Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Προ των ευθυνών της η Αριστερά – Ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης με ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ – Πως θα μπορούσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να παγιδεύσουν τον Τσίπρα – Αν αποτύχουν οι προσπάθειες 17/6 νέες εκλογές

 Προ των ευθυνών της η Αριστερά – Ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης με ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ  – Πως θα μπορούσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να  παγιδεύσουν τον Τσίπρα  – Αν αποτύχουν οι προσπάθειες 17/6 νέες εκλογές
Η Αριστερά βρίσκεται για πρώτη φορά εμπρός σε ιστορικές ευθύνες.
Ο καταγγελτικός λόγος και η κριτική επιχειρηματολογία στην οποία στήριξε την αντιπολιτευτική της ρητορεία η Αριστερά διαχρονικά δεν έπειθε.
Παρέμεινε καθηλωμένη σε χαμηλά εκλογικά ποσοστά.
Ο Τσίπρας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έφερε μια μεγάλη αλλαγή, η αντιμνημονιακή κριτική είχε μεγάλη διεισδυτικότητα κυρίως στο καταρρέον ΠΑΣΟΚ το οποίο υπέστη συντριπτική ήττα.
Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να πείσει την κοινή γνώμη και να βρεθεί στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κατέχει 52 έδρες και ποσοστό 16,78%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα αναλαμβάνει να διερευνήσει τυχόν σχηματισμό Αριστερής κυβέρνησης.
Προφανώς τα αριθμητικά δεδομένα δεν επιτρέπουν σχηματισμό κυβέρνησης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 52 βουλευτές, η Δημοκρατική Αριστερά 19 βουλευτές. Το ΚΚΕ που δεν συνεργάζεται όμως έχει 26 βουλευτές και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που έχουν δηλώσει ότι μπορεί να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ, διαθέτουν 33 βουλευτές.
Χωρίς την εμπλοκή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι αδύνατη η πλειοψηφία των εδρών δηλαδή 151 τουλάχιστον.
Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να κυβερνήσει την χώρα.
Μέχρι τώρα τα κόμματα της Αριστεράς ασκούσαν μια εκ του ασφαλούς κριτική. Δεν κυβερνούσαν ποτέ άρα δεν είχαν εναλλακτική κυβερνητική πρόταση.
Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να μην διαθέτει ρεαλιστική κυβερνητική πρόταση.
Η Αριστερά από την εποχή της εύκολης κριτικής ήρθε στην φάση των ιστορικών αποφάσεων, θα αναλάβει την ευθύνη διακυβέρνησης;
Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσαν να παγιδεύσουν την Αριστερά.
Θα μπορούσαν να δώσουν ψήφο ανοχής ώστε να κυβερνήσει η Αριστερά αλλά προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας θα σταθμίσουν τα ρίσκα και την παγίδα…..
Αν αποτύχει η προσπάθεια σχηματισμού Αριστερής κυβέρνησης η οποία δεν βγαίνει αριθμητικά σε καμία περίπτωση και ο ΣΥΡΙΖΑ παραδώσει την διερευνητική εντολή, θα ήταν δώρο άδωρον ο Βενιζέλος του ΠΑΣΟΚ να αναλάβει πρωτοβουλίες.
Το ΠΑΣΟΚ έχει καταστεί κόμμα καρικατούρα, δεν είναι συμπαθές στην κοινωνία και δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτε.
Δυστυχώς αυτή είναι μια πικρή αλήθεια.
Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει στο ΠΑΣΟΚ ότι θα προσπαθήσει στο βαθμό του δυνατού να υπάρξει κυβέρνηση που χρειάζεται απαραίτητα ο τόπος.
Αν αποτύχουν όλα τα σενάρια τότε ο Παπούλιας ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς ώστε να υπάρξει οικουμενική κυβέρνηση.
Επειδή και αυτή η προσπάθεια θα αποτύχει είναι προφανές ότι η επόμενη φάση είναι η προκήρυξη νέων εκλογών που αποτελεί και το πιθανότερο σενάριο.
Οι νέες εκλογές θα μπορούσαν να υλοποιηθούν 17 Ιουνίου.
Αν η χώρα πάει σε νέες εκλογές μπορεί να υπάρξει εκ νέου ανατροπή του πολιτικού σκηνικού.
Είναι τόσο ρευστή η πολιτική κατάσταση που όλα είναι πιθανά….

Τι συνέβη χθες…..

