Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Ο Μουμπάρακ πρέπει να φύγει "ως την Παρασκευή", λέει ο Ελ Μπαραντέι-200.000 διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί στο Κάιρο

Οι ισλαμιστές Αδελφοί Μουσουλμάνοι λένε όχι σε συνομιλίες μέχρι να φύγει ο Μουμπάρακ

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία "ως τον Παρασκευή", δήλωσε σήμερα ο πολιτικός της αντιπολίτευσης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι στο δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια.

Οι Αιγύπτιοι, οι οποίοι διαδηλώνουν εδώ και μια εβδομάδα για την αποχώρηση του προέδρου Μουμπάρακ, "θέλουν να τελειώνουν μαζί του σήμερα, διαφορετικά το αργότερο ως την Παρασκευή", δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι.

"Η (ερχόμενη) Παρασκευή ονομάσθηκε 'η ημέρα της αναχώρησης'", πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ανακοίνωσαν σήμερα ότι ένας συνασπισμός οργανώσεων της αντιπολίτευσης γνωστοποίησαν στην αιγυπτιακή κυβέρνηση ότι θα αρχίσουν συνομιλίες για τη μετάβαση στη δημοκρατία μόλις παραιτηθεί ο Μουμπάρακ.

"Το πρώτο αίτημά μας είναι να φύγει ο Μουμπάρακ. Μόνον έπειτα απ' αυτό μπορεί να αρχίσει διάλογος με το στρατιωτικό κατεστημένο για τις λεπτομέρειες μιας ειρηνικής μεταβίβασης της εξουσίας", δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ-Μπελτάγκι, πρώην βουλευτής των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Ο Μπελτάγκι δήλωσε πως η αντιπολίτευση δρα κάτω από μια οργάνωση-ομπρέλα, την Εθνική Επιτροπή για την Παρακολούθηση των Αιτημάτων του Λαού, στην οποία μετέχουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, η Εθνική Ένωση για την Αλλαγή με επικεφαλής τον Ελ Μπαραντέι, πολιτικά κόμματα και εξέχουσες φυσιογνωμίες, περιλαμβανομένων Κοπτών Χριστιανών.

Εξάλλου περισσότεροι από 200.000 Αιγύπτιοι έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής σήμερα στην Πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου με την ελπίδα ότι ο αριθμός των διαδηλωτών θα φτάσει το ένα εκατομμύριο (ΣΣ. Σύμφωνα με το Al Jajira οι διαδηλωτές είναι πάνω από 1 εκ στην πλατεία Ταχρίρ αλλά και σε άλλες περιοχές της πόλης).

Η δέσμευση που ανέλαβε χθες ο στρατός να μην χρησιμοποιήσει βία κατά των διαδηλωτών έχει ενθαρρύνει τους Αιγύπτιους. "Μουμπάρακ φύγε στη Σαουδική Αραβία ή το Μπαχρέιν" και "Δεν σε θέλουμε, δεν σε θέλουμε", είναι τα συνθήματα που φωνάζουν άνδρες, γυναίκες και παιδιά στη λαοθάλασσα.