Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών, τη μεταβατική περίοδο και το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ

Σύμφωνα με πληροφορίες το πολυνομοσχέδιο που σήμερα παρουσιάζεται στο Υπουργικό Συμβούλιο από την Υπουργό Παιδείας, περιλαμβάνει τα παρακάτω για τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών την επόμενη περίοδο.

Μόνιμοι Διορισμοί
Στις 30 Ιουνίου 2010 θα «κλειδώσουν» όλοι οι πίνακες προϋπηρεσίας. Όσοι περιλαμβάνονται σε αυτούς θα προσληφθούν μέσα σε διάστημα τριών χρόνων, δηλαδή το 2010/11, το 2011/12 και το 2012/13.
Το έτος 2012-13 οι διορισμοί μονίμων θα γίνουν κατά 40% από τους κλειδωμένους πίνακες προϋπηρεσίας και κατά 60% από τον πίνακα ΑΣΕΠ με τη νέα μορφή (θα έχει προηγηθεί διαγωνισμός του ΑΣΕΠ).
Μετά το 2013 θα υπάρχει ένας πίνακας ο οποίος θα καταρτίζεται με βάση τον βαθμό επιτυχίας στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, τα επιστημονικά προσόντα (μεταπτυχιακά, διδακτορικό κ.ά.), την προϋπηρεσία και τα κοινωνικά κριτήρια (πολύτεκνοι, ανάπηροι κ.ά.). Οι διαγωνισμοί ΑΣΕΠ θα γίνονται κάθε διετία και θα είναι ανοικτοί (δεν προκηρύσσονται για συγκεκριμένες θέσεις). Για να διορισθεί κάποιος ως μόνιμος εκπαιδευτικός σε δημόσιο σχολείο θα πρέπει να έχει πετύχει σε ένα διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και βέβαια να έχει πολύ καλή σειρά με βάση τη μοριοδότηση από τη βαθμολογία στον διαγωνισμό, τις μεταπτυχιακές κλπ σπουδές, την προϋπηρεσία και τα κοινωνικά κριτήρια.
Οι θέσεις για μόνιμο διορισμό θα προκηρύσσονται το πρώτο 15θήμερο του Ιουλίου κάθε έτους κατά κλάδο, ειδικότητα και κατά περιοχή διορισμού ή κατά δυσπρόσιτο σχολείο.

Οι προσλήψεις αναπληρωτών

Οι πίνακες για την πρόσληψη αναπληρωτών ή ωρομισθίων θα συντάσσονται με βάση τη σειρά των ενδιαφερομένων στους ως άνω πίνακες επιτυχόντων. Αν εξαντληθούν οι πίνακες ωρομισθίων και αναπληρωτών συντάσσονται άλλοι πίνακες υποψηφίων που δεν πέτυχαν τη βαθμολογική βάση στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

ΟΙ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΟΙ

Οι νεοδιόριστοι θα πρέπει να υπηρετούν στην ίδια περιοχή για τρία χρόνια. Ταυτόχρονα εισάγεται ο θεσμός του δόκιμου εκπαιδευτικού επί διετία. Μετά από αυτό το διάστημα ο εκπαιδευτικός θα αξιολογείται. Αν κάποιος δεν κριθεί ικανός για τη θέση του δασκάλου ή του καθηγητή θα διορίζεται σε διοικητική θέση του υπουργείου Παιδείας.

alfavita.gr