Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Το Wikileaks αποδεικνύει ότι οι ΗΠΑ σχεδίαζαν να ανατρέψουν τον Τσάβες




Το Wikileaks δημοσίευσε πρόσφατα μεγάλο αριθμό αρχείων, ανάμεσα στα οποία και αρκετά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, από εταιρείες και οργανώσεις με έδρα τις ΗΠΑ. Τα νέα αυτά αρχεία αποκαλύπτουν ότι οι ΗΠΑ κατέβαλαν συστηματικές προσπάθειες για παρέμβαση 
στη Βενεζουέλα με σκοπό να ανατρέψουν τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Hugo Chávez. Τα αρχεία της ιστοσελίδας δείχνουν ότι τουλάχιστον δύο αμερικανικές οργανώσεις έχουν πραγματοποιήσει στοχευμένες δράσεις σε συνεργασία με την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας από το 2006.

Pravda και Venezuela Solidarity
8 Μαρτίου 2013
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους 

Πριν από μία εβδομάδα περίπου, το Wikileaks δημοσίευσε πάνω από 40.000 απόρρητα αρχεία, τα οποία σχετίζονται με τη Βενεζουέλα και αποδεικνύουν τον σαφή ρόλο των ΗΠΑ* στις προσπάθειες να ανατραπεί η προοδευτική κυβέρνηση του δημοφιλούς και δημοκρατικά εκλεγμένου ηγέτη της χώρας, Hugo Chávez.

Τα αρχεία αυτά, τα οποία καλύπτουν ένα διάστημα από τον Ιούλιο του 2004 έως τον Δεκέμβριο του 2011, δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του Wikileaks στο Τwitter και είναι πλέον προσβάσιμα μέσω του Wikileaks Global Intelligence Files. Αποτελούνται κυρίως από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με αποστολέα την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Stratfor.

Στο εταιρικό προφίλ της η εταιρεία αυτή ισχυρίζεται ότι παρέχει αναλύσεις για όσες πολυεθνικές εταιρείες επιθυμούν να επενδύσουν σε διάφορες χώρες (ανάμεσα σε αυτές και η Βενεζουέλα), και χρησιμοποιεί μια σειρά από τοπικές πηγές προκειμένου να δημιουργήσει σχετικές αναλύσεις για την εκάστοτε χώρα. Ωστόσο, τα αρχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσαν μέσω Wikileaks αποδεικνύουν ότι τα κίνητρα και οι στόχοι της εν λόγω εταιρείας είναι κάθε άλλο παρά «ανεξάρτητα», αφού λειτουργεί ως υπηρεσία πληροφοριών και ανάπτυξης στρατηγικής για όσους επιθυμούν να διαμορφώσουν κατάλληλες πολιτικές συνθήκες σε μια χώρα, με στόχο τόσο την οικονομική εκμετάλλευση και την παρέμβαση στα πολιτικά πράγματά της.

Το Wikileaks περιγράφει την Stratfor ως...

...«μια εταιρεία η οποία στα χαρτιά αυτοπαρουσιάζεται ως «εκδότης χρήσιμων πληροφοριών», αλλά στην πραγματικότητα παρέχει ευαίσθητες/εμπιστευτικές πληροφορίες σε μεγάλες εταιρείες, όπως η διαβόητη Dow Chemical στο Μποπάλ της Ινδίας, η Lockheed Martin, η Northrop Grumman, η Raytheon, αλλά και σε κρατικές υπηρεσίες, όπως το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, το σώμα των Αμερικανών Πεζοναυτών και η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών του Στρατού (DIA)». 



«Τα μηνύματα αυτά ηλεκτρονικού ταχυδρομείου», εξηγεί το Wikileaks, «αποκαλύπτουν στον προσεκτικό αναγνώστη το εύρος του δικτύου πληροφοριοδοτών της Stratfor, την δομή της, τις τεχνικές ξεπλύματος χρήματος, αλλά και τις ψυχολογικές μεθόδους που εφαρμόζει». 


