Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Πόσοι θα εισαχθούν σε ΑΕΙ - ΤΕΙ

Ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με πέρυσι -προς όφελος κυρίως των ειδικών κατηγοριών (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κ.λπ.)- είναι εφέτος ο αριθμός των εισακτέων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.


Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Παιδείας, συνολικά διατίθενται 76.094 θέσεις, από 74.440 πέρυσι, είναι δηλαδή αυξημένες κατά 2,22%.


Σύμφωνα με τα στοιχεία, διατίθενται εφέτος:



  • Στα Πανεπιστήμια 44.381 θέσεις, έναντι 41.920 πέρυσι (+5,87%)
  • Στα ΤΕΙ 31.713 θέσεις, έναντι 32.520 πέρυσι (-2,48%).


Τις θέσεις αυτές να διεκδικήσουν 87.491 περίπου εν δυνάμει υποψήφιοι, τελειόφοιτοι της Γ' Λυκείου και οι περίπου 15.000 απόφοιτοι προηγούμενων ετών που υπολογίζεται ότι θα λάβουν μέρος στις φετινές εξετάσεις.


Ειδικά για τα ΤΕΙ, διαπιστώνεται ανακατανομή στις θέσεις με ορθολογικότερα κριτήρια, ενώ επανέρχονται στο μηχανογραφικό 15 Τεχνολογικά Ιδρύματα που δεν είχαν δεχθεί πέρυσι υποψηφίους.


Το υπουργείο Παιδείας έκρινε, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωσή του, ότι ο αριθμός εισακτέων εφέτος δεν πρέπει να μειωθεί, ώστε να ανακουφισθεί σε περίοδο πρωτοφανούς κρίσης η ελληνική οικογένεια στέλνοντας τα παιδιά της στα δημόσια ΑΕΙ.


Για τον ίδιο λόγο, σημειώνεται ότι ελήφθη μέριμνα για περαιτέρω ενίσχυση οικογενειών με πρόσθετες ανάγκες, μέσω της άρσης περιορισμών που αφορούν στα κριτήρια υπαγωγής στις ειδικές κατηγορίες (πολυτεκνίας, τριτεκνίας, κοινωνικά κ.ά.). Τα νέα διευρυμένα κριτήρια, μάλιστα, θα ισχύσουν και για τους αποφοίτους του ακαδημαϊκού έτους 2011.


Συνολικά, ο αριθμός των θέσεων για τις ειδικές κατηγορίες (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) αντιστοιχεί στο 15,9% του φετινού συνολικού αριθμού των εισακτέων, από 10,8% πέρυσι. (MEGA)