Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Μόλις ο Γιώργος πει το “δυστυχώς επτωχεύσαμεν”…

Η Ελληνική κρίση έγινε ευκαιρία για να βαθύνει η Ευρώπη και να φτιαχτεί ένα ταμείο αντίστοιχο του ΔΝΤ το όποιο ας το ονομάσουμε Ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο. Κάπου εδώ τελειώνει όλη η χαρά όλων ημών των ευρωπαϊστών.

Από εκεί και πέρα είναι σαφές ότι το ταμείο αυτό θα αφορά χρεοκοπημένες χώρες και δεν θα είναι «δώσε και μένα μπάρμπα». Από ότι φαίνεται η Ελλάδα είναι η πρώτη που θα δεχτεί -ας το πούμε κομψά- στήριξη από εκεί. Τα σχέδιο μιλά 80 δις σε τρία χρόνια χρήματα που θα πάνε ως επί τω πλείστων στους πιστωτές μας καθώς θα καλύψουν τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν τα επόμενα χρόνια.

Το σχέδιο και θα ενεργοποιηθεί μόλις ο Γιώργος πει το “δυστυχώς επτωχεύσαμεν” ή θα δηλώσει αδυναμία εξεύρεσης δανεικών από τις αγορές. Για την ώρα δηλώνει στο Βήμα ότι αυτό (η χρεοκοπία) “δεν ήταν και δεν είναι η πρώτη του επιλογή” (αυτό έλειπε). Αυτό συμβαίνει γιατί ο μηχανισμός είναι όντως ένα γεμάτο πιστόλι το οποίο η χώρα θα χρησιμοποιήσει εναντίον της για να σωθεί απο τις αγορές.

Για όσο χρόνο η χώρα θα λαμβάνει χρήματα από τον μηχανισμό και για όσο χρόνο θα χρωστά αυτά τα χρήματα, προφανώς θα είναι μειωμένης εθνικής κυριαρχίας όπως προφητικά έχει ειπωθεί. Με επιχειρηματικούς όρους θα τέλει υπό εκκαθάριση.

Το μόνο που άλλαξε από την ημέρα που έγραψα το Κύριοι Χαλαρώστε… Χρεοκοπήσαμε! είναι το γεγονός ότι ως χώρα του eurogroup δεν πάμε απευθείας στο ΔΝΤ αλλά φτιάχτηκε ένας νέος μηχανισμός ΕΕ και ΔΝΤ για εμάς. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς λόγω του γεγονότος οτι δεν χρεοκόπησε το ευρώ αλλά ένα κομμάτι του.

Αν πηγαίναμε απευθείας στο ΔΝΤ και αναλάμβανε αυτό την διακυβέρνηση της χώρας όπως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις, θα είχαμε ευτράπελα με τον εντολοδόχο του ΔΝΤ να συμμετέχει στις διασκέψεις κορυφής στην ΕΕ, κάτι που θα σήμαινε το πολιτικό τέλος της ευρωζώνης.

Η πλήρη επιβεβαίωση του Κύριοι Χαλαρώστε… Χρεοκοπήσαμε! με κάνει να αισθάνομαι βαθιά λυπημένος καθώς επιβεβαιώθηκα ως μάντης κακών ως Κασάνδρα.

Θα προτιμούσα να μην είχαμε φτάσει εδώ αλλά ο Ελληνικός λαός έκανε τις επιλογές του. Από ένα σημείο και μετά δρόμος ήταν προδιαγεγραμμένος και απόλυτα προβλέψιμος. Οι τραγικές ιστορικές στιγμές είναι αποτέλεσμα τραγικών επιλογών της γενιάς μας του κινηματός μας και μιας λήψης κουτσής δημοκρατίας.

Μίλησαν στο παρελθόν για αυτές τις στιγμές που θα έρθουν σοφότεροι και αξιότεροι από έμενα όπως ο Κώστας Σιμήτης και ο Αλέκος Παπαδόπουλος. Κάποιοι προσπαθησαν να αλλάξουν την ρότα μας ενω την ίδια στιγμή κάποιοι έπαιζαν Κυβέρνηση και αντιπολίτευση σαν να παίζουν τις κουμπάρες.

Αυτές τις στιγμές όμως υποθηκεύεται το μέλλον των παιδιών μας και είναι ντροπή κάποιοι να χαιρετίζουν την έλευση του ΔΝΤ ως ευτυχες γεγονός!

Σήμερα κύριοι δεν αντέχει τίποτα μπροστά στην αλήθεια. Κανένας δεν έχει λόγο πλέον να σωπαίνει. Η σιωπή είναι συνενοχή σε ένα συντελεσμένο έγκλημα. Η Ιστορία θα είναι αμείλικτη μαζί μας. Οι μελοντικές γενιές, οι νέοι και οι έφηβοι… Αμείλικτοι θα αναρωτιούνται αν καταλάβαμε, αν ξέραμε, αν μπορούσαμε, να το αποφύγουμε, και τι κάναμε τότε.

Τι θα τους πούμε;
Δημοσιεύθηκε από Γιάννης Παπαϊωάννου