Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Kατάθεση Kατσέλη: Δεν είχα καμία γνώση για τις επαφές Παπανδρέου και ΔΝΤ


Kατάθεση Kατσέλη: Δεν είχα καμία γνώση για τις επαφές Παπανδρέου και ΔΝΤ
Επί τρεις ώρες κατέθετε στους οικονομικούς εισαγγελείς η πρώην υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται με αφορμή τις δηλώσεις του πρώην εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη, περί «καταδικασμένου» οικονομικού προγράμματος που εφαρμόστηκε για την κρίση της Ελλάδας.

Εξερχόμενη από το γραφείο των εισαγγελέων, δήλωσε:
Η κατάθεσή μου είχε δύο σκέλη.

Το πρώτο αφορούσε τις επίμαχες δηλώσεις του κ. Ρουμελιώτη σχετικά με την ενημέρωση του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών για τις θέσεις του ΔΝΤ και κυρίως, του Στρος- Καν. Σε αυτό, ανέφερα στον εισαγγελέα ότι δεν είχα καμία γνώση γιατί δεν συμμετείχα στις επαφές αυτές.

Το δεύτερο σκέλος αφορούσε στην ίδια την κρίση και τη διαχείρισή της και επανέλαβα την πάγια θέση μου, την οποία έχω εκφράσει και δημοσίως, ότι η συστημική κρίση χρέους της Ελλάδας και η κρίση ανταγωνιστικότητας δεν λύνεται με πολιτικές βίαιης λιτότητας και ακραίας δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά απαιτεί μία συντονισμένη πολιτική με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αναδιάρθρωση του χρέους, τη μείωση του κόστους δανεισμού και αναπτυξιακά μέτρα.

Με τον κ. Ρουμελιώτη, όπως και με άλλους οικονομολόγους, είχαμε ιδιωτικές συζητήσεις για το τι δέον γενέσθαι. Δεν υπήρχε, όμως, επίσημη θέση από το ΔΝΤ προς καμία διαφορετική κατεύθυνση.

Σε ερώτηση για τη σημερινή εφαρμοζόμενη πολιτική η κ. Κατσέλη απάντησε:

Δυστυχώς, τα λάθη εξακολουθούν να γίνονται.

Υπενθυμίζεται ότι ενώπιον των δύο εισαγγελέων έχει ήδη καταθέσει ο κ. Ρουμελιώτης ενώ, τις επόμενες μέρες, αναμένεται να κληθούν σε κατάθεση ο Γεράσιμος Αρσένης, η πρώην υπουργός, Βάσω Παπανδρέου, αλλά και τα πρώην στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, Γιώργος Ζανιάς και Πέτρος Χριστοδούλου.