Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Ανησυχία στο ΥΠΕΘΑ: "Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα"

Φόβοι για την ύπαρξη πληγμάτων ακόμα και εντός της ελληνικής επικράτειας από την επικείμενη αμερικανική επίθεση στην Συρία διατυπώθηκαν στην ευρεία σύσκεψη που ολοκληρώθηκε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, των συναρμόδιων υπηρεσιών.
"Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα" ειπώθηκε χαρακτηριστικά, χωρίς αυτό το "όλα" να αποκλείει και την απειλή Τουρκία, φυσικά, αφού "ο λύκος στην αναμπουμπούλα, χαίρεται".
Ήδη έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση στην ελληνική πλευρά ότι οι παραβιάσεις των εναέριων συνόρων μας τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταθεί, ενώ πρόσφατη είναι και η υπέρπτηση επάνω από τους Φούρνους.
Εν πάση περιπτώσει από σήμερα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τίθενται σε κατάσταση μερικής επιφυλακής, η οποία θα γίνει πλήρης όσο πλησιάζουμε προς την επίθεση στην Συρία.
Κοινή η εκτίμηση ότι αυτό που θα ξεκινήσει με την αμερικανική επίθεση δεν θα σταματήσει εύκολα και μπορεί να συμπαρασύρει τους πάντες. Η Ελλάδα στην παρούσα κρίση έχει στενή συνεργασία με Ισραήλ και Αίγυπτο, ενώ έχει εγκρίνει την χρήση της Σούδας και της Καλαμάτας.
Το συριακό καθεστώς αντίθετα με άλλες περιπτώσεις, όπως στο Ιράκ και την Λιβύη, δεν έχει εξαπολύσει απειλές κατά των χωρών που θα στηρίξουν την αμερικανική επιδρομή, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.
Άλλωστε οι SCUD-C της Συρίας  μπορούν να μετατρέψουν σε οικόπεδο της βρετανική βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου μέσα σε λίγα λεπτά...
Θεωρείται δεδομένη δε η ενεργοποίηση της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας και η αύξηση της ετοιμότητας των Ένοπλων Δυνάμεων σε περίπτωση που ξεκινήσει μία επίθεση σε βάρος της Συρίας και η χώρα μας εμπλακεί με την παραχώρηση των Νατοικών βάσεων και την παροχή διευκολύνσεων προς τους Συμμάχους. Αυτό όμως, όπως τόνισε πηγή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δεν αποτελεί θέμα της σημερινής σύσκεψης.
Το βάρος θα πέσει για άλλη μια φορά στην Πολεμική Αεροπορία. Η 115 ΠΜ με τα F-16 Block 52+ στην Κρήτη, αλλά και οι συστοιχίες των S-300PMU1 (ακόμα περιμένουν την βολή αποδοχής) και Tor M1, δηλαδή η "αφρόκρεμα" των ελληνικών μαχητικών και τα καλύτερα α/α συστήματα που διαθέτει η χώρα, είναι ήδη σε κατάσταση συναγερμού.
Όπως ήδη έχει αποκαλύψει το defencenet.gr συζητήθηκε η πιθανότητα ενεργοποίησης του σχεδίου ασφαλούς μεταφοράς Ελλήνων πολιτών από τη Συρία (Σχέδιο «ΚΟΣΜΟΣ»), καθώς και η διαχείριση του κύματος προσφύγων από τη Συρία που ενδεχομένως θα εισέλθει στη Χώρα μας (Σχέδιο «ΙΩΝΗ»).
Στη σύσκεψη μετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Αναστάσιος Μητσιάλης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχαήλ Κοσμίδης, οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Υγείας Αγγελική Πανάγαινα και Παναγιώτης Ευσταθίου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου Αθανάσιος Μπούσιος, ο Γενικός Διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Πολύκαρπος Αδαμίδης.
Επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αθανάσιος Τσέλιος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς, ο Αρχηγός Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Δημήτριος Μπαντιάς ΛΣ, ο Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Σωτήριος Γεωργακόπουλος, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αδαμάντιος Σταματάκης και ο Υποδιοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτης Κοντούλης.