Πάγκαλος, Χριστοδούλου, Παπακωνσταντίνου, οι... ευεργέτες των κερδοσκόπων, ανεβοκατεβάζουν το κόστος δανεισμού
Αναζητώντας το «βαθύ λαρύγγι» της κυβέρνησης, για να το... σταυρώσουν, όπως είπε ο Θ. Πάγκαλος, παριστάνουν εκεί στο Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν καταλαβαίνουν πως με δικές τους
ενέργειες ανεβάζουν τα spreads, εκτοξεύοντας το κόστος δανεισμού σε δυσθεώρητα ύψη.
Δηλώσεις, διαρροές, επισημάνσεις, συζητήσεις, δημόσιες και μη, παρεμβάσεις και κάθε είδους αναφορές όλων αυτών έχουν ως αποτέλεσμα να βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας. Τελικά αυτό που έχει γίνει μέχρι σήμερα δεν είναι τίποτα περισσότερο από έναν ασαφή μηχανισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο οποίος μάλιστα μας γύρισε μπούμερανγκ. Σ' αυτό συμφωνούν οι περισσότεροι και πρώτος απ' όλους ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, που μιλώντας στην κρατική τηλεόραση τόνισε ότι δεν αισθάνεται ικανοποιημένος.
Ασαφή χαρακτήρισε τον ευρωπαϊκό μηχανισμό και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παντελής Οικονόμου, αλλά δεν είναι μόνο αυτοί οι δύο. Από την πρώτη στιγμή που άρχισε η κυβέρνηση να ανεβαίνει τον Γολγοθά της οικονομίας, οι ατυχείς παρεμβάσεις και οι διαρροές τροφοδοτούν την όρεξη των κερδοσκόπων.
Τον χορό άνοιξε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Όλοι θυμούνται τις διαρροές του περί ΔΝΤ στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ του Δεκεμβρίου. Η έλλειψη στρατηγικής, τα μειωμένα αντανακλαστικά, η απειρία και εν τέλει η προχειρότητα που έδειξε εκείνη την περίοδο άναψαν το πράσινο φως στους κερδοσκόπους, που έκαναν πάρτι σε βάρος της χώρας, με αποτέλεσμα να δανειστούμε με πάνω από 6% τον πρώτο μήνα του νέου έτους.
Το ίδιο έργο συνεχίστηκε όλο το επόμενο διάστημα. Η ασάφεια και οι αντιφατικές δηλώσεις στο τρίγωνο Αθήνας - Βρυξελλών - Νέας Υόρκης ανέβασαν το spread περίπου 70 μονάδες μέσα σε 12 ημέρες.
Μετά την αστοχία αυτή και σε μια προσπάθεια να απειλήσουν τις αγορές για να ρίξουν τα spreads, διέρρευσε ως διά μαγείας η υπόθεση του δανεισμού από την Κίνα, που επειδή δεν έπιασε, διαψεύστηκε από τον υπουργό Οικονομικών και άλλους παράγοντες, προκαλώντας όμως και πάλι πονοκεφάλους στο οικονομικό επιτελείο και γκρίνια από πολλούς υπουργούς και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Παράλληλα, οι άστοχες κινήσεις του υπουργού Οικονομικών δεν σταμάτησαν. Η ανάγκη να δανειστούμε και πάλι δεν κρύφτηκε, όπως κανονικά θα έπρεπε, αλλά διαλαλήθηκε με τις αναφορές του προέδρου του ΟΔΔΗΧ Πέτρου Χριστοδούλου, που αναζητούσε τρόπους δανεισμού, ανεβάζοντας παράλληλα τα spreads σε ύψη δυσβάσταχτα για την ελληνική οικονομία.
Στο ίδιο διάστημα και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, η Λούκα Κατσέλη σε τραπέζι με δημοσιογράφους κάνει την εκτίμηση ότι 70% θα προσφύγουμε στο ΔΝΤ. Οι αναφορές της υπουργού Οικονομίας ανέβασαν, κατά τον υπουργό Οικονομικών, και πάλι στα ύψη τα επιτόκια δανεισμού. Πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 25 Μαρτίου η τιμή του spread φτάνει στις 313 μονάδες βάσης και αμέσως μετά την απόφαση για τον μηχανισμό στήριξης πέφτει στις 305 μονάδες.
