μέθοδος αυτή είναι ίσως η πιό παληά και ονομάζεται έτσι, γιατί περιλαμβάνει ακαριαίο ψήσιμο (flash roasting) του μεταλλεύματος ή των συμπυκνωμάτων μεταλλευμάτων. Εχει γίνει λιγότερο δημοφιλής σαν επιλογή από άλλες που υπάρχουν εξαιτίας των περιβαντολλογικών ανησυχιών από την εκπομπή διοξειδίου του θείου (είναι τοξικό άεριο) και αερίων του θερμοκηπίου, όπως και από το τρόπο τελικής διάθεσης του τριοξειδίου του αρσενικού απο τα παραγόμενα κατά τη διαδικασία συμπυκνώματα αρσενοπυρίτη.
Ο χειρισμός του τριοξειδίου του αρσενικού απαιτεί ιδιαιτέρα προσοχή γιατί μπορεί να δηλητηριάσει τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής στην οποία θα συγκεντρώνεται ενώ τα εκπεμπόμενα πρός τον αέρα μικροσωματίδια είναι τοξικά και καρκινογόνα.
Ενα σημαντικό ερώτημα είναι, αν η κυβέρνηση ΓΑΠ επί υπ. Περιβάλλοντος Παπακωνσταντίνου είχε το επιστημονικό δυναμικό να κάνει έλεγχο της περιβαλλοντολογικής άδειας την οποία εξέδωσε, όπως και αν η σημερινή κυβέρνηση Σαμαρά που έδωσε το τελικό “okey” για να προχωρήσει η εξόρυξη διαθέτει το επιστημονικό προσωπικό με την απαιτούμενη εμπειρία για να κάνει στο μέλλον μετρήσεις και τακτικό έλεγχο του διαχειρισμού των αποβλήτων στην περιοχή του εργοστασίου, όταν αυτό λειτουργήσει.
Υπάρχουν πολλά είδη κατασκευής εργοστασίων τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην εξόρυξη χρυσού. Ολα τα εργοστάσια δεν έχουν τις ίδιες προδιαγραφές και αυτό δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη επένδυση. Ανάλογα με τις προδιαγραφές, το σχεδιασμό και τη ποιότητα κατασκευής του εργοστασίου μπορεί να προκύψει διαφορετική επιβάρυνση στο περιβάλλον, που συνήθως δρά αθροιστικά στην υπάρχουσα μόλυνση από άλλες πηγές.
Για τη συγκεκριμένη επένδυση φαίνεται να έχει επιβεβαιωθεί η φήμη, ότι η αρχική επένδυση στοίχισε στην Καναδική εταιρεία Eldorado Gold που θα κάνει την εξόρυξη γύρω στα 11 εκ ευρώ ενώ η αξία του μεταλλεύματος που θα εξορυχθεί θα φτάσει στα 25 δις. ευρώ. Αυτό και μόνο προδηλώνει την ύπαρξη απάτης σε βαθμό κακουργήματος, για την οποία πρέπει άμεσα να παρέμβει εισαγγελέας, ο οποίος να ελέγξει το σύνολο της παρούσας κυβέρνησης για την απόφασή της να δώσει άδεια εκμετάλλευσης στη Καναδική εταιρεία. Αντί για αυτό, άκουσα ότι καθημερινά προπηλακίζονται από αστυνομικούς κάτοικοι της περιοχής που αντιδρούν στην εξόρυξη επειδή θα καταστραφεί ο χώρος και θα επέλθουν ζημιές στην υπάρχουσα απασχόληση, στο περιβάλλον και την υγεία τους. Η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί ότι ο ρόλος της δεν είναι να δίνει διαταγές αλλά να εισηγείται λύσεις σύμφωνα με τις επιθυμίες των κατοίκων.
Ο τελικός εμπλουτισμός του χρυσού θα γίνει εκτός Ελλάδας και αυτό είναι πολύ κακό για την χώρα. Η αξία του χρυσού αυξάνει κατά πολύ με το βαθμό καθαρότητάς του. Ο φόρος του χρυσού που θα παράγεται στην Ελλάδα και θα μπαίνει υποτίθεται στα ταμεία του κράτους θα είναι πολύ μικρότερος (10-20 φορές κατά την εκτίμησή μου) απο εκείνον που θα παίρνει μια χώρα στην οποία θα γίνεται ο τελικός εμπλουτισμός του χρυσού. Αυτό είναι εγκληματικό και πρέπει να ελεγχθεί το συντομότερο απο τη δικαιοσύνη.
Η Καναδική εταιρεία ισχυρίζεται ότι θα δώσει μέχρι 4000 θέσεις εργασίας (για κάποια χρόνια εννοείται) στους κατοίκους της περιοχής αλλά έχει λησμονηθεί ότι ήδη έχει κερδίσει απο την χαμηλή τιμή στην οποία αγόρασε τα δικαιώματα στην εξόρυξη αλλά και απο τη πώληση μετοχών της σε υψηλές τιμές στο χρηματιστήριο στο οποίο τις εμπορεύεται.
Οταν γίνεται μια επένδυση πρέπει σαφώς να προστατεύεται το περιβάλλον αλλά και να μη καταστρέφονται υπάρχουσες οικονομικές δραστηριότητες χάριν αυτής. Η εξόρυξη χρυσού και χαλκού δεν είναι μια μόνιμη επένδυση και αυτό η κυβέρνηση πρέπει να το θυμάται.
http://www.triklopodia.gr/2013/03/blog-post_5635.html