Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Συρία: Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ βρήκαν ίχνη «χημικής ουσίας»

συρια, χημικη ουσια, οηε
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Λάχνταρ Μπραχίμι ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν ενδείξεις ότι χρησιμοποιήθηκε κάποια «χημική ουσία», που σκότωσε εκατοντάδες ανθρώπους, στην επίθεση της περασμένης Τεταρτης.

«Φαίνεται πιθανό ότι χρησιμοποιήθηκε κάποια χημική ουσία», η οποία ευθύνεται για τους θανάτους αμάχων στα περίχωρα της Δαμασκού, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού.
Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι με βάση το Διεθνές Δίκαιο χρειάζεται σαφώς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για τη Συρία, ενόψει και της κρίσιμης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Δεν έχουν καμία αμφιβολία για την ευθύνη του καθεστώτος του Άσαντ στην επίθεση με χημικά όπλα. Συζήτησαν περισσότερο για τη σημασία της απάντησης που θα δοθεί στη χημική επίθεση της περασμένης εβδομάδας», ανακοίνωσε σήμερα η Ντάουνινγκ Στριτ.
«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι πραγματοποιήθηκε επίθεση με χημικά όπλα ... και συμφώνησαν και οι δύο ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την ευθύνη του καθεστώτος του Άσαντ», τονίζει η ανακοίνωση του βρετανικού πρωθυπουργικού γραφείου.
«Οι στρατιωτικές δυνάμεις του καθεστώτος διεξήγαν εκείνη τη χρονική στιγμή επιχείρηση για την ανάκτηση του ελέγχου μίας ζώνης που βρίσκεται στα χέρια τις αντιπολίτευσης, και δεν υπάρχει απόδειξη ότι η αντιπολίτευση είχε την ικανότητα να πραγματοποιήσει μία τέτοια χημική επίθεση», υποστηρίζεται.
Το Λονδίνο μάλιστα θα υποβάλει σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας ένα σχέδιο απόφασης που καταδικάζει τις επιθέσεις με χημικά όπλα του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και εγκρίνει τη λήψη «απαραίτητων μέτρων» για να προστατευθούν οι άμαχοι από αυτά, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
Η Ρωσία από τη μεριά της προειδοποίησε ότι η επιβολή στρατιωτικής λύσης στη Συρία «θα αποσταθεροποιήσει» τη χώρα και τη Μέση Ανατολή. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ επέμεινε ξανά σήμερα κατά τη διάρκεια επικοινωνίας του με τον Μπραχίμι ότι «ότι η στρατιωτική λύση δεν θα οδηγήσει παρά σε επιπλέον αποσταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα και την περιοχή», ενώ προηγουμένως είχε απορρίψει τους ισχυρισμούς του Αμερικανού ομολόγου του, Τζον  Κέρι, σύμφωνα με τους οποίους το καθεστώς της Δαμασκού βρίσκεται πίσω από την επίθεση με χημικά όπλα.
Ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ, Μπασάρ αλ Τζααφάρι, δήλωσε ότι «οι ένοπλες ομάδες έκαναν χρήση χημικών όπλων με σκοπό να προκαλέσουν ξένη στρατιωτική επέμβαση και επίθεση κατά της Συρίας».
Μάλιστα κατηγόρησε την Τουρκία ότι επέτρεψε σε «τρομοκρατικές ομάδες να δημιουργήσουν ένα εργαστήριο κατασκευής χημικών όπλων στο τουρκικό έδαφος με υλικό από την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ και να μεταφέρουν τα όπλα αυτά στη Συρία για να τα χρησιμοποιήσουν».
Στην ανάληψη διεθνούς στρατιωτικής δράσης χωρίς έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν αντιταχθεί η Ιταλία, η Νορβηγία, η Αυστραλία και η Γερμανία.


Read more: http://www.newsbomb.gr/diethnh/story/340252/syria-oi-epitheorites-toy-oie-vrikan-ihni-himikis-oysias#ixzz2dGXLLuBT