Τα μηνύματα που διέρρευσαν καλύπτουν ένα φάσμα θεμάτων, αλλά επικεντρώνονται κυρίως:


στον τομέα της ενέργειας, ιδιαίτερα του πετρελαίου και των πετροχημικών

στο θέμα της πολιτικής αλλαγής και της δυναμικής που υπάρχει μέσα στις δεξιάς ιδεολογίας πολιτικές δυνάμεις της Βενεζουέλας και

στο θέμα της στρατιωτικής ηγεσίας και των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.


Τα μηνύματα άπτονται επίσης του θέματος των σχέσεων της Βενεζουέλας με την Κούβα, την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν και παρουσιάζουν δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομία και το μέλλον του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας.

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της εν λόγω εταιρείας που έχουν αναρτηθεί συμπεριλαμβάνουν τις διευθύνσεις του αποστολέα και του παραλήπτη, αλλά επίσης δεν παραλείπουν να αναφέρουν, μεταξύ άλλων, την αξιοπιστία της πηγής από την οποία η εταιρεία αντλεί τις πληροφορίες της. Για παράδειγμα, ένα χαρακτηριστικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στο οποίο παρουσιάζονται οι πολιτικές προϋποθέσεις για την αξιοπιστία της Stratfor, σύμφωνα με τα κριτήριά της, χρησιμοποιεί μια πηγή που περιγράφεται ως «οικονομολόγος της Βενεζουέλας που μένει στο Καράκας» και χαρακτηρίζεται ως «αξιόπιστη πηγή Β' κατηγορίας» (πράγμα που υπονοεί ότι η πηγή είναι με βεβαιότητα εναντίον του Τσάβες).

Στα μηνύματα γίνονται συχνές αναφορές σε συναντήσεις με διάφορα εξέχοντα πρόσωπα της πολιτικής σκηνής της Βενεζουέλας, και συγκεκριμένα αρχηγούς δεξιών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, όπως ο Antonio Ledezma (δήμαρχος του Καράκας), ο Henrique Capriles (ο προεδρικός υποψήφιος που ηττήθηκε από τον Hugo Chávez πέρυσι) και ο Leopoldo Lopez, καθώς και ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης που πρόσκεινται στην Δεξιά, Rafael Poleo. Χαρακτηριστικό απόσπασμα: 

«Συνομίλησα με τον Rafael Poleo [έναν πολύ σημαντικό πολιτικό αναλυτή στη Βενεζουέλα] πριν από δύο ημέρες», αναφέρει μια πηγή. 


Οι διασυνδέσεις αυτές και οι μυστικές συναντήσεις συμπληρώνουν τον κρίκο που συνδέει τις δραστηριότητες των παραγόντων της δεξιάς αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα με αυτές του αμερικανικού παράγοντα, καταδεικνύοντας τις φιλοδοξίες του τελευταίου.

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από και προς το προσωπικό του Stratfor αναφέρουν διάφορα πολιτικά γεγονότα κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου, αλλά επικεντρώνονται στις φοιτητικές διαδηλώσεις του 2009-2010, όταν η δεξιά πτέρυγα των φοιτητών, χειραγωγούμενη από όμοιας ιδεολογίας κόμματα της αντιπολίτευσης, κατόρθωσε ώστε να παραλύσει η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού, με αποτέλεσμα να πληγεί η Βενεζουέλα από την χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 100 χρόνων, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να απενεργοποιηθεί εντελώς το σύστημα παροχής ενέργειας, μεγάλο μέρος του οποίου στηρίζεται στους υδάτινους πόρους της χώρας. 

Κάποια μηνύματα αφορούν, επίσης, τις δήθεν «μαζικές» διαδηλώσεις που μεταδόθηκαν από το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο του Καράκας RCTV μετά την απόρριψη της αίτησης για την ανανέωση της άδειας του δεξιού αυτού καναλιού, λόγω του ότι υποστήριξε το υποκινούμενο από τις ΗΠΑ πραξικόπημα και έκανε δημόσια έκκληση για την παραίτηση του δημοκρατικά εκλεγμένου Προέδρου Chávez.