Στη συνέχεια, το καυτό Σαββατοκύριακο που ακολουθεί την υποτιθέμενη επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, το κλίμα παραμένει ασταθές, εξαιτίας των δηλώσεων του εκπροσώπου του ΔΝΤ, που αναφέρει ότι δεν γνωρίζει ποιος ακριβώς θα είναι ο ρόλος του οργανισμού στον μηχανισμό στήριξης που αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι. Οι μήνες κυλούν σαν να μην πέρασε μια μέρα, με τις ίδιες πιέσεις καθημερινά, με το ίδιο κλίμα και τους κερδοσκόπους να συνεχίζουν να κάνουν πάρτι και να πίνουν στην υγεία των κορόιδων. Μία εβδομάδα πριν από το Πάσχα ο υπεύθυνος για το δημόσιο χρέος κ. Χριστοδούλου διατυμπανίζει ότι η χώρα μας βρίσκεται και πάλι προ των πυλών και πρέπει να δανειστεί, πιστεύοντας πως με αυτόν τον τρόπο θα κάμψει τις ορέξεις των κερδοσκόπων και θα προκαλέσει το ενδιαφέρον της αγοράς. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Το spread φτάνει τις 316 μονάδες για την έκδοση ελληνικών ομολόγων, το ενδιαφέρον είναι αρκετά περιορισμένο, εκδηλώνονται νέες αντιδράσεις στο οικονομικό επιτελείο και στις 30 Μαρτίου σκαρφαλώνει στις 333 μονάδες.
Ταυτόχρονα, ΕΕ και ΔΝΤ αντιπαρατίθενται σχετικά με το ποιο θα είναι το ποσοστό με το οποίο θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στις αποφάσεις που έλαβαν οι ευρωπαίοι ηγέτες. Η παρέμβαση του προέδρου του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν από τη Νέα Υόρκη, που αναφέρει ότι ο οργανισμός θα θέσει τους δικούς του όρους στη διαπραγμάτευση, ανάβει και πάλι τα αίματα στην Ελλάδα. Συζητήσεις για το κόστος των επιτοκίων και για το αν τελικά θα μετάσχει το ΔΝΤ στον δανεισμό τροφοδοτούν μεγάλη κρίση που έχει ως αποτέλεσμα τα επιτόκια να ανέβουν στις 343 μονάδες. Ο πρωθυπουργός καλεί όλους τους οικονομικούς παράγοντες σε συναγερμό. Η φράση του, στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο τη Μεγάλη Τρίτη, περί αμφισβήτησης του μηχανισμού στήριξης της Ευρώπης, εκτινάσσει το κόστος δανεισμού. Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα τα spreads έχουν ζαλιστεί, οι αγορές έχουν κλονιστεί και όταν πια τη Δευτέρα του Πάσχα οι άγνωστοι κύκλοι ελλήνων κυβερνητικών στελεχών μεταδίδουν, υποτίθεται, στη γερμανική ιστοσελίδα «market news international» την είδηση, το spread ανεβαίνει στις 407 μονάδες και ευτυχώς που δεν είναι περίοδος δανεισμού για τη χώρα γιατί θα είχαμε καταστραφεί...
Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει σε τηλεοπτικό σταθμό ότι η πολιτική του δεν επηρεάζεται, γιατί ακριβώς δεν δανειζόμαστε, ενώ ταυτόχρονα έχει αρχίσει να διατυμπανίζει ότι η επόμενη φορά που θα δανειστούμε θα είναι ο Μάιος, περί τα 10 δισ., αλλά σε δολάρια, κάνοντας αυτήν τη φορά παιχνίδι εντυπώσεων, με τις αμερικανικές τράπεζες και τους αμερικανούς χρηματιστές να τρίβουν τα χέρια τους, που βέβαια δεν πρόκειται να δανείσουν με χαμηλότερα επιτόκια από τα ευρωπαϊκά, όπως πιστεύει ο κ. Παπακωνταντίνου. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι τα επιτόκια θα έχουν πέσει σε φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό μένει να διαπιστωθεί. Διαφορετικά, για άλλη μια φορά το οικονομικό επιτελείο θα έχει διαπράξει άλλο ένα ατόπημα. Θα έχει εν γνώσει του ανεβάσει το κόστος δανεισμού σε μεγάλα ύψη.
To paron