρασύρθηκαν και ακόμα περιμένουν!)
Νοιώσαμε περηφάνια όταν νομπελίστες οικονομολόγοι προσεφέρθησαν να συμβουλεύουν την κυβέρνηση.
Τα κανάλια είχαν ενθουσιαστεί! Γέμιζαν δωρεάν τα προγράμματά τους από τις live συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου!
Και τα ξένα ΜΜΕ, δεν πήγαιναν πίσω!
Ο κ. Παπανδρέου έκανε περισσότερες εμφανίσεις και από τον …πλανητάρχη!
Όμως, τα θαύματα δεν κρατούν πολύ!
Που βρισκόμαστε σήμερα;
Η Ελλάδα έχει καταντήσει περίγελος στο εξωτερικό και σημείο αναφοράς για τη διαφθορά και την κακοδιαχείριση!
Η χώρα δεν μπορεί να βγει στις αγορές και βρίσκεται υπό την κηδεμονία του ΔΝΤ!
Για τα περίφημα spreads, ας μη μιλήσουμε καθόλου.
Ο πληθωρισμός από το 0.5% ανήλθε στο 5.5%
Η ανεργία ξεπέρασε το 12%
Ο Φ.Π.Α. από 19% έφτασε στο 23%
Μειώθηκαν οι συντάξεις και οι μισθοί
Ανατρέπονται εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών.
Για το ασφαλιστικό; Το απόλυτο χάος!
Το χειρότερο όλων, ουδείς γνωρίζει τι τίκτεται η επιούσα!
Και δεν έχουν κλείσει ούτε χρόνο!
Ποιος να το περίμενε!
Είχαν σχέδιο;
Από το Σεπτέμβριο με βασανίζει ένα ερώτημα: Ο κ. Παπανδρέου ήταν ένας αδίστακτος δημαγωγός, που δεν δίστασε να υποσχεθεί τα πάντα προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές, ένας αφελής που δεν καταλάβαινε τι γίνονταν τριγύρω του, ή ένας άσχετος;
Αρχικά, απέκλεισα την πρώτη επιλογή!
Όταν τον άκουσα να λέει ότι κινδυνεύει η εθνική μας κυριαρχία, τον δικαιολόγησα: «μάλλον θα πρόκειται για λεκτικό ολίσθημα.»
Όταν τον είδα στο υπουργικό συμβούλιο να ισχυρίζεται ότι η οικονομία μας είναι στην εντατική, είπα: «οι γνωστές υπερβολές των πολιτικών.»
Όταν ανακοίνωσε ότι καταργείται η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους και ότι δίνει το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, σκέφτηκα: «τελικά είχε δίκιο, λεφτά υπάρχουν».
Σύντομα, όμως, διαπίστωσα ότι έκανα λάθος!
Πρώτον, όπως αποκάλυψε ο κ. Σαχινίδης, η προσφυγή στο ΔΝΤ, ήταν η μοναδική τους επιλογή. Δεν εξέτασαν καμιά άλλη λύση. Έπρεπε, όμως, προηγουμένως να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη. Στήθηκε το σκηνικό καταστροφολογίας που όλοι γνωρίζουμε . Από την υποτιμητική κερδοσκοπία σε βάρος της χώρας κάποιοι έβγαλαν απίστευτα λεφτά! Το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, είναι σαν να κλέβεις …παιδικό κουμπαρά! Αποτέλεσμα: Η χώρα υποδουλώθηκε στο ΔΝΤ.
Δεύτερον, με το λαθρονομοσχέδιο, που ψηφίστηκε κατά προτεραιότητα, νομιμοποιείται άγνωστος αριθμός αλλοδαπών και παράλληλα τους χορηγείται δικαίωμα ψήφου. Είναι προφανές ότι αλλοιώνεται η σύνθεση του εκλογικού σώματος και το ΠΑΣΟΚ αποκτά ένα σημαντικό μαξιλάρι ενόψει των επερχομένων εκλογών.
Τρίτον, με τον Καλλικράτη, δεν αλλάζει μόνο η διοικητική δομή της χώρας, αλλά και οι εκλογικές περιφέρειες. Αλλάζουν επίσης μορφή και σύνθεση πολλοί δήμοι. Και προφανώς οι επιλογές δεν έγιναν με τα πλέον αντικειμενικά κριτήρια.
Παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο;
Το σχέδιο ολοκληρώνεται με την ψήφιση του εκλογικού νόμου. (Να υπενθυμίσουμε ότι ο εκλογικός νόμος ισχύει για την μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση, εκτός και αν ψηφιστεί από διευρυμένη πλειοψηφία 200 βουλευτών.)
Οι φήμες λένε ότι η Κυβέρνηση φλερτάρει με την ιδέα της κατάργησης του ορίου του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή!
