Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

«Πράσινα» πυρά κατά Παπακωνσταντίνου

Σκληρότατη κριτική από τους βουλευτές του ΠαΣοΚ για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην οικονομία
ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ Πέμπτη 6 Μαΐου 2010
Η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ ήταν πολύ βαριά εξαιτίας των αντιλαϊκών μέτρων. Η είδηση για τους τρεις νεκρούς έριξε ένα πέπλο πένθους, αλλά η ένταση υπέβοσκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ. Και βγήκε στην επιφάνεια στη χθεσινή συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας για θέματα οικονομίας. Οι βουλευτές αυτή τη φορά δεν μάσησαν τα λόγια τους, ιδίως από τη στιγμή που πληροφορήθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντί- νου την τραγική είδηση. Η συνεδρίαση, η οποία εξελισσόταν ήδη σε κλίμα πρωτοφανούς έντασης, δεν διεκόπη, τα νέα για τους τρεις νεκρούς όμως πυροδότησαν το κλίμα. Η κυρία Βάσω Παπανδρέου κάλεσε τον υπουργό και την κυβέρνηση να αναλογιστούν τις ευθύνες τους. «Εμείς σας είχαμε ειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι καθυστερήσατε να πάρετε μέτρα. Αν μας είχατε ακούσει, δεν θα είχατε αναγκαστεί να προχωρήσετε σε τόσο σκληρές αποφάσεις».

Τον λόγο έλαβαν πολλοί βουλευτές και εκφράστηκαν με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο. Η κυρία Ελπίδα Τσουρή είπε ότι οι βουλευτές είναι πρόθυμοι να στηρίξουν την κυβέρνηση σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, «αλλά όχι ευνουχισμένοι. Το κράτος δεν λειτουργεί, στους οργανισμούς υπάρχουν ακόμη οι παλιές διοικήσεις και γενικά η λειτουργία της κυβέρνησης απαξιώνει το πολιτικό σύστημα» είπε. Η κυρία Τόνια Αντωνίου ανέφερε ότι «και τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο μας διαβεβαιώνατε ότι τα μέτρα αρκούν, ενώ είχατε συμφωνήσει άλλα με το ΔΝΤ. Σας δούλευαν ή μας δουλεύατε;» ρώτησε. Για απαξίωση των βουλευτών μίλησαν οι κκ. Εκτ. Νασιώκας και Θ. Αθανασιάδης, άλλοι βουλευτές όπως οι κκ. Κ. Γείτονας, Β. Εξαρχος, η κυρία Σούλα Μερεντίτη αναφέρθηκαν σεκαθυστερήσεις της κρατικής λειτουργίας και κυρίως σε θέματα ανάπτυξης, την ώρα που ο λαός καλείται να πληρώσει βαρύ τίμημα. «Πώς θα διοικήσετε χωρίς δημόσια διοίκηση; Να δώσει αύριο ο Πρωθυπουργός εντολή να διοριστούν διοικητές σε οργανισμούς και νοσοκομεία» είπε ο κ. Εξαρχος. «Τι μέτρα είναι αυτά; Γιατί έπρεπε να αναμειχθεί στον μηχανισμό το ΔΝΤ;» ρωτούσε με ένταση και ο κ. Β. Παπαχρήστος. Ο γραμματέας του ΚΤΕ κ. Α. Μακρυπίδης έριξε λάδι στη φωτιά: «Αυτά που λέτε εδώ γιατί δεν τα λέγατε μπροστά στον Πρωθυπουργό;» είπε, για να εισπράξει την οργή των παρισταμένων.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε από τους βουλευτές να στηρίξουν την κυβέρνηση και εκτίμησε ότι αν βγουν απολογούμενοι προς την κοινωνία θα χάσουν το παιχνίδι. Επίσης ενημέρωσε τους βουλευτές ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αποπληρώσει το μισό του χρέους στα επόμενα τρία χρόνια και ότι ο μηχανισμός καλύπτει τη χώρα ως τις αρχές του 2012. Επειτα θα πρέπει να βγει για δανεισμό στις αγορές. Οι βουλευτές αμφισβήτησαν ότι αυτός ο σχεδιασμός είναι ρεαλιστικός με δεδομένες τις απαιτήσεις του μνημονίου που έχει υπογραφεί με την τρόικα, καθώς και το κλίμα που διαμορφώνεται στην κοινωνία και στην αγορά.

Στις συζητήσεις μεταξύ κυβερνητικών βουλευτών είναι διάχυτη η ανησυχία ότι ορισμένοι συνάδελφοί τους ενδεχομένως να μην ψηφίσουν τα μέτρα με δεδομένο πως ο ΛΑΟΣ και, από ό,τι φαίνεται, ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ θα ρίξουν την ψήφο τους υπέρ του νομοσχεδίου για τον μηχανισμό στήριξης.

Αναδρομικό έλεγχο σε βάθος δεκαετίας των «πόθεν έσχες» όλων των βουλευτών, και κυρίως όσων διατέλεσαν σε θέσεις υπουργών και υφυπουργών, πρότεινε η βουλευτής του ΠαΣοΚ κυρία Βάσω Παπανδρέου μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών. Με την πρότασή της συμφώνησε ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι τα αποτελέσματα του ελέγχου πρέπει να αναρτηθούν στο Διαδίκτυο.




Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artid=329857&dt=06/05/2010#ixzz0nDcBixCo