Εξίσου ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποκάλυψε το Wikileaks κάνουν συχνή αναφορά σε μια μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) γνωστή με το όνομα CANVAS (Center for Applied Non Violent Action and Strategies, Κέντρο Εφαρμοσμένων Mη Bίαιων Δράσεων και Στρατηγικών), που ήταν παλιότερα γνωστή για την δράση της στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Τον Ιανουάριο του 2010, η CANVAS συνέταξε έκθεση με τίτλο «Ανάλυση της κατάστασης στη Βενεζουέλα», στην οποία παρουσιάζεται μια στρατηγική παρόμοια με εκείνη που εφαρμόστηκε στη Σερβία το 2000, με την υποστήριξη της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), για την ανατροπή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ύστερα από διαμαρτυρίες των φοιτητών και μια «χρωματιστή επανάσταση» που χρηματοδοτήθηκε από την CIA, την USAID και την NED. 

Στα συγκεκριμένα μηνύματα έχουν επισυναφθεί πολλά αρχεία του Word, αρκετά από τα οποία έχουν χαρακτηριστεί με την ένδειξη «όχι για δημοσίευση» και τα οποία αναλύουν τα βήματα που ενδείκνυνται για την οργάνωση μιας «επανάστασης», η οποία θα ανατρέψει τον Hugo Chávez από την εξουσία.

Μάλιστα, ένα από αυτά τα επισυναφθέντα έγγραφα φέρει τον τίτλο «Πρακτικός Οδηγός για το Στήσιμο μιας Επανάστασης». Στα μηνύματα αυτά, ο λαός της Βενεζουέλας χαρακτηρίζεται ως «καθυστερημένος» και «παρλαπίπας». Όσο για την ίδια τη χώρα, σύμφωνα με την ΜΚΟ CANVAS, «είναι σκέτο ανέκδοτο».

Η ΜΚΟ διευκρινίζει με σαφήνεια την συνιστώμενη στρατηγική της για την ανατροπή κυβερνήσεων: 


«Όταν κάποιος ζητάει την βοήθειά μας, όπως στην περίπτωση της Βενεζουέλας, συνήθως τους θέτουμε το ερώτημα «Εσείς με ποιο τρόπο θα το καταφέρνατε»; Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι μια ανάλυση της κατάστασης (όπως το δείγμα που σας έστειλα σε αρχείο .doc). Στην συνέχεια θα πρέπει να διατυπωθεί μια «Δήλωση του Στόχου» (η οποία δεν έγινε ακόμη). Έπειτα θα ακολουθήσει η διατύπωση μιας «Αντίληψης της Επιχείρησης», δηλαδή του όλου σχεδίου της εκστρατείας», διευκρινίζει η CANVAS στην εταιρεία Stratfor. «Για την συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε τρεις εκστρατείες-επιχειρήσεις: την ενοποίηση της αντιπολίτευσης, την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του Σεπτεμβρίου και παράλληλα με τις πρώτες δύο θα οργανώσουμε και την εκστρατεία προώθησης του συνθήματος «Μη μείνεις αμέτοχος. Κατέβα να ψηφίσεις». 


Αναφερόμενη στα σχέδια αποσταθεροποίησης, η CANVAS υπογραμμίζει σε ένα μήνυμά της προς την Stratfor: 


«Εμείς απλώς τους παρέχουμε τα εργαλεία που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν». 


Σε αναφορά της στον συνασπισμό των δεξιών κομμάτων της αντιπολίτευσης, η ΜΚΟ CANVAS υπογραμμίζει ότι:


«Στην περίπτωση της Βενεζουέλας, λόγω της πλήρους καταστροφής η οποία έχει επέλθει στη χώρα, λόγω της καχυποψίας που κυριαρχεί μεταξύ των ομάδων της αντιπολίτευσης και λόγω της γενικής αποδιοργάνωσής τους, πρέπει πρώτα να γίνει η αρχική ανάλυση. Το εάν θα προχωρήσουν στα επόμενα βήματα ειλικρινά εξαρτάται από τα ίδια αυτά κόμματα. Με άλλα λόγια, εξαρτάται από το εάν θα αντιληφθούν ότι, λόγω της έλλειψης ΕΝΟΤΗΤΑΣ, ενδέχεται να χάσουν τη μάχη πριν αυτή ξεκινήσει». 


