Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Η σκιά της χρεοκοπίας πλανάται πάνω από την χώρα

Βαριά σκιά χρεοκοπίας, ή πιο κομψά «αδυναμίας πληρωμής», έχει πέσει τις τελευταίες ημέρες πάνω από την Ελλάδα. Τα μηνύματα είναι εξαιρετικά δυσοίωνα και δεν αποκλείεται να δούμε εικόνες… Αργεντινής με κόσμο στους δρόμους να βαράει τις κατσαρόλες διότι δεν έχει να φάει. Δεν είμαστε υπερβολικοί, αλλά όσα συμβαίνουν δείχνουν πως υπάρχει τεράστιο πρόβλημα το οποίο μόνο η κυβέρνηση δε βλέπει. Και το τραγικό είναι ότι ενώ έχει γονατίσει τον κόσμο με περικοπές, απολύσεις και ασφαλιστική καταιγίδα, φαίνεται να μην υπάρχει φως στο τούνελ. Όπως λέγαμε και παλαιότερα, το φως που βλέπει η κυβέρνηση στο τούνελ δεν είναι άλλο από το άλλο τρένο που έρχεται.

Σήμερα, στα λεωφορεία έγινε χαμός όταν οι 7.000 εργαζόμενοι πήγαν στις τράπεζες για να βρουν τους μισθούς τους και δεν υπήρχε ούτε ευρώ. Ξεσηκώθηκαν και απαίτησαν να πληρωθούν αλλιώς θα βάλουν χειρόφρενο στα λεωφορεία. Το κόστος της μηνιαίας μισθοδοσίας ανέρχεται σε πάνω από 11 εκατ. ευρώ, η ΕΘΕΛ χρωστά πολλά εκατομμύρια, οι ζημιές είναι πάνω από 400 εκατ. ευρώ ενώ το κράτος μείωσε την επιδότηση που έδινε στην εταιρεία.

Μπροστά στο χάος που κινδύνευε να γίνει, ο Γ. Παπακωνσταντίνου έδωσε εντολή για εκταμίευση 20 εκατ. ευρώ ώστε να καλυφθούν τα τρέχοντα έσοδα, ενώ λίγο πριν έλεγαν ότι φταίει η απεργία στο Γενικό Λογιστήριο που δεν μπήκαν τα χρήματα. Το ζήτημα είναι τι θα γίνει τον επόμενο μήνα με τη μισθοδοσία. Θα μπορέσει να ξαναδώσει το υπουργείο κι άλλα έκτακτα χρήματα κι αν όχι τι θα γίνει με τους εργαζόμενους;

Την ίδια ημέρα, και πάνω από 4.000 εργαζόμενοι στον ΟΣΕ πήγαν να πάρουν το επίδομα άδειας (έστω και μειωμένο) και δεν υπήρχαν χρήματα. Τους ειδοποίησαν ότι θα υπάρξει 15νθήμερη καθυστέρηση αλλά να μην ανησυχούν.

Όλη την Τετάρτη εκατοντάδες συμβασιούχοι της ΕΡΤ που απολύονται κατέλαβαν το κτίριο σε μια πράξη απόγνωσης. Ενώ οι ίδιοι απολύονται κάποιοι μεγαλοσχήμονες και “βύσματα” του Ραδιομεγάρου βαφτίστηκαν “ειδικών καθηκόντων” και ξαναπέρασαν την πύλη της ΕΡΤ ενώ άλλοι των 1.000 ευρώ με 10 και 20 χρόνια με συμβάσεις βρισκόταν στο πεζοδρόμιο.

Σε κάποιες περιπτώσεις το υπουργείο Οικονομικών καθυστερεί να δώσει τις επιστροφές φόρου όχι μόνο σε επιχειρήσεις αλλά και φυσικά πρόσωπα και υπόσχεται αόριστα από Σεπτέμβρη.

Όλα αυτά τα σκηνικά θα αυξηθούν στο δημόσιο τομέα και θα ακολουθήσει και ο ιδιωτικός όσο η κυβέρνηση συνεχίζει τον δικό της δρόμο χωρίς να ακούει την κοινωνία που βράζει.

http://www.antinews.gr/?p=52062
  • Share/Bookmark