Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Συρία και επιπτώσεις της κατάστασης στην Ελλάδα και στον Έλληνα πολίτη.


Η Μέση Ανατολή και ειδικότερα η περιοχή της Συρίας βρίσκεται αυτή την στιγμή στο επίκεντρο της προσοχής όλων, λόγω της επικείμενης , πιθανής στρατιωτικής επέμβασης στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που παίρνουν σάρκα και όστα μονόπλευρα , συμπληρώνοντας την αφορμή 
ύπαρξης χημικών όπλων που μέχρι στιγμής δεν έχουμε δεί αποδείξεις, παρά τις "σκληρές προσπάθειες" ειδικών του ΟΗΕ, κατά τον Γ.Γ. Μπαν Κιν Μουν , χθες το βράδυ στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Λίγο πολύ όμως όλα αυτά είναι γνωστά. Εκείνο ίσως που ενδιαφέρει περισσότερο τον Έλληνα πολίτη είναι πως ακριβώς αυτό το σκηνικό , επηρεάζει εκείνον και την καθημερινότητα του, ειδικά όταν δέχεται ομοβροντίες προβλημάτων και φόρων στο εσωτερικό της χώρας του. Δεν είναι άλλωστε λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως η Συρία είναι πολύ μακριά και γιατί πρέπει να τους ενδιαφέρει το τι γίνεται εκεί. Σε αυτό ακριβώς το σημείο λοιπόν θα παραθέσω κάποιες απαντήσεις σε αυτό το γιατί, πάντα όμως συνοπτικά καθώς η ανάπτυξη τους θέλει μια ολόκληρη πολυσέλιδη ανάλυση.


Ένα απο τα άμεσα προβλήματα , ακόμα και προ σύρραξης που θα βιώσουμε όλοι είναι το γεγονός της ανατίμησης του πετρελαίου. Ήδη στις αγορές υπάρχει άνοδος του μπρέντ (δολάριο τιμή/βαρέλι) που έχει αντίκτυπο στην τιμή πώλησης του σε όλη την αλυσίδα.. Παραγωγή-χοντρική αγορά-λιανική. Αυτό θα επιφέρει ανατίμηση στο καύσιμο αλλά συνάμα και σε μια πρόσθετη πλειάδα προϊόντων αφού όλη η αλυσίδα παραγωγής-κατανάλωσης ειδικά στην Ελλάδα στηρίζεται κατά 90% στο ορυκτό καύσιμο.

Το δεύτερο είναι οι εισαγωγές-εξαγωγές στην εκεί περιοχή και γενικότερα, ανάμεσα και κοντά στην περιοχή, στην διώρυγα του Σουέζ και την Κύπρο. Η εμπορική ναυτιλία θα διακοπεί ή θα διεξάγεται με ιδιαίτερες δυσκολίες σε μια επικείμενη σύρραξη και αποκλεισμό που θα οδηγήσει και πάλι σε διατιμήσεις προϊόντων αλλά και σε ζημιές επιχειρήσεων σε όλο το φάσμα οικονομιών των χωρών της περιοχής. Η αλυσίδα όπως γνωρίζουμε σε αυτό πάντα φτάνει στον τελευταίο κρίκο της κατανάλωσης που είναι ο απλός πολίτης.

Το τρίτο είναι το μεταναστευτικό καθώς ώς περιοχή εν θερμώ, κάθε μετανάστης απο την περιοχή θα θεωρείται αυτόματα πρόσφυγας και θα πρέπει να του δοθεί άμεσα προσωρινό άσυλο μέχρι λήξης του πολέμου. Στην Ελλάδα τώρα που μαζί με την Κύπρο , την Τουρκία και την Ιορδανία είναι οι χώρες υποδοχής, δημιουργεί επιπρόσθετο βάρος στην οικονομία της, αλλά και στην ασφάλεια της. Είναι σαφές σε ειδικούς ασφαλείας πως ανάμεσα σε αυτούς τους πρόσφυγες , πολύ εύκολα , μπορεί να έρθει και ομάδα εξτρεμιστών που θα θεωρήσουν πως απο την Ελλάδα θα έχουν πρόσβαση στην Δύση για δημιουργία αντιποίνων.. και απο την στιγμή που η Ελλάδα διευκολύνει το ΝΑΤΟ (κατά τις πληροφορίες)... τότε ο κίνδυνος έχει μεγάλες πιθανότητες να γίνει και εδώ πραγματικότητα.

Κόστος επιφυλακής. Το κόστος διατήρησης επιπέδου επιφυλακής ενός μηχανισμού στις ένοπλες δυνάμεις για ένα κράτος ,αλλά και σε συστήματα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας , δεν είναι διόλου αμελητέο , ειδικά αν σκεφτούμε πως το κόστος σε κανονικές συνθήκες για τα παραπάνω είναι π.χ. 150.000.000 ευρώ μόνο στην υγεία (δηλώσεις Υπ. Υγείας στην Ελληνική Βουλή το 2010).
Είναι αντιληπτό πως αυτό μπορεί να φτάσει σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, που θα πρέπει να καλυφθούν απο τους πολίτες κυρίως ,διότι έχει φανεί στο παρελθόν πως αποζημιώσεις δεν λάβαμε απο αυτούς που έπρεπε (ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Λιβύη, τραυματίες, περίθαλψη)

Διεθνή αιτήματα, ΑΟΖ, βοήθεια οικονομική απο τρίτους. Είναι γεγονός πως είμαστε σε μια περίοδο που η Ελλάδα αναζητεί διπλωματική ταυτότητα και έχει μια αδυναμία εκπλήρωσης εθνικών στόχων , ειδικά όταν κινείται σε πεδία γεωστρατηγικής κόντρα σε "γείτονες" , μέσα απο διεθνή όργανα και συμμαχίες. Όλα αυτά τώρα θα κυλήσουν προς τα πίσω, αφού το ενδιαφέρον βρίσκεται αλλού , συν φυσικά το γεγονός πως οι στάσεις όλων των χωρών πλέον θα είναι επιθετική έως και εχθρική αφού κάθε φορά μετά απο μια σύρραξη, είναι η ώρα των λεηλατημένων κερδών.

Στον καθημερινό πολίτη , το παραπάνω με τις συμμαχίες και τα αιτήματα, δεν έχει ουσιαστικά βραχυπρόθεσμη αξία, όμως η κατάληξη τους επηρεάζει άμεσα την χώρα ώς Έθνος κυρίως και μετά ώς κράτος, με οτι σημαίνει αυτό για την ταυτότητα μας.

Αυτά είναι οι επικεφαλίδες κάποιων σημείων προσοχής που δεν θα ακούσει κάποιος στα ΜΜΕ, παρά ίσως σε κάποιες πλάγιες αναφορές και κάποιες δηλώσεις αναλυτών που λόγω "περιορισμένου χρόνου" θα περάσουν σε άλλα θέματα..

Τα διεθνή τεκταινόμενα είναι κάτι που αγγίζουν άπαντες , ειδικά όταν είναι στην κοντινή περιοχή και ειδικά όταν αυτά επηρρεάζουν κύριους πόρους ενέργειας, αγωγούς, καθώς και εμπορικές συναλλαγές κάθε είδους.

Για το Geopolitics.com.gr

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
owner of IISCA (www.iisca.eu )
http://www.triklopodia.gr/2013/08/blog-post_9567.html