Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Δημόσιο: Πάτησαν τη σκανδάλη για τις απολύσεις


Ο κύβος ερρίφθη… Ο μέχρι πριν από λίγο καιρό αποδιοπομπαίος τράγος της κυβέρνησης, καθώς δεν δεχόταν τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα, ο… αριστερός υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, τελικά «υπέκυψε» στις απαιτήσεις της τρόικας και τραβώντας τη σκανδάλη ανακοίνωσε χθες τον τρόπο που 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα βρεθούν εκτός μέχρι το τέλος του 2014.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε ο κ. Μανιτάκης αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, έως το τέλος του 2013 θα έχουν απολυθεί 4.000 δημόσιοι υπάλληλοι και μέσα στο 2014 οι υπόλοιποι 11.000, προσθέτοντας ότι μεγάλο μέρος αυτών θα φύγει από το Δημόσιο σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς όμως να διευκρινίσει ακριβώς το πότε, αν και οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 2.000 περίπου έως το τέλος Ιουνίου.

Επίσης, είπε ότι οι πρώτοι υπάλληλοι που θα φύγουν θα είναι εκτός από τους επίορκους και εκείνοι των οποίων οι υπηρεσίες ή οι οργανισμοί καταργούνται. Οσον αφορά τα κενά που θα δημιουργηθούν, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνισε ότι θα ισχύσει η δέσμευση ένας προς έναν. Δηλαδή για κάθε μία αποχώρηση μια πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ, ενώ διευκρίνισε ότι μέσα στο 2013 θα έχουν μετακινηθεί έως τον Ιούνιο 12.500 υπάλληλοι και άλλοι τόσοι μέχρι τον Δεκέμβριο, συμπληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον αριθμό των 25.000 υπαλλήλων που σύμφωνα με τη μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας θα πρέπει να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας – κινητικότητας. Στο περίφημο πολυνομοσχέδιο θα ενταχθεί και η ρύθμιση για την επιτάχυνση των πειθαρχικών ελέγχων, ώστε να απομακρυνθούν άμεσα οι επίορκοι. Αυτό θα γίνεται, σύμφωνα με το υπουργείο, με την απευθείας προσφυγή για οριστική απόφαση στο ΣτΕ των υπαλλήλων που έχουν ήδη τιμωρηθεί από τα πειθαρχικά με οριστική παύση.

Ο κ. Μανιτάκης ανακοίνωσε παράλληλα ότι για καθεμία αποχώρηση των 15.000 υπαλλήλων θα γίνεται μία πρόσληψη. Παράλληλα, επιβεβαίωσε το δημοσίευμα της «κυριακάτικης δημοκρατίας» της 21ης Απριλίου 2013, σύμφωνα με το οποίο σημαντικό κομμάτι των νέων προσλήψεων θα αντληθεί μέσα από τις 9.106 παγωμένες προσλήψεις ακόμη και από το 2008. Από αυτούς οι 4.207 είναι επιτυχόντες των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ έως και το 2010, οι 636 είναι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι 1.500 είναι προσωπικό σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 2643/1998 (άτομα με αναπηρία), οι 480 είναι διοριστέοι βάσει ειδικών διατάξεων (αθλητές, συγγενείς θανόντων δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών), οι 1.624 στη ΔΕΗ και 659 στους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, με οριστικά αποτελέσματα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2009.

Την ίδια στιγμή, κατά 50% θα μειωθούν οι οργανικές μονάδες στο υπουργείο Οικονομικών, κατά 45% στο Ανάπτυξης και κατά 47% στο Παιδείας, όπως αποφάσισε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης. Επιπλέον, το Συμβούλιο ενέκρινε τα σχέδια μείωσης των δομών στα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη, ωστόσο το ποσοστό μείωσης δεν ανακοινώθηκε επισήμως για προφανείς λόγους.

 

Οι 1.891

Εν τω μεταξύ, αναρτήθηκαν χθες στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ τα οριστικά αποτελέσματα που αφορούν την κινητικότητα των 1.891 υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διοικητικών ειδικοτήτων, οι οποίοι τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας λόγω κατάργησης των θέσεών τους. Οι πίνακες απεστάλησαν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκειμένου ο κ. Μανιτάκης να εκδώσει τη σχετική απόφαση μετάταξης.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης – Δημοκρατία