Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Σήμερα, Τρίτη 13/4 παρουσιάζεται το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Σήμερα, Τρίτη 13/4 παρουσιάζεται το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων: "Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού και άλλες διατάξεις" - Τι περιλαμβάνει

Παρουσιάζεται, σήμερα 13.4.10 και ώρα 12:00 το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει υπό τον Πρωθυπουργό.

Στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή.

Το πολυνομοσχέδιο (πρόκειται για τέσσερα νομοσχέδια σε ένα) περιέχει τις παρακάτω θεματικές ενότητες:

Α. Η σχέση του εκπαιδευτικού με την εκπαίδευση επαναπροσδιορίζεται με την προώθηση μιας σειράς καινοτόμων πρωτοβουλιών του Υπουργείου Παιδείας που αφορούν το σύνολο της εργασιακής διαδρομής των εκπαιδευτικών. Μεταξύ αυτών: η καθιέρωση Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής –Διδακτικής Κατάρτισης, ο θεσμός του «δόκιμου εκπαιδευτικού», η επιλογή και πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ,, η πραγματοποίηση μεταθέσεων και αποσπάσεων μόνο με βάση πραγματικά κενά,, η καθιέρωση πιστοποιητικού διοικητικής επάρκειας και η θέσπιση της Αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής και της διοικητικής μονάδας.

Β. Παρεμβάσεις στην λειτουργία της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Με σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων στη λειτουργία των Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. Στη μεταβατική φάση, και πριν την ριζική αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, προωθούνται με το νομοσχέδιο, επείγουσες ρυθμίσεις άμεσης εφαρμογής.

Γ. Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης. Οικονομίες Κλίμακας

Οι προτεινόμενες διατάξεις αφορούν ρυθμίσεις για τη συγχώνευση και κατάργηση Εκκλησιαστικών σχολείων καθώς και στη διευθέτηση θεμάτων της δευτεροβάθμιας εκκλησιαστικής εκπαίδευσης και σειράς εκκρεμοτήτων που αφορούν συνολικότερα την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ελλάδα.

Δ. Τέλος στο χάος της ασυμβατότητας με το κοινοτικό δίκαιο. Νέο θεσμικό πλαίσιο στη μεταλυκειακή εκπαίδευση και χορήγηση νέων αδειών