Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

ΑΘΛΙΑ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΤΑ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ των Μητροπολιτών;



20130424-075424.jpg
Μυστήριο συνεχίζει να καλύπτει την τύχη των δυο απαχθέντων ορθόδοξων Μητροπολιτών στη Συρία. Οι αρχικές πληροφορίες που αναπαρήγαγαν διεθνή αλλά και ελληνικά μέσα ενημέρωσης χθες το απόγευμα και οι οποίες έκαναν λόγο για αίσια έκβαση στην ομηρεία του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου και του Συρορθόδοξου Μητροπολίτη της ίδιας πόλης Γρηγορίου -Ιωάννη τελικώς διαψεύστηκαν.
Το «γαϊτανάκι» των αρχικών πληροφοριών και των αντικρουόμενων στο περιεχόμενο επίσημων ανακοινώσεων που ακολούθησαν περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την υπόθεση.
O βοηθός Επίσκοπος του Πατριαρχείου Αντιοχείας Κωνσταντίνος μιλώντας χθες το βράδυ στο Real.gr δήλωσε: «Δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για την κατάληξη της ομηρείας των δυο επισκόπων. Ό,τι έχει αναπαραχθεί σε διεθνή μέσα ενημέρωσης δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».
Οι πρώτες πληροφορίες
Μια σειρά συγκεχυμένων πληροφοριών κυκλοφόρησαν το απόγευμα της Τρίτης σε διεθνή μέσα ενημέρωσης και έτυχαν ευρείας προβολής και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτές, ο Ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος και ο Συρορθόδοξος επίσκοπος στην ίδια πόλη Γρηγόριος Ιωάννης είχαν αφεθεί ελεύθεροι από τους απαγωγείς τους.
Το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ανώνυμες πηγές από το Πατριαρχείο Αντιοχείας έκανε λόγο χθες το απόγευμα για απελευθέρωση του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου και του Συρορθόδοξου Μητροπολίτη Γρηγορίου Ιωάννη Ιμπραήμ.
Λίγο νωρίτερα, η ιεραποστολική οργάνωση “l’Œuvre d’Orient” σε ανακοίνωσή της που απέστειλε και στο Γαλλικό Πρακτορείο και αναπαρήγαγε και το Αθηναϊκό Πρακτορείο υποστήριζε ότι «ελεύθεροι αφέθηκαν γύρω στις 14:00 τοπική ώρα Γαλλίας (16:00 ώρα Ελλάδος) ο Ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου κ. Παύλος και ο Συρορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου Γιοχάνα Ιμπραχίμ που είχαν απαχθεί χθες (σ.σ. τη Δευτέρα) στην επαρχία του Χαλεπίου, στην βόρεια Συρία».
Το Πατριαρχείο Αντιοχείας από την πρώτη στιγμή φρόντισε να τηρήσει στάση αναμονής και δεν υιοθέτησε το περιεχόμενο τηλεγραφημάτων των διεθνών μέσων ενημέρωσης.
Η κατάσταση, ωστόσο, περιπλέχθηκε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν αργά το απόγευμα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Την ίδια ώρα το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας τηρούσε σιγή έναντι των εξελίξεων και των πληροφοριών που κυκλοφορούσαν.
Η ανακοίνωση του Πατριαρχείου Αντιοχείας
Το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας από την πρώτη στιγμή ακολούθησε προσεκτική στάση και δεν υιοθέτησε το περιεχόμενο τηλεγραφημάτων των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Μάλιστα, νωρίς χθες βράδυ, ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης Ι’, που τυγχάνει να είναι και αδελφός του απαχθέντος Μητροπολίτη Παύλου, εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση μαζί με τον Συρορθόδοξο Πατριάρχη Ιγνάτιο Α’.
Στο κείμενο οι δυο προκαθήμενοι -και ενώ την ίδια ώρα αναπαράγονταν από τα διεθνή και τα ελληνικά μέσα οι πληροφορίες για την απελευθέρωση των ομήρων- δεν επιβεβαίωσαν την είδηση. Αντιθέτως, απηύθυναν έκκληση στους απαγωγείς να μεριμνήσουν για την απελευθέρωση των δυο επισκόπων υπογραμμίζοντας ότι: «οι απαχθέντες είναι απόστολοι αγάπης στον κόσμο και τούτο βεβαιώνεται από τα θρησκευτικά, κοινωνικά και εθνικά έργα τους».