Με τον τρόπο αυτό, λένε οι σεναριογράφοι, θα επιταχύνουν την διάλυση της αριστεράς (ήδη ο κ. Κουβέλης ανακοίνωσε νέο κόμμα, το ίδιο πιθανότατα θα κάνει και ο κ. Αλαβάνος), θα διασώσουν εκλογικά την κ. Μπακογιάννη και θα καλλιεργήσουν τα διαλυτικά φαινόμενα στη Ν.Δ.
Στο επιχείρημα ότι παρόμοια φαινόμενα μπορεί να εκδηλωθούν και στο ΠΑΣΟΚ, η απάντηση είναι α) ότι η εξουσία λειτουργεί ως ισχυρός συνεκτικός ιστός και β) αν το ΠΑΣΟΚ παραμείνει ενωμένο θα ηγεμονεύει στο πολιτικό σύστημα της χώρας.
Το ενδεχόμενο να έχουμε και μειονοτικά κόμματα, δεν νομίζω ότι τους απασχολεί! Άλλωστε μια παραλλαγή του έργου, είδαμε το 1989
Όπως προαναφέραμε για να ισχύσει ένας τέτοιος εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές, θα απαιτηθεί, πλην των ψήφων του ΠΑΣΟΚ, και η σύμπραξη ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑ.Ο.Σ! Οι λεγόμενοι ανεξάρτητοι, εικάζουμε, ό,τι ομοθύμως, θα συμπράξουν!
τι επιδιώκουν;
Μέχρι τώρα το κ. Παπανδρέου έχει υποδουλώσει τη χώρα στο ΔΝΤ.
Με την πολιτική του, υπονομεύει το βιοτικό επίπεδο του ελληνικού λαού και οδηγεί μεγάλα τμήματα της κοινωνίας στο περιθώριο.
Στήνει προανακριτικές επιτροπές για τους πολιτικούς του αντιπάλους με σαθρά επιχειρήματα και επενδύει στην πόλωση.
Στην Παιδεία προωθεί εθνομηδενιστικές πολιτικές τύπου Δραγώνα.
Στην εξωτερική πολιτική, έχει υιοθετήσει μια προσωπική διπλωματία υψηλού ρίσκου, που είναι πιθανό να οδηγήσει σε φαλκίδευση εθνικών συμφερόντων.
Ο ίδιος μιλάει για την ανάγκη «παγκόσμιας διακυβέρνησης».
Μια πολιτική, που έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, είναι βέβαιο ότι σε βάθος χρόνου θα προκαλέσει εκρήξεις που θα υπονομεύσουν την συνοχή της κοινωνίας και την ενότητα της χώρας.
Καλά, και όλα αυτά τα κάνουν από πρόθεση; Δεν είναι πολλά, για να θεωρηθούν τυχαία; Και τι επιδιώκουν; Εικάζω ότι πρόθεσή τους είναι η ανατροπή του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος υπό την ευρεία του έννοια! Και επαναπροσδιορισμό του ρόλου της Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή!
υπάρχει απάντηση;
Το αδυσώπητο ερώτημα είναι, υπάρχει απάντηση στην πολιτική αυτή; Η εκτίμησή μου είναι ότι υπάρχει, αλλά αυτό προϋποθέτει αλλαγή κυβέρνησης!
Οι σχεδιασμοί του ΠΑΣΟΚ, πάσχουν στα εξής σημεία:
- Δείχνουν να υποτιμούν την έκταση και την ένταση των κοινωνικών αντιδράσεων. Οι μέχρι τώρα διαμαρτυρίες ήταν όντως υποτονικές, όμως, από το Σεπτέμβριο που η κρίση θα κτυπήσει πιο έντονα τα νοικοκυριά, ουδείς μπορεί να προβλέψει το μέγεθος της κοινωνικής έκρηξης.
- Τα σχέδια του κ. Παπανδρέου χρειάζονται και «πρόθυμους συμμάχους». Δεν είμαι βέβαιος ότι θα βρεθούν πολλοί! Ακόμα και μερικοί που ήταν ένθερμοι στην αρχή, εσχάτως κάνουν ύστερες σκέψεις.
- Όταν η κατάσταση είναι τόσο οριακή, και ένα μικρό γεγονός, μπορεί να αποτελέσει τη θρυαλλίδα άμεσων και εκτός ελέγχου εξελίξεων.
Η απάντηση, λοιπόν, στο ερώτημα είναι ότι η χώρα χρειάζεται μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση εξουσίας, με οραματική διάσταση. Μόνο έτσι θα δημιουργηθεί πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία ικανό να ανατρέψει τους σχεδιασμούς που προαναφέραμε.
Κώστας Ροδινός
(η φωτογραφία απο την σημερινή διαδήλωση)
http://www.antinews.gr/?p=51928