Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Οι προσπάθειες των Γερμανών για να αρπάξουν το ΤΑΙΠΕΔ

Οι προσπάθειες των Γερμανών για να αρπάξουν το ΤΑΙΠΕΔ

Δύο από τα βασικά γνωρίσματα των Γερμανών -όπως αυτά αποτυπώνονται άλλωστε και στις τέσσερις γραμμές των ποδοσφαιρικών γηπέδων, σε επίπεδο μουντιάλ και Euro- είναι η επιμονή και η μεθοδικότητα. Τους τελευταίους μήνες, αργά και σταθερά, εκπρόσωποι συμφερόντων της άρχουσας τάξης της Καγκελαρίας κάνουν «παιχνίδι» με την αξιοποίηση της ελληνικής δημόσιας περιουσίας. 
Λίγοι γνωρίζουν ότι ανάμεσα στις «έδρες» που διεκδίκησαν το ΤΑΙΠΕΔ ήταν και γερμανικές πόλεις – και μάλιστα πολύ πριν «σκάσει» το θέμα με την μετεγκατάσταση του Ταμείου στο Λουξεμβούργο. Οι κινήσεις των εκπροσώπων του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αναπτύχθηκαν μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας και σκόπιμα δεν βγήκαν στο φως για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας. Ωστόσο, παρά τις οργανωμένες «επιθέσεις» τους, το εγχείρημα παρέμεινε χωρίς συνέχεια, καθώς ήταν δύσκολο να «περάσει» η… μετεγγραφή του ΤΑΙΠΕΔ σε γερμανικό έδαφος. 
Τα στελέχη της γερμανικής Αναπτυξιακής Τράπεζας παρότι προσκόμιζαν λογικοφανή επιχειρήματα στην ελληνική πλευρά ("είμαστε οι κύριοι χρηματοδότες του προγράμματός σας", "θα ήταν επωφελές να επιτευχθεί μία ζεύξη των ελληνικών αποκρατικοποιήσεων με τους γερμανικούς αναπτυξιακούς φορείς") δεν κατάφεραν να αποκτήσουν προνομιακή θέση σε σχέση με το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ.  
Η τελευταία προσπάθεια των δανειστών του Βερολίνου να προσεταιριστούν τα φιλέτα της εγχώριας δημόσιας περιουσίας βρήκε εκφραστή στο πρόσωπο του προέδρου της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών, Ούλριχ Γκρίλο, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα Westdeutsche Allgemaine πρότεινε τη μεταβίβαση ελληνικών κρατικών εταιρειών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό, ώστε σε περίπτωση που η χώρα μας δεν μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της, οι πιστωτές να διασφαλίσουν τα χρήματά τους.  
«Στην Ελλάδα υπάρχει κρατική περιουσία αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, για παράδειγμα επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας, λιμάνια, αεροδρόμια ή άλλα ακίνητα», ανέφερε ο κ. Γκρίλο προσθέτοντας: «Όταν μια επιχείρηση κηρύσσει πτώχευση, αυτό δεν σημαίνει ότι οι πιστωτές παραιτούνται από τις αξιώσεις τους, τουλάχιστον έως ότου ο διαχειριστής της πτώχευσης εξετάσει τα περιουσιακά στοιχεία της και αποφανθεί σχετικώς». Ο πρόεδρος των γερμανών βιομηχάνων κατέληξε λέγοντας ότι η πώληση κρατικής περιουσίας θα ήταν μια «καλή συνταγή» για όλες τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση. 
Παρά τις συστηματικές ενέργειες του Βερολίνου να εντάξει τις σελίδες των αποκρατικοποιήσεων στο ογκώδες κεφάλαιο των δανειακών υποχρεώσεων της χώρα μας, βάζοντας γκολ από θέση οφσάιντ, η Κομισιόν δεν δείχνει να υπακούει στις γερμανικές εντολές, ακολουθώντας το γράμμα του νόμου. Το Λουξεμβούργο, μάλιστα, έπεσε στο τραπέζι ως ενδιάμεση ουδέτερη χώρα, ώστε να μην προηγείται κανένας "παίκτης". Οι Βρυξέλλες δεν πρόκειται να αφήσουν την Καγκελάριο να πάρει το παιχνίδι στα «χαρτιά…». 
Πέτρος Παπαβασιλείου
- See more at: http://www.moneypro.gr/ArticleDetails/tabid/82/ArticleID/87428/Default.aspx#sthash.zCLc5uXu.MgxzbKHK.dpuf