Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

FT: Στο στόχαστρο των Καταριανών πέντε ακόμη νησιά, Ελληνικό, Ελευθέριος Βενιζέλος, Αστέρας και Finansbank


Οπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η αγορά του ακατοίκητου νησιού ανακοινώθηκε τέσσερις εβδομάδες μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κατάρ για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα.

«Κάποια μεγάλα επενδυτικά έργα που είχαν παγώσει, τώρα τίθενται ξανά επί τάπητος», αναφέρει στους FT Ελληνας κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατανομάζεται.

Το δημοσίευμα επικαλείται, επίσης, δηλώσεις του δημάρχου Ιθάκης, Ιωάννη Κασσιανό, που υποστηρίζει πως ο εμίρης του Κατάρ έχει δείξει ενδιαφέρον και για την αγορά πέντε ακόμα μικρότερων νησιών από το σύμπλεγμα των Εχινάδων προκειμένου να δημιουργήσει ένα ιδιωτικό οικογενειακό θέρετρο.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η προσέλκυση επενδύσεων από τα κράτη του Κόλπου αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση, που καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί σε ό,τι αφορά τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις.

Οπως αναφέρουν, μάλιστα, οι FT, μετά την επίσκεψη Σαμαρά στο Κατάρ, η επενδυτική αρχή του εμιράτου αποφάσισε να πάρει πίσω την απόφασή της να μη συμμετάσχει στο διαγωνισμό για την αξιοποίηση του «φιλέτου» του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό και να συμμετάσχει τελικά στην τελική φάση του διαγωνισμού.

Ενδιαφέρον για την Ελλάδα υπάρχει και από την πλευρά της Qatar Airways, μετά την αποχώρηση της γερμανικής Hochtief από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών.

Τέλος, οι FT αναφέρουν ότι οι Καταριανοί μπορεί, επίσης, να δείξουν έμπρακτο ενδιαφέρον και για την απόκτηση του Αστέρα Βουλιαγμένης, όπως και για την αγορά μεριδίου στη Finansbank, «τον κερδοφόρο βραχίονα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας στην Τουρκία».

ΗΜΕΡΗΣΙΑ 
———————————————————————————————-
ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ GUARDIAN

«Η ανελέητη γραφειοκρατία της Ελλάδας δεν χαρίστηκε ούτε στον εμίρη του Κατάρ»

Στον γραφειοκρατικό δαίδαλο της Ελλάδας που δεν εξαιρεί ούτε τους…εμίρηδες, αναφέρεται η Guardian σε άρθρο της με θέμα την αγορά έξι νησιών από τον εμίρη του Κατάρ στο Ιόνιο, μετά από 18 μήνες ανελέητης γραφειοκρατίας.

«Η ανελέητη γραφειοκρατία της Ελλάδας δεν χαρίστηκε ούτε στον εμίρη του Κατάρ»

«Ο αγοραστής είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Η τοποθεσία τυχαίνει να είναι στην πιο φτωχή χώρα της ευρωζώνης…Ο εμίρης του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Καλίφα αλ Θάνι, επέλεξε να ρίξει 8,5 εκατομμύρια ευρώ σε έξι ειδυλλιακά νησιά στο Ιόνιο».

Το κλείσιμο της συμφωνίας- το τελευταίο επεισόδιο σε μια αγοραστική μανία που είχε ως αποτέλεσμα το πορτφόλιο ακινήτων του σεϊχη να επεκταθεί από το Λονδίνο στο Πεκίνο- έγινε δεκτή με ευθυμία στην Ελλάδα, το πιο χρεοκοπημένο κράτος της δύσης αλλά και στην Ντόχα, όπου ο βασιλικός οίκος έζησε μια18μηνη βασανιστική εμπειρία για να ολοκληρώσει την αγορά» γράφει η Guardian.

«Η Ελλάδα είναι τέτοιο μέρος. Ακόμη και όταν αγοράζεις ένα νησί, ακόμη και αν είσαι ο εμίρης του Κατάρ, η γραφειοκρατία θα σου φάει ενάμιση χρόνο» λέει ο δήμαρχος της Ιθάκης, Γιάννης Κασιάνος.

«Τα νησιά, γνωστά ως Εχινάδες, τράβηξαν την προσοχή του μονάρχη όταν έκανε κρουαζιέρα με το σούπερ-γιοτ του στα σμαραγδένια νερά ανοιχτά της Ιθάκης…Αυτό ήταν πριν τέσσερα καλοκαίρια», σημειώνει η Guardian, προσθέτοντας ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο εμίρης ενδιαφέρεται για επενδύσεις στην χώρα.

Ωστόσο οι συνεχείς καθυστερήσεις και η «βυζαντινή γραφειοκρατία» της Ελλάδας τον απέτρεψαν να υλοποιήσει τα επενδυτικά του σχέδια, υπογραμμίζεται στο άρθρο.

ΕΘΝΟΣ