Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Συρία: Στις ΗΠΑ στραμμένα όλα τα βλέμματα

Συρία: Στις ΗΠΑ στραμμένα όλα τα βλέμματα
Η έρευνα των επιθεωρητών του ΟΗΕ ολοκληρώθηκε την Παρασκευή και σήμερα η αποστολή αναχωρεί από τη Συρία.
Ο χρόνος που θα παρουσιαστεί η τελική έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει προσδιοριστεί, όμως ενώ τα δείγματα θα αναλύονται στα εργαστήρια, οι πρώτοι ισχυρισμοί περί του αποτελέσματος θα αρχίσουν να διαμορφώνουν κλίμα άμεσα, από την Κυριακή ακόμα ή τη Δευτέρα.
Η απροσδόκητη έκβαση της ψηφοφορίας στο βρετανικό κοινοβούλιο αποκλείει τη συμμετοχή των στρατιωτικών δυνάμεων της Βρετανίας, βασικού συμμάχου των ΗΠΑ, σε ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και έφερε την Ουάσινγκτον πιο κοντά σε μία απόφαση για την ανάληψη μονομερώς δράσης κατά της κυβέρνησης Άσαντ.
Η απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα «θα καθορισθεί από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ΗΠΑ», ήταν η αντίδραση του Λευκού Οίκου στη διαμόρφωση των νέων δεδομένων στο Λονδίνο.
Αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μονομερούς ανάληψης στρατιωτικής δράσης, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα επιδιώξουν τη συγκρότηση διεθνούς συνασπισμού για να μην μείνει αναπάντητη η καταγγελθείσα χρήση χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση.
Στο πλευρό των ΗΠΑ προσέτρεξε η Γαλλία, με τον Φρανσουά Ολάντ να δηλώνει ότι η βρετανική απόφαση δεν άλλαξε τη θέση της χώρας, μιας από τις κύριες δυτικές δυνάμεις που θέλουν στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Βέβαια, η έκτακτη συνεδρίαση του γαλλικού κοινοβουλίου έχει οριστεί για την Τετάρτη, οπότε και ο Ολάντ θα ενημερώσει για την απόφασή του.
Το στρατιωτικό σενάριο που παρουσιάζεται από τον αμερικανικό και διεθνή Τύπο τις τελευταίες ημέρες αναφέρεται σε μία «περιορισμένης κλίμακας» επίθεση, στόχος της οποίας θα είναι, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, η «αποτροπή» της περαιτέρω χρήσης χημικών όπλων από τη Δαμασκό και η «μείωση» των δυνατοτήτων της στη χρήση τέτοιων όπλων μαζικής καταστροφής.
Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει δηλώσει πως προτίθεται να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για μία τέτοια επιχείρηση. Ωστόσο, ρεπουμπλικανοί, μέλη του Κογκρέσου, ζητούν εξηγήσεις και λεπτομέρειες για τη σχεδιαζόμενη επιχείρηση. Οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν εδώ και μία εβδομάδα στοιχεία και πληροφορίες για την χημική επίθεση της 21ης Αυγούστου. Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα με αποχαρακτηρισμένα αποσπάσματα έκθεσης των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.


Read more: http://www.newsbomb.gr/diethnh/story/340996/syria-stis-ipa-strammena-ola-ta-vlemmata#ixzz2dWkLJ47w