Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Τι γίνεται με τα τεκμήρια

Γράφει ο Νίκος Καράς
Ξεκίνησα χθες μια ενημέρωση σχετικά με την συμπλήρωσης φορολογικής δήλωσης που έχει αρκετές τις ιδιαιτερότητες. Σήμερα θα σας δώσω μια εικόνα τι γίνεται με τα τεκμήρια που θέλουν μεγάλη προσοχή.
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ
  • Τα τεκμήρια για σπίτια, αυτοκίνητα, αεροσκάφη, πισίνες , βάσει των οποίων θα φορολογηθούμε για τα εισοδήματα του 2010 είναι πλέον πιο αυστηρά.
  • Αντικειμενικό κριτήριο διαβίωσης αποτελούν πλέον και τα έξοδα για δίδακτρα και οικιακούς βοηθούς.
  • Για πρώτη φορά ο φορολογούμενος καλείται να συμπληρώσει τεκμήρια για το αν το σπίτι που διαμένει είναι ιδιόκτητο , μισθωμένο η με δωρεάν παραχώρηση. Τα τεκμήρια τόσο για την ιδιόκτητη όσο για την ενοικιαζόμενη κύρια κατοικία ορίζονται κλιμακωτά ως εξής: για τα πρώτα 80 τ.μ. κύριων χώρων στα 30 ευρώ/ τετραγωνικό. Από 81 τ.μ. μέχρι και τα 120 τ.μ. στα 50 ευρώ. Από 121-200 τ.μ , 80 ευρω ,από 201-300 τ.μ. , 150 ευρώ και από κει και πάνω 300 ευρώ/τ.μ. Όσο για τους βοηθητικούς χώρους της κύριας κατοικίας η ετήσια αντικειμενική δαπάνη έχει ορισθεί στα 300 ευρω/τ.μ. Τα παραπάνω πόσα αυξάνονται αν είναι σε ζώνη πάνω από 2800 ευρω/τ.μ. από 50% έως 70%!
  • Επίσης για πρώτη φορά θεωρείται τεκμήριο η δαπάνη που καταβλήθηκε για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία κ.λ.π.
  • Νέοι κωδικοί για να δηλώσεις αν μένεις σε μονοκατοικία.
  • Επίσης στον κωδικό για τα αυτοκίνητα θα αναγράφεις τα κυβικά εκατοστά του οχήματος αντί για τους ίππους αφού έτσι υπολογίζονται τα νέα τεκμήρια!
Αυτά είναι τα πιο πολλά που ισχύουν φέτος. Σε κάθε περίπτωση θέλουν μεγάλη προσοχή τα τεκμήρια.
Υ.Γ. ΔΝΤ χωρίς φόρους δεν γίνεται. Οι αγορές πως θα ζήσουν;
http://olympia.gr