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια της ΝΔ να σχηματίσει κυβέρνηση μέσω της διαδικασίας διερευνητικών εντολών, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες του www.bankingnews.gr που από τις 12:00 το μεσημέρι μετέδιδε πως... η ΝΔ θα διερευνήσει μεν αλλά θα παραδώσει δε... τη διερευνητική εντολή στο δεύτερο κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση τις κοινοβουλευτικές ισορροπίες το πιθανότερο σενάριο είναι η προκήρυξη νέων εκλογών στις 10 ή 17 Ιουνίου....
Και αυτό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, το δεύτερο κόμμα, που στοχεύει σε κυβέρνηση αριστεράς, δεν μπορεί να κερδίσει την πλειοψηφία σε επίπεδο εδρών αν υπάρξει συνεργασία Τσίπρα - Κουβέλη, άπαξ και διαφωνεί το ΚΚΕ.
Ακόμη κι αν ο Π. Καμμένος των Ανεξάρτητων Ελλήνων στηρίξει την κυβέρνηση Τσίπρα, πάλι σε επίπεδο εδρών η πλειοψηφία είναι αδύνατη.
Αν αποτύχει και η προσπάθεια Τσίπρα, τότε η εντολή περνά στο τρίτο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ και τον επικεφαλής του Ευ. Βενιζέλο, όπου πάλι σε επίπεδο εδρών η πλειοψηφία δεν βγαίνει, δεδομένου ότι ο κ. Βενιζέλος ζητά κυβέρνηση των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ), αφού η Νέα Δημοκρατία δεν θα συμμετάσχει σε κυβερνητικό σχήμα...
Στην περίπτωση που υπάρξει κυβέρνηση θα είναι μεταβατική και θνησιγενής...
Σε δηλώσεις του ο κ. Σαμαράς ανέφερε πως η ΝΔ έκανε ό,τι ήταν δυνατό για το σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά "οι υπόλοιπες δυνάμεις απέρριψαν την πρόταση του κόμματός του".
"Η ΝΔ ήταν το μόνο κόμμα που είχε προειδοποιήσει ότι η πολιτική του μνημονίου θα αποτύχει" δήλωσε επίσης ο κ. Σαμαράς, για να προσθέσει πως είναι ικανοποιημένος με το γεγονός πως "έστω και τώρα κάποιοι κατάλαβαν την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης".
Να σημειωθεί εδώ πως ο Αλ.Τσίπρας θα μεταβεί αύριο Τρίτη και ώρα 14:00 στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να λάβει από τον Κ. Παπούλια εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης...

Τι προηγήθηκε πριν ο Σαμαράς παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης...
Άκαρπη απέβη η συνάντησή του προέδρου της ΝΔ, Αντ. Σαμαρά με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα. Η συνάντηση των δύο αντρών διήρκησε μόλις ένα τέταρτο, όπου αποκλείστηκε το ενδεχόμενο της μεταξύ τους συνεργασίας...
Σε δηλώσεις του από τα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου, ο κ. Τσίπρας δήλωσε: "Ζητήσαμε ψήφο διακυβέρνησης για συνεργασία των δυνάμεων της αριστεράς. Το εννοούσαμε", για να προσθέσει πως "η σωτηρία περνά μέσα από την απόρριψη των μέτρων". "Δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας", κατέστησε σαφές ο κ. Τσίπρας για να συμπληρώσει "Οι προγραμματικές θέσεις του κ. Σαμαρά βρίσκονται στον αντίποδα του σχεδίου κυβέρνησης της Αριστεράς. Ο Σαμαράς έχει υπογράψει το μνημόνιο. Δεν μπορεί να υπάρξει συγκυβέρνηση"."
"Η πολιτική της λιτότητας χθες βράδυ απορρίφθηκε από την πελιοψηφία του ελληνικού λαού. Ήρθε η ώρα άμεσα να αποσυρθεί. Απευθύνουμε σαφή προειδοποίηση σε όλους: Να σεβαστούν τη λαϊκή ετυμηγορία. Να μην δημιουργήσουν κλίμα τεχνητών εκβιασμών", πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
"Παρά το γεγονός ότι μας δυσκολεύει ο εκλογικός νόμος θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα συνεννοησης με τις δυνάμεις της αριστεράς. Κατανοούμε τις δυσκολίες, αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν μετά τη λαϊκή ετυμηγορία", κατέληξε.
Κυβέρνηση εθνικής ενότητας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, ήτοι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ πρότεινε στον κ. Σαμαρά ο Ευ. Βενιζέλος, στη διάρκεια της μεταξύ τους συνάντησης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτείνει πρωθυπουργό ευρείας αποδοχής, ενώ επισήμανε πως δεν είναι όρος η συμμετοχή στελεχών του ΠΑΣΟΚ στη νέα κυβέρνηση.
Κατά τον κ. Βενιζέλο, στόχος της προσπάθειας της κυβέρνησης ενότητας πρέπει να είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.
Όπως σημείωσε επίσης ο κ. Βενιζέλος, πρέπει να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου, με στόχο την επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής μέχρι το 2015 ή και περισσότερο χωρίς οριζόντιες περικοπές, να κινηθεί η αγορά και να ληφθούν μέτρα για τους αδύναμους.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλης διεμήνυσε στον κ. Σαμαρά πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε καμία κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν απέκλεισε ολοκληρωτικά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
"Είναι προφανές ότι η μεταμφιεσμένη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι σε αρμονία με την εντολή των πολιτών", δήλωσε ο κ. Κουβέλης μετά το πέρας της συνάντησής του με τον κ. Σαμαρά, ενώ επισήμανε πως "Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίζει την παραμονή της χώρας στο ευρώ".
Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως "αναμένει σαφείς και καθαρές προτάσεις".
Όχι στον Αντ. Σαμαρά για το ενδεχόμενο μεταξύ τους συνάντησης έχει ήδη πει και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Π. Καμμένος....
Ο κ. Σαμαράς είχε σύντομη επικοινωνία και με την γενική γραμματέα του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, η οποία του διεμήνυσε λακωνικά και αναμενόμενα πως "δεν υπάρχει κανένα θέμα συζήτησης".

www.bankingnews.gr