Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Δημήτρης Καιρίδης: "Οι Έλληνες αρχίζουν να αποδέχονται συμβιβασμό με τα Σκόπια"


"Ο Αλέξανδρος ο Μακεδών, δεν είναι σημαντικότερος από ένα σωρό σκουπιδιών μπροστά στην πολυκατοικία μας"

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, Δημήτρη Καιρίδη, φιλοξενεί η εφημερίδα Utrinski Vesnik της FYROM.
"Σύμφωνα με τον καθηγητή Δημήτρη Καιρίδη", γράφει η ανταπόκριση της Μιρκίτσα Πόποβιτς, "οποιαδήποτε επέκταση των διαπραγματεύσεων, σε άλλα θέματα πλην του ονόματος, ...

οδηγεί σε αδιέξοδο".
"Ο Αλέξανδρος ο Μακεδών", συνεχίζει ο καθηγητής, "δεν είναι σημαντικότερος από ένα σωρό σκουπιδιών μπροστά στην πολυκατοικία μας. Το πρόβλημα με το όνομα και η ιστορία, δεν πρέπει να επηρεάζουν τις πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών, τις ανταλλαγές και την ακαδημαϊκή συνεργασία μεταξύ της Μακεδονίας και της Ελλάδας.
Στην πραγματικότητα η Ελλάδα έχει αρχίσει να αποδέχεται μια συμβιβατική λύση με μια σύνθετη ονομασία.
Είναι θετική η ύπαρξη της κυβέρνησης Παπανδρέου, ωστόσο το θέμα βρίσκεται στο παρασκήνιο της εξωτερικής πολιτικής. Δεν πρέπει να περιμένουμε μεγάλες αλλαγές, αφού ο Υπ.Εξ. Δ.Δρούτσας είναι προσεκτικός και διαβουλεύεται για το ζήτημα με τον κ.Παπανδρέου".
Για τον καθηγητή, γράφει η Utrinski Vesnik, ζωτικό ρόλο στην αποδοχή μιας λύσης θα παίξει ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονικης, Γιάννης Μπουτάρης. "Ο Μπουτάρης", σημειώνει ο Καιρίδης, "είναι μια ευχάριστη αλλαγή στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, για μια εναλλακτική προσέγγιση.
"Αυτός ο τύπος (Μπουτάρης) είναι μια από τις πιό προχωρημένες και φιλελεύθερες (;) φωνές  στα Βαλκάνια, πιό φιλελεύθερος κι απ΄τον Παπανδρέου."

"O Μπουτάρης θα βοηθήσει να μην υπάρξουν αντιδράσεις"

Και συνεχίζοντας ο Δ. Καιρίδης λέει ότι "η παρουσία του Μπουτάρη θα βοηθήσει ώστε να αποφευχθούν διαμαρτυρίες και να μην υπάρξουν ακραίες αντιδράσεις όταν επιτευχθεί η λύση για το όνομα" (!!!)
"Η Θεσσαλονίκη δεν είναι ο Άνθιμος και ο ακροδεξιός εθνικιστής Ψωμιάδης. Η Θεσσαλονίκη είναι ο Μπουτάρης", λέει ο καθηγητής.
Στη συνέχεια ο Καιρίδης, αναπτύσσει επί μακρόν τον καημό του για τον Ψωμιάδη και κλείνει ως εξής:
"Είναι αστείο σε μια εποχή που έχουμε τεράστια οικονομικά προβλήματα και ανεργία στις δύο χώρες, να συζητάμε για τον Μεγα Αλέξανδρο".
(και τότε γιατί δεν καυτηράζεις τον γραφικό υπερεθνικισμό του Γκρούεφσκι και αναλώνεσαι στα βαρετά κλισέ περί Άνθιμου και Ψωμιάδη; Στους Σκοπιανούς πέστα αυτά,όχι σε μας, εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να συζητάε με κανέναν τα δικά μας θέματα. Οι Σκοπιανοί έκλεψαν και πλαστογράφησαν την ιστορία. Επιστήμονας είσαι, θα ξέρεις ότι ο Αλέξανδρος κι ο Αριστοτέλης δεν ήταν ξαδέρφια του Tsar Samoil ή του Dame Gruev, δεν το ξέρεις;)

....
Το πλούσιο βιογραφικό του Καιρίδη, εξηγεί την ανέλιξη σε πόστα κάθε ανθρώπου, που σπεύδει με προθυμία να απεμπολεί κάθε ιστορικό δικαίωμα, όταν πρόκειται για την Ελλάδα:

Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.
Ο Δ. Καιρίδης είναι συνεργάτης του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλής στην Αθήνα και αρθρογραφεί κάθε Κυριακή στον Ελεύθερο Τύπο. Στο παρελθόν, υπηρέτησε ως επισκέπτης-καθηγητής στην έδρα Κωνσταντίνου Καραμανλή για την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στη Σχολή Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts στη Βοστώνη των ΗΠΑ, ως επιστημονικός διευθυντής του Ιδρύματος Κόκκαλη στην Αθήνα, ως διευθυντής του Προγράμματος Κόκκαλη για τη Νοτιοανατολική και Κεντροανατολική Ευρώπη στη John F. Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Harvard στη Βοστώνη, ως επισκέπτης-λέκτορας Βαλκανικών Σπουδών στη ίδια σχολή, και ως ερευνητής-συνεργάτης του Institute for Foreign Policy Analysis (IFPA) των ΗΠΑ. Επιπλέον, από το 2001 διευθύνει με επιτυχία τα Θερινά Εκπαιδευτικά Σεμινάρια της Ολυμπίας σε συνεργασία με πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Μέλος του Navarino network.