Κάτι η ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ που είχε σαφώς προεκλογικό χαρακτήρα, κάτι τα δημοσιεύματα της “Ελευθεροτυπίας” και του “Economist” που δείχνουν εκλογές τον Μάιο, φαίνεται τελικά ότι μετά τις γερμανικές εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου ο χρόνος μετρά αντίστροφα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Η απόφαση για τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τους αρχηγούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο δεν είναι εύκολη, φαίνεται όμως ότι κλίνουν προς τον Μάιο του 2014 ή το Φθινόπωρο του 2014 γιατί μέχρι τότε το Μέγαρο Μαξίμου και η Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι
• το success story μπορεί να γίνει πραγματικότητα
• ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει απολέσει μέρος της δυναμικής του
• θα έχει αποκαλυφθεί πλήρως ο ρόλος της Χρυσής Αυγής και μπορεί να έχουν μειωθεί τα ποσοστά της που αυτή την στιγμή ξεπερνούν λένε ορισμένες δημοσκοπήσεις το 15%
• το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και η ευρύτερη κεντροαριστερά θα έχουν καταφέρει να συνεννοηθούν στη κατεύθυνση ενός νέου σχήματος
• το ΚΚΕ θα έχει, λόγω πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ, ανεβάσει τα ποσοστά του, και
• οι δημοτικές-περιφερειακές εκλογές και οι ευρωεκλογές στις 18 και 25 Μαϊου 2014 μπορούν να “αποφορτίσουν” τη ψήφο των πολιτών.
Βέβαια υπάρχουν και οι αστάθμητοι παράγοντες που μπορούν να ανατρέψουν τους σχεδιασμούς των κυβερνητικών εταίρων, όπως:
• το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών και η στάση της νέας κυβέρνησης του Βερολίνου έναντι του ελληνικού ζητήματος
• η πορεία και το αποτέλεσμα των νέων διαπραγματεύσεων με την τρόικα
• το ενδεχόμενο τρίτου μνημονίου και η λήψη νέων μέτρων
• η καταψήφιση κάποιου σημαντικού νομοσχεδίου που θα θέσει επί τάπητος ζήτημα κυβερνητικής πλειοψηφίας
• οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή λόγω Συρίας.
Πάντως μία σταθερά για την κυβέρνηση Σαμαρά είναι η ελληνική προεδρία στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014, κατά τη διάρκεια της οποίας αισιοδοξεί ότι μπορεί να αδράξει τη ευκαιρία για να προωθήσει μια άλλη πολιτική προσέγγιση στο ελληνικό ζήτημα και να διαμορφώσει νέες ισορροπίες υπέρ της Ελλάδας.
Η ελληνική προεδρία όμως δεν βοηθά παράλληλα το όποιο σχεδιασμό για πρόωρες εκλογές αφού η κυβέρνηση Σαμαρά και ιδίως ο υπουργός Εξωτερικών κ. Βενιζέλος δεν θα ήθελε να πετάξει το χαρτί “ελληνική προεδρία” που μπορεί να αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο το προφίλ του σε ευρωπαϊκό επίπεδο και γι΄αυτό το λόγο υπάρχει και το σενάριο του Φθινοπώρου του 2014 που είναι ίσως πιθανότερο.
Πρόωρες εκλογές εντός του 2013 φαίνεται να το έχουν απορρίψει οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, ωστόσο κ. Σαμαράς δέχεται εισηγήσεις για ένα τέτοιο ενδεχόμενο στην περίπτωση μάλιστα που υπάρξουν...“δολιοφθορές” σε κοινοβουλευτικό επίπεδο από βουλευτές της πλειοψηφίας
Να σημειωθεί τέλος ότι πριν συμβεί οτιδήποτε η κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αναμένεται να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση μερική αλλαγή του εκλογικού συστήματος και συγκεκριμένα το μοίρασμα του μπόνους των 50 εδρών στα κόμματα που έχουν ανακοινώσει προεκλογικά ότι θα συνεργαστούν.
Αλλαγές θα υπάρξουν και στο εκλογικό σύστημα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 18 και 25 Μαϊου, καθώς η κυβέρνηση προωθεί την εκλογή δημάρχου ή περιφερειάρχη με 42% και ενιαία ψηφοδέλτια για δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους.