ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ:
Η Ελλάδα με μία πρωτοφανή απόφαση, εμφανίζεται με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε σήμερα η ΥΠΑ, να δέχεται de facto τις τουρκικές θέσεις για αποστρατικοποίηση σειράς νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και εξαιρεί από τις προσεχείς αεροναυτικές ασκήσεις, τρεις περιοχές τις οποίες η Τουρκία θεωρεί αποστρατικοποιημένες, όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του defencenet.gr από το ΓΕΕΘΑ. Σύμφωνα με ανεπίσημη ενημέρωση του υπουργείου Άμυνας προς το defencenet.gr, "Την δεύτερη εβδομάδα του Μαϊου και την πρώτη του Ιουνίου θα διεξαχθούν δύο ασκήσεις, "Καταιγίδα" και "Κυκλώνας". Θα υπάρξει προσπάθεια να περιληφθούν σε αυτές οι περιοχές που εξαιρούνται με την σημερινή ΝΟΤΑΜ στο σχεδιασμό τους"
Είναι περιοχές για τις οποίες η Άγκυρα επανειλημμένα έχει εκδώσει αντι-ΝΟΤΑΜ με την αιτιολογία ότι οι περιοχές αυτές δεν πρέπει να περιλαμβάνονται στις ελληνικές στρατιωτικές ασκήσεις γιατί είναι αποστρατικοποιημένες περιοχές βάσει των Συνθηκών του 1914 και του 1923.
Οι περιοχές αυτές οι οποίες μας έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν είναι η περιοχή μεταξύ Ίμβρου-Σαμοθράκης-Αγ.Όρους-Λήμνου, η περιοχή μεταξύ Χίου-Σάμου, και η περιοχή μεταξύ Ικαρίας-Φούρνων-Μυκόνου (GE/GK/GP).
Για την τελευταία περιοχή η Άγκυρα έχει εκδώσει ΝΟΤΑΜ στις 4 Ιανουαρίου με την οποία δεσμεύουν παράνομα για αεροναυτικές ασκήσεις και για ένα (!) ολόκληρο χρόνο την περιοχή Μυκόνου-Ικαρίας-Φούρνων! Στην βόρεια περιοχή μεταξύ Λήμνου-Ίμβρου-Σαμοθράκης-Θάσου και Αγίου Όρους (περιοχή "πετρελαϊκού ενδιαφέροντος"), η Τουρκία διεξάγει συνέχεια αεροναυτικές ασκήσεις και σε όποιες περιπτώσεις η Ελλάδα είχε δεσμεύσει την περιοχή αυτή η Άγκυρα «κατήγγειλε» την δέσμευσή τους «λόγω αποστρατικοποίησης Λήμνου και Σαμοθράκης».
Οι ελληνικές αεροναυτικές ασκήσεις πρόκειται να διεξαχθούν από το βόρειο Αιγαίο μέχρι το Καστελόριζο, αλλά απουσιάζουν από την σχεδίαση των Επιτελείων οι τρεις περιοχές που αποτελούσαν «αγκάθι» στο μάτι της Άγκυρας.
Έτσι η Τουρκία, την 1η Ιανουαρίου εξέδωσε παράνομη ΝΟΤΑΜ για την περιοχή Μυκόνου-Ικαρίας-Φούρνων, με την οποία δεσμεύει αυτή την περιοχή για ένα ολόκληρο χρόνο! Και με την πρόσφατη ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η ελληνική πλευρά για πρώτη φορά γίνεται σεβαστή η τουρκική παράνομη ΝΟΤΑΜ.
Είναι πράγματι εντυπωσιακό το γεγονός ότι για πρώτη φορά εξαιρούνται οι περιοχές αυτές στο Αιγαίο. Οι περιοχές αυτές βρίσκονται φυσικά εντός του FIR Αθηνών και συνεπώς η ΥΠΑ έχει την απόλυτη αρμοδιότητα για την έκδοση ΝΟΤΑΜ ή όχι, ένα δικαίωμα το οποίο αμφισβητούσε χρόνια η Άγκυρα, αλλά είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε την αμφισβήτησή της αυτή να γίνεται έμπρακτα δεκτή από την ελληνική πλευρά.
Μία απόλυτα αναμενόμενη δικαιολογία από τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών θα είναι ότι «Τα Επιτελεία όρισαν αυτά τις περιοχές που επιθυμούν για την διενέργεια των ασκήσεων τους», αλλά αυτό μόνο αλήθεια δεν θα είναι: Η περιοχή Μυκόνου-Φούρνων-Ικαρίας, είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμη για τις επιχειρήσεις στον κεντρικό τομέα του Αιγαίου και είναι γνωστό τοις πάσι ότι η Άγκυρα προσπαθεί να δημιουργήσει εκεί πεδίο βολής, ανάλογο με το ελληνικό πεδίο βολής περιοχής Άνδρου. Ειδικά για να ανατραπεί αυτή η τουρκική προσπάθεια de facto επιχειρησιακής διχοτόμησης του Αιγαίου το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής αυτής που η Άγκυρα με περίσσιο θράσος δέσμευσε την 1η του έτους για ένα ολόκληρο χρόνο θα έπρεπε να περιληφθεί η περιοχή αυτή στις ασκήσεις.
Μία άλλη θέση που θα μπορούσε να εκφραστεί είναι ότι "Την ερχόμενη εβδομάδα υπάρχουν ασκήσεις (σ.σ. "Τρίαινα" του Π.Ν.) οι οποίες περιλαμβάνουν κάποιες από αυτές τις περιοχές. Αυτές οι ασκήσεις ήταν προγραμματισμένες πριν από το ταξίδι του ΑΝΥΠΕΞ Δ.Δρούτσα στην Άγκυρα. Η πρώτη ΝΟΤΑΜ που εκδόθηκε σήμερα εξαιρεί αυτές τις περιοχές.
Και οι τρεις περιοχές είναι δεσμευμένες ή δεσμεύονται συχνότατα από τις τουρκικές αεροναυτικές δυνάμεις, ενώ η Άγκυρα εκδίδει αντι-ΝΟΤΑΜ στις περιπτώσεις που παλαιότερα δεσμεύονταν απόλυτα νόμιμα από την ΥΠΑ που έχει την αρμοδιότητα του FIR.
Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί de facto υποχώρηση της κυβέρνησης έναντι των απαιτήσεων της Άγκυρας και σίγουρα δεν έρχεται τυχαία, λίγες ημέρες μετά το ταξίδι Δρούτσα στην Άγκυρα.
Σίγουρα η όλη ενέργεια έχει και τον χαρακτήρα της "σφυγμομέτρησης αντιδράσεων" εν όψει άλλων πολύ σημαντικότερων και πιο μόνιμων ρυθμίσεων στο Αιγαίο, δηλαδή εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων στο όνομα κάποιου "μερίσματος ειρήνης".
dafenceNet.gr