«Φέτος είναι βέβαιο ότι θα δραστηριοποιηθούμε στη Βενεζουέλα», γράφει σε ένα μήνυμά της η CANVAS. 


Eιδικά δε για τις βουλευτικές εκλογές του 2010, η ΜΚΟ εξηγεί: 


«Έχουν εκλογές τον Σεπτέμβριο και είμαστε σε στενή επαφή με ακτιβιστές από εκεί και συγκεκριμένα άτομα που είναι διατεθειμένα να τους βοηθήσουν. (Σας παρακαλούμε αυτό να μην διαρρεύσει πουθενά προς το παρόν). Επίκειται άμεσα η πρώτη φάση της προετοιμασίας μας». 


Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας στον αναγνώστη ως προς το ποια ακριβώς είναι τα κέντρα που υποβοηθούν την δεξιά αντιπολίτευση της Βενεζουέλας: 


«Για να απαντήσω στo ερώτημά σας, τα αμερικανικά μας δίκτυα είναι βέβαιο ότι συμμετέχουν. Δεν μπορώ να σας επιβεβαιώσω εάν ο συγκεκριμένος κύριος που αναφέρατε εμπλέκεται, αλλά τα συνήθη κέντρα αποφάσεων, οργανώσεις και ιδρύματα είναι μέρος της επιχείρησης». 


Άλλα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου περιέχουν διάφορα συνημμένα αρχεία που παρουσιάζουν λεπτομερείς περιγραφές της ακριβούς κατάστασης των ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας: του στρατού, της αεροπορίας και του ναυτικού, καθώς και λεπτομέρειες σχετικές με τους ακριβείς αριθμούς των μελών του προσωπικού τους, με τον εξοπλισμό και την τεχνογνωσία.


«Θα σας αποστείλουμε άμεσα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις μεθόδους που χρησιμοποίησε ο Chávez προκειμένου να βελτιώσει το στράτευμα και τις υπηρεσίες ασφαλείας κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας», αναφέρει ο αποστολέας. «Αυτή τη στιγμή είναι όλα γραμμένα σε πρόχειρο, στις σημειώσεις μου, αλλά θα πρέπει να σας πω ότι με έχει εντυπωσιάσει αρκετά αυτός ο Hugo». 


Τα άκρως λεπτομερή αρχεία εξηγούν ότι:


«Οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της άμυνας έχουν προχωρήσει πέρα από τα όρια που σηματοδοτούν οι προμήθειες των όλων νέας τεχνολογίας σε σημείο ώστε να έχουν διαμορφώσει ένα εντελώς νέο και σύγχρονο δόγμα αμυντικής πολιτικής. Στις νέες αυτές αντιλήψεις συμπεριλαμβάνεται ο «ασύμμετρος πόλεμος» και η εξάρτηση από τις τηλεπικοινωνίες της χώρας και τις υποδομές εφοδιασμού, καθώς και τη λαϊκή υποστήριξη, προκειμένου να είναι η χώρα σε θέση να αντισταθεί σε μια ευρείας κλίμακας εισβολή των ΗΠΑ». 



*Παραθέτουμε σχετικό απόσπασμα από το άρθρο "Μπορεί ένας λαός να νικήσει τους διεθνείς τραπεζίτες";

Το παλιό, δοκιμασμένο κόλπο της δολιοφθοράς (που τελικά απέτυχε)


Το Σάββατο, 25 Αυγούστου 2012, στις 1:11 π.μ., έγινε μια τεράστια έκρηξη στο μεγαλύτερο διϋλιστήριο πετρελαίου της Βενεζουέλας, το Amuay, στην περιφέρεια Falcon. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν 41 άτομα, 18 από τα οποία ήταν μέλη της Εθνοφρουράς της χώρας, και 64 άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά. 17 από τα πτώματα είχαν απανθρακωθεί εντελώς και δεν ήταν δυνατό να αναγνωριστούν.

Δύο από τις κύριες εγκαταστάσεις του διϋλιστηρίου καταστράφηκαν εντελώς από την έκρηξη και η εκτεταμένη πυρκαγιά και προκλήθηκε ισοπέδωσε επιχειρήσεις και σπίτια στην περιοχή. Εκτεταμένες ζημιές σημειώθηκαν επίσης στη βάση της Εθνοφρουράς. Το διϋλιστήριο Αmuay ανήκει σε συγκρότημα διϋλιστηρίων που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Μόνο στο Αmuay παράγονται 645.000 βαρέλια αργού πετρελαίου και 200.000 βαρέλια βενζίνης καθημερινά, ενώ από όλο το συγκρότημα παράγονται 946.000 βαρέλια αργού σε καθημερινή βάση.

Το γεγονός ότι η έκρηξη αυτή, που σημειωτέον έγινε τα ξημερώματα και τα αίτια παραμένουν αδιευκρίνιστα, σημειώθηκε λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έδρασε αμέσως και το διϋλιστήριο άρχισε να λειτουργεί και πάλι κανονικά δύο μέρες μετά την έκρηξη, ο Δυτικός τύπος ξεκίνησε μια εκστρατεία προπαγάνδας εναντίον του Προέδρου Chávez, κατηγορώντας τον για ανικανότητα.



Το απόρθητο φρούριο της αμερικανικής πρεσβείας στο Καράκας

Αυτό, ωστόσο, που δεν πληροφορήθηκαν όσοι ενημερώνονται από τα συμβατικά μέσα ενημέρωσης είναι ότι ένα μήνα περίπου πριν το τραγικών διαστάσεων συμβάν στο Amuay κάποιοι υπάλληλοι στην αμερικανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα της χώρας, το Καράκας, προέβλεπαν ότι ο Chávez θα σημείωνε "οριακή νίκη" στις εκλογές της 7ης Οκτωβρίου λόγω κάποιου "απρόβλεπτου γεγονότος".

Σε τηλεοπτική εκπομπή που μεταδόθηκε στις 22 Ιουλίου, 33 ημέρες πριν από την έκρηξη, ο Βενεζουελάνος δημοσιογράφος José Vicente Rangel ανέφερε ότι ο διευθύνων σύμβουλος μιας από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων είχε τρίωρη συνάντηση με υψηλόβαθμα μέλη του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στο Καράκας, στην οποία είχε παραστεί ο ίδιος. Kατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Rangel ενημέρωσε τους Αμερικανούς για τα "κακά νέα": παρά τις προσπάθειές τους να ενισχύσουν την αντιπολίτευση, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι τις εκλογές της 7ης Οκτωβρίου θα τις κέρδιζε και πάλι ο Hugo Chávez, και μάλιστα με διαφορά.

Η αντίδραση των Αμερικανών ήταν άμεση και απροκάλυπτη: 

"Και όμως", τους απάντησαν, "εμείς διατηρούμε διαφορετική άποψη. Ο νικητής των εκλογών θα κερδίσει οριακά. Έχουμε εμπιστοσύνη στον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Capriles, και πιστεύουμε ότι θα κλείσει αυτή την "ψαλίδα" μεταξύ του κόμματός του και του Chávez"! 


Όταν ο Rangel και ο διευθυντής της εταιρείας δημοσκοπήσεων ζήτησαν διευκρινίσεις, οι Αμερικανοί είπαν ότι δεν είναι απίθανο "να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα λόγω κάποιου απρόβλεπτου γεγονότος" (το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά του οποίου δεν διευκρίνισαν) "με συνέπειες που θα καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα". 

Μετά από τα τραγικά γεγονότα της 25ης Αυγούστου και την κατάλληλη εκμετάλλευση του γεγονότος από την αντιπολίτευση (διάχυση κειμένων και φωτογραφιών στα ΜΜΕ που τόνιζαν την ανευθυνότητα της κυβέρνησης), όλο και περισσότεροι υποψιάζονταν ότι η έκρηξη στο διϋλιστήριο, που είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν οι ζωές 41 ανθρώπων, ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς και όχι "ατύχημα"...