Σάββατο 8 Μαΐου 2010
Στην κόψη του ξυραφιού για κάλπες
Στην κόψη των πρόωρων εκλογών βρέθηκε προχθές η χώρα με αφορμή την ψηφοφορία στη Βουλή για τα επώδυνα μέτρα που επιβάλλει η συμφωνία κυβέρνησης – τρόικας (Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ), ενώ το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού μέχρι τέλος Μαΐου – αρχές Ιουνίου συζητείται όλο και πιο πολύ στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Παπανδρέου και υπουργοί χειροκροτούν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, αφού τα «παρών» των βουλευτών Σακοράφα, Δημαρά και Οικονόμου τούς θορύβησαν «Φτάσαμε λίγο πριν από τις εκλογές…» μας έλεγε χθες κυβερνητικός παράγοντας αναφερόμενος στα όσα προηγήθηκαν του τελικού αποτελέσματος και εξηγούσε τους λόγους:
- Αν η κυβέρνηση αποφάσιζε να δεχτεί την πρόταση να ψηφιστεί το νομοσχέδιο με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, αυτό θα σήμαινε επιλογή εκλογών γιατί οι 180 ψήφοι δεν υπήρχαν. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, στις συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό συζητήθηκε αυτό το ενδεχόμενο. Ο πρωθυπουργός ωστόσο το απέρριψε λέγοντας ότι «δεν παίζουμε με το μέλλον της χώρας…».
- Ομως όσο διεξαγόταν η ψηφοφορία και ξεκίνησαν τα πράσινα «παρών», άρχισαν να ζώνουν τα φίδια την κυβέρνηση. Σε περίπτωση που οι διαρροές από το ΠΑΣΟΚ ήταν περισσότερες και έφερναν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του σε οριακό σημείο, θα υπήρχε σοβαρό πρόβλημα με διαστάσεις κυβερνητικής κρίσης, ακόμα κι αν πέρναγε το νομοσχέδιο με ψήφους του ΛΑΟΣ. Ενας από τους λόγους που η διαγραφή των τριών έγινε πριν λήξει η ψηφοφορία, ήταν να σταλεί το μήνυμα και σε όσους δεν είχαν ψηφίσει ακόμα ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος για όλα. «Ο πρωθυπουργός ήταν ο πιο ψύχραιμος απ’ όλους…» μας είπε ένας εκ των συνομιλητών του εκείνες τις ώρες, σημειώνοντας ότι θέλει να διαγράψει κι από το ΠΑΣΟΚ τους τρεις βουλευτές.
«Νέο ξεκίνημα»
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο μέγαρο Μαξιμου φτάνουν εισηγήσεις να πάρει ο πρωθυπουργός αμέσως δραστικές πρωτοβουλίες οι οποίες: πρώτον να σηματοδοτούν ένα νέο ξεκίνημα της κυβέρνησης μετά την ψήφιση του Ασφαλιστικού και την αποπληρωμή του ομολογιακού δανείου στις 19 Μαΐου. Δεύτερον, να απαντούν στις απαιτήσεις των πολιτών περί τιμωρίας όσων καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα ή ευθύνονται για την καταστροφή της οικονομίας.
- Ως προς το πρώτο, κυβερνητικές πηγές χθες μας επιβεβαίωναν ότι υπάρχουν εισηγήσεις για ανασχηματισμό, όμως ο πρωθυπουργός δεν έχει εκφράσει ή μοιραστεί με κανέναν τις σκέψεις του. Τόνιζαν ωστόσο ότι το κυβερνητικό έργο πρέπει να φέρει τους επόμενους μήνες πιο γρήγορα αποτελέσματα. Ανάλογες απόψεις περί ανάγκης ανασχηματισμού εκφράζονται κι από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ορισμένοι εξ αυτών μας έλεγαν χθες ότι και υπουργοί θέλουν να αλλάξουν υπουργεία και πολλά κενά έχουν εντοπιστεί σε ορισμένα υπουργεία που πρέπει να καλυφθούν…
- Ως προς το δεύτερο, έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός το μήνυμα προχθές στη Βουλή ότι θα στείλει στον εισαγγελέα όλες τις υποθέσεις διαφθοράς και κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος από πολιτικά πρόσωπα. Επ’ αυτού είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του προέδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Μ. Παπαϊωάννου, που συμμετείχε προ ημερών και σε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό. Είπε ότι «δεν υπάρχουν παραγραφές για πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση του Βατοπεδίου», ενώ για τη Ζίμενς είπε ότι ακόμα κι αν υπάρχουν παραγραφές, θα πρέπει να ονοματιστούν ποιοι τα πήραν. «Οι εξεταστικές επιτροπές να πουν ποιοι είναι οι κλεφτες, από όποιο κόμμα κι αν είναι» είπε.
Εύθραυστη
Στο μεταξύ είναι πλέον εύθραυστες οι ισορροπίες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα εν όψει και των κρίσιμων και δύσκολων ψηφοφοριών που ακολουθούν, όπως είναι αυτή για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Δεν είναι μόνο οι τρεις διαρροές από την ψηφοφορία, είναι και το γεγονός ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν κρύβουν πια τα λόγια τους και καταλογίζουν στην κυβέρνηση και στο ευρύτερο οικονομικό επιτελείο καθυστερήσεις και λάθη. Την περασμένη Τετάρτη βγήκαν τα μαχαίρια στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών (βλέπε ρεπορτάζ στο φύλλο της Πέμπτης).
Το τραύμα που δέχτηκε προχθές η Κ.Ο. με το «παρών» των τριών βουλευτών μπορεί για την ώρα να μη συνιστά απειλή δεδομένου ότι η πλειοψηφία είναι ακόμα μεγάλη (157 εδρών), όμως μπορεί να μειωθεί δραστικά με την παραμικρή αφορμή. Θυμίζουμε ότι μόλις πριν από δύο μήνες στην πόρτα της εξόδου είχαν φτάσει και οι Χ. Παπουτσής, Κ. Σκανδαλίδης. *
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=159932
antinews
Αναρτήθηκε από
dakepekoz
στις
2:53 μ.μ.
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest
Ετικέτες
ΑΡΘΡΑ