Επιπλέον, οι δύο Πατριάρχες από τη Συρία ζητούσαν τη συνεργασία των συμπολιτών τους από όλες τις μουσουλμανικές κονότητες προκειμένου «να μην θεωρήσουμε τον άνθρωπο, ως εμπορικό προϊόν ή ανθρώπινη ασπίδα στις συγκρούσεις ή χρηματικό ή πολιτικό ανταλλάξιμο προϊόν», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Διάψευση από την άλλη άκρη του Ατλαντικού
Την ίδια στιγμή, ως ανακριβείς χαρακτηρίστηκαν οι πληροφορίες που έκαναν λόγο για απελευθέρωση των δύο Σύρων Μητροπολιτών σε ανακοίνωση της Αντιοχειανής Ορθόδοξης Χριστιανικής Αρχιεπισκοπής Βορείου Αμερικής. «Εμφανίσθηκαν πολλά ρεπορτάζ και στον Τύπο της Δύσης και της Ανατολής ότι οι δύο Ιεράρχες, που απήχθησαν χθες από τρομοκράτες στην Συρία, ο Μητροπολίτης Παύλος, Αντιοχειανός Ορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος Χαλεπίου, και ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης, Συρορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος Χαλεπίου, έχουν απελευθερωθεί. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φίλιππος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πατριάρχη Ιωάννη Ι’, Πατριάρχη Αντιοχείας και πάσης Ανατολής, ο οποίος είπε ότι αυτές οι αναφορές είναι λανθασμένες, και δεν έχει πραγματοποιηθεί η απελευθέρωση των δύο Ιεραρχών», σημειωνόταν στο ανακοινωθέν της Αντιοχειανής Αρχιεπισκοπής Βορείου Αμερικής.
Η επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
Τελικά, λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών «έσπασε» τη σιωπή του και με ανακοίνωση του άλλαξε τα δεδομένα, δηλώνοντας πως οι δύο επίσκοποι επισήμως δεν βρίσκονται σε ασφαλή χέρια.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε:
«Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η απαγωγή του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Παύλου και του Συρορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Γρηγόριου Yohanna Ibrahim παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή όλες τις εξελίξεις και τις σχετικές πληροφορίες. Τις τελευταίες ώρες, δημοσιεύονται σε διεθνή και ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης πληροφορίες, από διάφορες πηγές, ότι απελευθερώθηκαν οι δύο απαχθέντες Μητροπολίτες. Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως. Για οποιαδήποτε επιβεβαιωμένη εξέλιξη θα υπάρξει ανακοίνωση».
Το ιστορικό
Ο Μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος το απόγευμα της Δευτέρας κινούνταν στη συροτουρκική μεθόριο με κατεύθυνση προς το Χαλέπι. Την ίδια ώρα ο Συρορθόδοξος Μητροπολίτης Ιωάννης κατευθυνόταν προς τα σύνορα, προκειμένου οι δυο επίσκοποι να μεταβούν μαζί στην πόλη του Χαλεπίου.
Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα και ενώ το αυτοκίνητο του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη πέρασε τα σύνορα ένοπλη ομάδα ανέκοψε την πορεία του οχήματος και με τη βία αποβίβασε τον οδηγό του οχήματος στο οποίο επέβαιναν οι δυο υψηλόβαθμοι κληρικοί μεταφέροντάς τους σε άγνωστη κατεύθυνση.
Λίγα λεπτά μετά την απαγωγή ο Μητροπολίτης Παύλος έστειλε γραπτό μήνυμα σε έμπιστους συνεργάτες του ειδοποιώντας για το περιστατικό. Η είδηση μεταφέρθηκε αμέσως στον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη, αδελφό του Μητροπολίτη Χαλεπίου και από εκείνο το χρονικό σημείο ξεκίνησαν οι προσπάθειες εντοπισμού.